Til hovedinnhold

NHO villeder om barnehagepensjon

- Fagforbundet mener at det er viktigere å sikre kvinnene en livsvarig pensjon, enn å teoretisk sikre et dødsbo eller voksne barn en arv, skriver forhandlingsleder Anne Green Nilsen.

- Fagforbundet mener at det er viktigere å sikre kvinnene en livsvarig pensjon, enn å teoretisk sikre et dødsbo eller voksne barn en arv, skriver forhandlingsleder Anne Green Nilsen. (Foto: Birgit Dannenberg / Fagforbundet)

Fagforbundets medlemmer i barnehager i NHO-området er i streik for en pensjonsordning lik den ansatte i alle andre private og kommunale barnehager har.  I litt ulike sammenhenger har NHO hevdet at vi i Fagforbundet ikke vet medlemmenes beste og at vi krever en dårligere pensjon enn vi ble tilbudt før meklinga endte i streik. Det er selvfølgelig helt galt. 

06.03.2023 av Anne Green Nilsen, forhandlingsleder og medlem i Fagforbundets arbeidsutvalg
Sist oppdatert: 06.03.2023

Den pågående streiken handler om innretningen på de barnehageansattes tjenestepensjonsordning. Skal de ha en innskuddspensjon, en rein spareordning, eller skal de ha en ordning med flere kvaliteter?  
 
NHO sier de har tilbudt en ordning (innskuddspensjon) som er bedre enn ordningen for resten av barnehagesektoren. Det er ikke riktig. Pensjon er komplisert, men en ting er ganske enkel, det handler om sparing. Jo mer som spares, jo mer blir det i pensjon. I barnehagepensjon spares det fem prosent for menn og seks prosent for kvinner. Forskjellen kommer av en likestillingspremie som skal sikre kvinnen en like høy pensjon som menn fra de går av og livet ut - fordi kvinner i gjennomsnitt lever lenger enn menn.  I tillegg kommer to prosent som medlemmene betaler for pensjonssparingen sin. Det gir en samlet sparing på sju prosent for menn og åtte prosent for kvinner. Kort sagt, det spares mer, og det gir en høyere pensjon. 

Kan ikke være livsvarig 

NHO hevder at medlemmene kan velge å ta ut en innskuddspensjon som en livsvarig ordning. Det er ikke riktig. En slik pensjonsordning finnes ikke, og arbeidsgiverforeninger som har forsøkt å få fram slike løsninger har måttet gi opp.  

Ikke lik for kvinner og menn 

Det er ikke riktig at innskuddspensjon, som er den ordningen arbeidsgiver tilbyr, gir lik pensjon for kvinner og menn. Det er selvsagt riktig at om to personer sparer like mye over like lang periode, så blir samlet sparing lik. Men, det forandrer ikke på at kvinner lever lenger enn menn. Derfor må de enten ha en lavere årlig pensjon enn mennene har, eller de får mange flere år uten tjenestepensjon enn menn og må leve bare av folketrygden sin. Pensjonsordningen Fagforbundet krever er den eneste som gir lik pensjon for kvinner og menn og som varer livet ut for begge kjønn, og dermed ligner mest på det ansatte i kommunale barnehager også har. 

Barnehagepensjon gir høyere pensjon 

NHO hevder at et eventuelt overskudd når et medlem faller fra går til arvinger i innskuddspensjon, mens i hybridpensjonsordningen/barnehagepensjon så tilfaller slike penger forsikringsselskapet. Ingenting er mer feil. I barnehagepensjon går disse pengene tilbake i felleskassa og er med på å gi en høyere pensjon til alle. For den enkelte kan det bety en samlet pensjon som er 2 – 300 000 kroner høyere gjennom pensjonstida. Det er mye penger.
 
Tar vi også med at en slik arv som innskuddspensjon kan gi bare vil tilkomme de etterlatte etter de som dør forholdsvis unge, så er dette er svakt argument for at innskuddspensjon er bedre. Særlig tatt i betraktning at gjennomsnittlig forventet levealder er høy for disse arbeidstakerne. Fagforbundet mener at det er viktigere å sikre kvinnene en livsvarig pensjon, enn å teoretisk sikre et dødsbo eller voksne barn en (mindre) arv. 
 
Fagforbundets krav om en pensjonsordning som er lik for kvinner og menn og som var livet ut står seg godt. På toppen av det hele er den ikke vesentlig dyrere enn det NHO har tilbudt og innenfor det de får dekket av driftstilskudd til pensjon. Vi vet medlemmenes beste.  

Relaterte artikler:

;
Hei, jeg er Fagforbundets chatbot. Hva kan jeg hjelpe med?