Ung i yrkesseksjon kontor og administrasjon
Landskonferansen for Fagforbundet Ung gikk av stabelen 15-17. november. I løpet av landskonferansen vedtok delegatene Fagforbundet Ungs politikk og prioriteringer for de neste tre årene.
16.11.2022
av
Henriette Eia Erdal
Sist oppdatert: 17.11.2022
Blant ca. 91 delegater fra Fagforbundet Ung finner vi Karina Zemaityte og Linn Christin Pedersborg fra Trøndelag. Karina jobber som konsulent ved Heimdal videregående skole. Linn Christin jobber med arkiv i Stjørdal kommune, men jobber nå som hovedtillitsvalgt på fulltid.
Det er første gang Karina deltar på Fagforbundet Ungs landskonferanse. Mange gode samtaler og mye forrarbeid står bak forberedelsene til konferansen.
– Det er både lærerikt og gøy å få være med på dette. Det er spennende å se hvordan demokratiet i Fagforbundet fungerer, sier Karina.
– Utrolig spennende
Linn Christin har vært med på landskonferansen før. Denne gangen sitter hun som dirigent på konferansen.
– Landskonferansen er utrolig spennende å få være med på. Det har vært mange som har tatt ordet og det har vært mye debatt. Det er kult. Denne gangen er det også mange nye delegater som er med. Det er gøy å se at de utfordrer seg selv til å gå på talerstolen, sier Linn Christin.
Vil få fagbrev opp og fram
Både Karina og Linn Christin har fagbrev i kontor- og administrasjonsfaget, det som i dag heter service- og administrasjonsfaget. De opplever at fagbrev innen kontor ikke har den annerkjennelse den burde ha. Det er viktig å løfte faget opp og frem og vektlegge kompetansen man får.
Man tilegner seg en enorm kunnskap og kompetanse om ulike fagområder – som regnskap, personal, ekspedisjon og saksbehandling. Ikke minst, får man også arbeidserfaring som lærling før man for fullt går ut i arbeidslivet.
– Det er viktig å vise at faget er godt nok! Hvordan skal man få folk til å velge dette yrket hvis det er så få som har kjennskap til det? Man må vise at det lønner seg å ta fagbrev, sier Karina.
– Det er dessverre slik at det er vanskelig for mange å finne en jobb innen kontorområdet uten en bachelor- eller mastergrad. Det burde ikke være sånn. Vi som har fagbrev sitter på enormt mye kunnskap som arbeidsgiver har bruk for, sier Linn Christin.
Arbeidsgiver må tilrettelegge for gode lærerplasser og tilby et godt opplegg og veiledning for lærlinger på kontor. Fagbrev i service- og administrasjonsfaget er et sammensatt fagområde hvor man får mulighet til å jobbe med mange fagfelt.