Joik er den tradisjonelle samisk musikkformen og er blant Europas eldste folkemusikkformer. Joiken har alltid hatt en særegen plass i den samiske bevisstheten.
Oppsummering fra årets konferanse; Menn i barnehage
Fagforbundet ønsker at personalgruppa i barnehagen skal speiler mangfoldet i befolkningen. Derfor er det ønskelig at flere menn skal oppleve barnehagen som en attraktiv arbeidsplass. Fagforbundet arbeider derfor for å rekruttere og beholde menn til barnehagen. Et av tiltakene for å nå dette målet er å gjennomføre en nasjonal konferanse.
30.06.2023
av
Ingri Bjørnevik
Sist oppdatert: 07.07.2023
Fagforbundet gjennomførte 15-16 juni konferansen Menn i barnehagen.
Egen nasjonal konferanse for Menn i barnehagen
Kristian Meyer leder av Fagforbundets arbeidsgruppe Menn i barnehagen startet konferansen med å gi deltakerne et tilbakeblikk på arbeidet som har vært gjort nasjonalt for å beholde, rekruttere og synliggjøre menn i barnehagen.
Den nasjonale arbeidsgruppen Menn i barnehagen har følgende medlemmer leder: Kristian Meyer, medlemmer:Marius A. Strandos, Jorge Roberto Navarro Fica og Jens Magne Hillestad.
De har ansvaret for program og gjennomføring av konferansene. De gir også Fagforbundet faglige og politiske innspill knyttet til rekruttering, behold og synliggjøre Menn i barnehagen.
Arbeidsgruppa ønsker at konferansen skal gi deltakerne både et faglig og sosialt fellesskap. Her skal alle ha en mulighet til å bidra med egne erfaringer. Derfor er det avgjørende at deltakerne føler seg trygge, og opplever seg inkludert. Årets konferanse er den syvende Fagforbundet har gjennomført.
Bakgrunnen for at man startet med å ha nasjonale konferanser for Menn i barnehagen, var mange av de triste historiene som har vært i media rundt om i landet. Dette ga et behov for å lage møteplasser. Gi menn som jobber i barnehagen et sted hvor de kan få å snakke sammen. Mange av Fagforbundets medlemmer har fortsatt behov for en konferanse, hvor de kan møte andre menn fra barnehagesektoren.
I tillegg til å kunne være en sosial møteplass, er arbeidsgruppa opptatt av at det faglige skal ha en stor plass på konferansen. Årets konferanse hadde følgende faglige temaer;
Mann i samisk barnehage
Kennet Boine Olsen og Jens-Magne Hillestad startet konferansen med å diskutere hvordan det er å være mann i en samisk barnehage.
Om forskjeller og likheter mellom samiske og norske barnehager. Både Kennet og Jens-Magne var enige om at man kan bli flinkere til å lære av hverandre.
Norge har en særlig forpliktelse til å ivareta samiske barns og foreldres interesser. Dette gjør at samiske barn i barnehagen skal få støtte til å bevare og utvikle sitt språk, kunnskap og sin kultur uavhengig av hvor i landet de bor.
"Hvor er mine brødre"
"Hvor er mine brødre?" er en del av OsloMets Storbybarn-satsing. Storbybarn er et senter for tverrfaglig forskning på barndom i storbyen som iverksetter forskning, utviklings- og innovasjonsprosjekter som skal treffe mangfoldet av barn og familier.
På vår konferanse kom Sahayathasan Kaithampillai og Alexander Angeltvedt informerte om arbeidet de gjør overfor barn og unge. De ønsker at flere flerkulturelle menn vil utdanne seg til omsorgsyrker.
De påpeker at det er et stort mangfold blant barnehagebarna, men at ikke personalet er like mangfoldig. Denne utviklingen vil de være med på å snu.
Mann i naturbarnehage
Marius A. Strandos innledet gruppearbeidet med å fortelle hvordan det er å være mann i en naturbarnehage. Han fortalt om hvordan de brukt utearealene i barnehagen, og naturen rundt barnehagen i det pedagogiske arbeidet. I staden for leker, brukte barna naturen i sin lek. Han opplevde at dette ga mindre konflikter mellom barna.
Rammeplanen sier barna skal lære å ta vare på seg selv, hverandre og naturen. Dette gjør naturbarnehagen ved at barna lærer om naturen og dyrene i nærområdet. I naturbarnehagen til Marius A. Strandos har de både honning fra egen bikube og hotell for innsektene.
Marius A Strandos kunne fortelle hans kollegaer opplevder et bedre arbeidsmiljøet, da defikk flere menn i naturbarnehagen. Derfor håper han at flere barnehager vil øke andelen menn.
Formidling av samisk språk og kultur
Barnehagen skal synliggjøre samisk kultur og bidra til at barna kan utvikle respekt og fellesskap, og fellesskapsfølelse for det samiske mangfoldet. Emma Oskal formidlet sin kunnskap om hvordan man kan formidle samisk kultur via bruk av joik.
Kjønnsroller
Frode Lagset, styremedlem av det nasjonale yrkesseksjonsstyre for kirke, kultur og oppvekst innledet om kjønnsroller.
Kjønnsrolle er en samling av normer og forventninger knyttet til det å være mann eller kvinne, gutt eller jente.
Normer og forventninger til ulike kjønn kan på noen områder variere fra kultur til kultur, men det vil også finnes likhetstrekk på tvers av kulturer.
Kjønnsrollene bestemmer gjerne tankemønstre, følelser og atferd. De gir også forventninger til hva man bør mene og interessere seg for.
Deltakerne ga Frode Lagset mange gode refleksjoner rundt kjønnsrolle-tematikken.
Møte med mannsutvalget
Arbeidsgruppa inviterte Claus Jervel, leder av mannsutvalget, til konferansen. Dette for å gi våre medlemmer en mulighet til å gi utvalgslederen bedre innsikt i hvordan det er å være mann i barnehagen.
Deltakerne var enig i at vi trenger flere menn i omsorgsyrkene, og spesielt i barnehagen. De opplever det kan være vanskelig å si at man jobber i barnehagen, særlig når media har negative overskrifter om det å være mann i barnehagen.
Derfor opplever de at det er flott å kunne møtes på en egen nasjonal konferanse. Dette for å kunne snakke både om de positive og negative sidene, ved det å være mann i barnehagen. De håper å kunne sees igjen på neste konferanse.
Heldigvis opplever de å få positive tilbakemeldinger fra barn og deres foreldre, også fra sine kvinnelige kollegaer.