Kulturkonferansen 2023 – en unik mulighet til å lære av hverandre
– Det var en stor glede å endelig gjennomføre kulturkonferansen. Som kulturforbund med rundt 7 000 medlemmer spredt over ulike sektorer, var det en unik mulighet til å møte og lære av hverandre, oppsummerer Knut Remi Heimvik, styremedlem i Yrkesseksjon kirke, kultur og oppvekst.
22.03.2023
av
Informasjonsavdelinga
Sist oppdatert: 30.03.2023
Mange høydepunkter på programmet
Et av høydepunktene Heimvik trekker fram fra konferansen var foredraget til Jonas Bals, som snakket om streik i kultursektoren og andre sektorer.
– Det var en øyeåpner å lære om historiske streiker og hvordan de har påvirket kulturpolitikken. Det er viktig å huske på at kulturarbeidere også har arbeidsrettigheter og at deres bidrag til samfunnet bør verdsettes, sier han.
Anna Dordisdatter Malkenes` innlegg om betydningen av tilgang til kunst og kultur satte i gang mange refleksjoner hos flere. Hun påpekte hvordan kunst og kultur kan bidra til å forstå andres perspektiver og oppleve empati for andres liv og erfaringer.
– Hennes spørsmål om hva som skjer med de som ikke har tilgang til kunst og kultur, og hvordan det påvirker samfunnet, var tankevekkende. Vi må jobbe for å sikre at alle har lik tilgang til kunst og kultur, sier Heimvik.
Nyttige tips om formidling av sensitive tema
– Det var interessant å lære ulike teorier fra Kathrin Pabst som kan hjelpe ansatte å navigere i etiske utfordringer på en ansvarlig og respektfull måte. Hennes konkrete forslag til hvordan man kan håndtere slike utfordringer var svært nyttige, sier Heimvik.
Pabst presenterte i sitt foredrag «Kulturarbeiderens etiske og profesjonelle dilemmaer» utfordringene kulturansatte og museumsansatte står overfor når de formidler sensitive tema og enkeltpersoner gjennom utstillinger.
Kulturkonferansen var en etterlengta samling for kulturarbeidere i Fagforbundet.
– Jeg håper at vi kan fortsette å jobbe sammen for å styrke kultursektoren og sikre at alle har lik tilgang til kunst og kultur, avslutter han.