Helse og sosial på Arendalsuka 2023
Her finner du en oversikt over helse- og sosialfaglige arrangementer Fagforbundet deltar på under Arendalsuka 2023.
09.08.2023
av
Eskild Hustvedt
Sist oppdatert: 08.08.2024
NB: Dette er programmet for 2023, se her for 2024.
Er du ikke i Arendal? Flere av debattene blir også strømmet, se en liste med bare de debattene som blir strømmet.
Mandag 14/8
Kl. 10.30: Bærekraftig matomsorg i helse og omsorgstjenestene
Sted: Bankgården. Mer informasjon.
Foredragsholdere er Jan Davidsen fra Pensjonistforbundet og Erlend Eliassen fra Fagforbundet.
Vi inviterer til et foredrag om bærekraftig matomsorg i helse- og omsorgstjenestene. Dette vil være en viktig arena for å diskutere hvordan vi kan sikre en mer bærekraftig og sunn matkultur i helsesektoren. Det er viktigere enn noen gang at vi tar ansvar for helsen og trivselen til personer i omsorgstjenestene, og dette inkluderer maten de spiser. Foredraget er en mulighet til å lære om beste praksis og innovative tilnærminger til bærekraftig matomsorg, samt å diskutere politiske løsninger for å øke kvaliteten på maten som serveres i helsesektoren. Foredraget er også en god anledning til å nettverke med likesinnede kolleger og dele kunnskap og erfaringer.
Kl. 12.30: Rett personell på rett sted til rett tid – Oppgavedeling i helse- og omsorgstjenesten
Sted: Bankgården. Mer informasjon.
Fra Fagforbundet deltar Iren Luther, leder av yrkesseksjon helse og sosial, og Christin Haslestad, leder av yrkesseksjon helse og sosial i Fagforbundet Agder.
Helsepersonellkommisjonen vurderer at helse- og omsorgstjenestenes andel av samfunnets totale arbeidssstyrke ikke kan øke vesentlig.
I framtida blir det derfor færre ansatte per pasient. Både Helsepersonellkommisjonen og Ekspertutvalget for gjennomgang av allmenlegetjenesten peker på at mange oppgaver kan og bør løses av flere personellgrupper, under forutsetning av at forsvarlighetskravet ivaretas.
På dette arrangementet presenterer Fagforbundet og Norsk Manuellterapeutforening synspunkter på hvordan oppgavedeling i helse- og omsorgstjenesten kan skje i praksis.
Kl. 17.30: Har Helsepersonellkommisjonen svart på mandatet de fikk?
Sted: Barrique øl og vinstue. Mer informasjon.
Strømmes på: https://fb.me/e/7u1hMDker
Oslo legeforening og Redd Ullevål Sykehus inviterer til debatt. Leder av yrkesseksjon helse og sosial, Iren Luther, deltar for Fagforbundet.
Beskrivelse fra arrangøren: «Vi inviterer til debatt om helsepersonellkommisjonens anbefalinger i rapporten Tid for handling. Rapporten har møtt kritikk og er for tiden til høring.
Er premissene riktige og er de rette konklusjonene trukket?»
Tirsdag 15/8
Kl. 09.30: Må én være hjemme?
Sted: UiA-teltet. Mer informasjon.
Strømmes på: https://www.uia.no/arendalsuka
Senter for omsorgsforskning og Universitetet i Agder inviterer til debatt. Leder av yrkesseksjon helse og sosial, Iren Luther, deltar for Fagforbundet.
Beskrivelse fra arrangøren: «Innen få år vil det være nesten dobbelt så mange 80-åringer i Norge som i dag. Beveger oss mot en virkelighet der vi må ta vare på våre nærmeste selv? Der vi ikke kan regne med at velferdsstaten stiller opp når foreldrene våre får demens? Hva sier forskningen om utelatt helsehjelp ? Er Bo trygt hjemme-reformen en Bo trygt hjemme alene-reform? Hva kan vi trekke ut av utredningen Tid for handling? Er det arbeidsinnvandring som blir løsningen? Må én pårørende være hjemme fra jobb?»
Kl. 09.30: Heltid koster, men har vi råd til å la være?
Sted: Lille Hotell. Mer informasjon.
Strømmes på: https://www.ks.no/.
KS inviterer til debatt. Leder i Fagforbundet, Mette Nord, deltar.
Beskrivelse fra arrangøren: «Flere som jobber i hele stillinger og en heltidskultur er vesentlig for å sikre tilstrekkelig bemanning i tjenestene. På dette seminaret legger vi fram forskningsrapporten Heltid – hva koster det egentlig? Rapporten er initiert av KS sammen med partene i Heltidserklæringen og skal gi oss kunnskap om kostnader og økonomiske konsekvenser av å gå fra en deltidskultur til en heltidskultur.
Økonomi blir ofte sett på som en barriere for utvikling og omstilling, og vi ønsker å synliggjøre om, og på hvilken måte, heltid «lønner seg» også økonomisk. Heltid vil koste, men har vi råd til å la være? Det skal vi få svar på nå.
Prosjektet er utført av Fafo, Agenda Kaupang og Samfunnsøkonomisk analyse (SØA).
Hele stillinger er også et ledd i å være attraktive arbeidsgivere, og KS har hatt temaet på agendaen både som part i arbeidslivet og i interessepolitikken i en årrekke. Sammenhengen mellom heltidskultur og økonomi er et viktig perspektiv i arbeidet med mer heltid i tjenestene.»
Kl. 10.00: Psykisk helsevern - gode intensjoner møter virkeligheten
Sted: Barrique øl og vinstue. Mer informasjon.
Strømmes på: https://fb.me/e/2A8jhakfC
Oslo legeforening og Redd Ullevål Sykehus inviterer til debatt. Medlem i arbeidsutvalget, Svend Morten Voldsrud, deltar for Fagforbundet.
Beskrivelse fra arrangøren: «Ekspertutvalget som har evaluert vilkåret om manglende samtykkekompetanse for bruk av tvang i psykisk helsevern, leverte sin rapport Bedre beslutninger, bedre behandling, i juni 2023. Utvalget konkluderte med at reglene for bruk av tvang må justeres, og at mangel på sengeplasser i psykiatrien er et stort problem.
Stadig flere dømmes til tvungen psykisk helsevern. En slik dom kan ses på som domstolenes reklamasjon på den utilstrekkelige behandlingen pasientene har fått frem til dommen.
Regjeringen har kommet med opptrappingsplan innen psykisk helse. Hva må gjøres?»
Kl. 13.00: Helsepersonellutfordringene: Hvordan bruke knappe ressurser best mulig?
Sted: Lille Hotell. Mer informasjon.
Strømmes på: https://www.ks.no/.
KS inviterer til debatt. Leder i Fagforbundet, Mette Nord, deltar.
Beskrivelse fra arrangøren: «Helsepersonellkommisjonen er omtalt som en kraftig realitetsorientering. I årene framover blir det mange flere eldre, men færre i yrkesaktiv alder. Helsepersonell blir et knapp ressurs. Hvordan kan kommunene bruke arbeidskraften best mulig? Flere spennende prosjekter prøver ut løsninger.»
Kl. 13.00: Innovative anskaffelser- et redskap for sosial bærekraft
Sted: Sløydsalen (1. etg). Mer informasjon.
Virke Ideell og frivillighet, Stiftelsen Diakonhjemmet, Blå Kors og Signo inviterer til samtale. Iren Luther, leder av yrkesseksjon helse og sosial, deltar for Fagforbundet.
Beskrivelse fra arrangøren: «Hvordan kan offentlig sektor dra nytte av en innovativ ideell sektor for å oppnå sosial bærekraft?
Offentlig sektor bruker anskaffelser i arbeidet for et bærekraftig lokalsamfunn, men hva er egentlig en innovativ anskaffelse? Hvordan kan offentlig sektor i arbeidet med anskaffelser få hjelp til dette fra ideell sektor?
Ideell sektor fremstiller seg selv som en innovativ aktør i sine tjenester, men hvordan fungerer egentlig det innovative arbeidet og hvilke verktøy brukes? Hvilke eksempler har vi på offentlig og ideelt innovativt samarbeid?
Adgang til å bruke reserverte konkurranser for de ideelle – hvilken betydning vil EFTAs uttalelse kunne få for ideelle aktører i helse- og omsorgssektoren i Norge?
På initiativ fra Diakonilederforums 18 medlemsorganisasjoner samler vi deltakere med kunnskap om og erfaring fra innovativ anskaffelse og ideell virksomhet til innlegg og debatt.»
Kl. 20.30: Din alderdom – ditt ansvar?
Sted: Samfunnsteltet. Mer informasjon.
Strømmes på: https://www.arendalsuka.no/live/samfunnsteltet/.
Pensjonistforbundet inviterer til debatt. Leder i Fagforbundet, Mette Nord, deltar.
Beskrivelse fra arrangøren: «Det blir stadig flere eldre. Derfor vil behovet for helse- og omsorgstjenester øke. Eldreomsorgen er allerede i krise. Helsepersonellkommisjonen hevder at det må bli færre ansatte per pasient. Er det virkelig ikke behov for mer penger og flere hender? Kan utfordringene kun løses gjennom bedre organisering, strengere prioritering og å jobbe smartere? Hva innebærer det «å ta ansvar for egen alderdom»? Er dette et ansvar alle kan ta? Hvordan kan stat, kommune og frivillig sektor hjelpe til? Vil reformer som Leve-hele-livet og Bo-trygt-hjemme redusere behovet for helse- og omsorgstjenester? Setter vi for store krav til pårørende? Og hvis det offentlige kun skal levere lovpålagte tjenester og «godt nok», får vi da et klassedelt helsevesen der de som har råd velger private løsninger?»
Onsdag 16/8
Kl. 08.30: Har vi glemt barna i den ideologiske kampen om barnevernet?
Sted: MØR biffhus (2. etg). Mer informasjon.
Strømmes på: https://app.myonvent.com/event/arendalsuka-nho-fellesskapet/ (krever registrering)
Senter for omsorgsforskning og Universitetet i Agder til debatt. Leder av yrkesseksjon helse og sosial, Iren Luther, deltar for Fagforbundet.
Beskrivelse fra arrangøren: «Få - om noen - velferdsområder får like stor oppmerksomhet som barnevernet, og de politiske skillelinjene er dype når det kommer til spørsmålet om det offentlige barnevernet i tillegg til offentlige og ideelle leverandører også skal bestå av tilbud fra private aktører. Karakteristikker som bendelormer og profitører om de private bidragsytere preger debatten. Men er denne oppmerksomheten egnet til å gi bedre tilbud til barn og unge som trenger hjelp fra barnevernet, og hvor er hensynet til barna i det politiske ordskiftet?
For å løse de omfattende behovene til barn og unge med behov for hjelp fra barnevernet, må vi ha et barnevern med trygge og kompetente ansatte, og som er egnet til å tilpasse seg nåværende og fremtidige behov for mangfold og omfang av gode og trygge tjenester. Dette er et barnevern som setter barn og unges behov i sentrum, ikke ideologiske oppfatninger om eierskap og organisasjonsform.»
Kl. 12.15: Hvorfor gjør vi det så vanskelig å være pasient?
Sted: Bankgården (3. etg). Mer informasjon.
Helsedirektoratet inviterer til debatt. Leder i Fagforbundet, Mette Nord, deltar.
Beskrivelse fra arrangøren: «Store deler av befolkningen har problemer med å forstå helseinformasjon og finne fram i mylderet av helse- og omsorgstjenester. Mange skjønner ikke informasjonen de får, og synes det er vanskelig å finne informasjon om behandling av sykdommer og hvilke rettigheter de har. Dette resulterer både i feilbruk av medisiner, dårligere helse og hyppigere innleggelser på sykehus.
Å være involvert i beslutninger om egen helse er en lovfestet rettighet for alle pasienter og brukere. De fleste ønsker mer informasjon om sin helsetilstand og foretrekker å ha en aktiv rolle i beslutninger. Pasient- og brukerrettigheter, behandlingsvalg og digitalisering skal gi innbyggerne innflytelse over eget helsetilbud. Men fungerer det godt nok i dag, spør vi.
Når samfunnsutviklingen tilsier færre helsehender per innbygger, må informasjon, tjenester og digitale verktøy nå fram til en mangfoldig befolkning med ulik helsekompetanse, språkkompetanse og digitale ferdigheter. Hvordan kan tjenestene og pasientene samarbeide om å løse denne utfordringene? Vi tar debatten!»
Kl. 15.30: Hvem er det vi jobber for i eldreomsorgen? Tre livsfortellinger
Sted: Bankgården. Mer informasjon.
Fagforbundet og Verdighetsenteret, i samarbeid med nasjonalt senter for aldring og helse, inviterer til samtale.
Arrangørene ønsker å åpne et «rom» for de små og nære, personlige historiene om det å bli gammel. Programmet er bygget rundt tre livsfortellinger, som på ulike måter synliggjøre eldre personers ressurser og utfordringer:
Vi møter den pensjonerte hjertekirurgen Birgitte Solheim, hentet fra Kjersti Anfinnsens aktuelle romaner De siste kjærtegn og Øyeblikk for evigheten. Vi møter en ensom kvinne godt over 90, som likevel satser på kjærligheten i Paris, men som opplever at det meste går i oppløsning. Og nå har hun prestasjonsangst for måten hun skal dø på. Forfatteren vil lese utdrag fra bøkene og delta i samtale i etterkant.
Kjellaug (92) fra Sunnmøre har jobbet som sykepleier i et langt yrkesliv og er mest av alt glad for at hun fulgte sin fars råd om å skaffe seg utdanning. Jiri (96) er en våre eldre med flyktningbakgrunn. Hvordan har han det i Norge i dag, mer enn 70 år etter at han forlot hjemlandet Tsjekkoslovakia?
Her skal vi kjent med deres historie, slik den er formidlet i intervjuer fra Årringer – et samarbeid mellom Nasjonalt senter for Aldring og helse og Verdighetsenteret. Prosjektets mål er å bidra til økt kunnskap om det å bli og være gammel i Norge, redusere stigma og motvirke aldersdiskriminering.
Kl. 17.30: Tid for handling
Sted: Bystyresalen - Arendal kultur- og rådhus. Mer informasjon.
Fagskolen i Viken inviterer til samtale. Iren Luther, leder av yrkesseksjon helse og sosial, deltar for Fagforbundet.
Beskrivelse fra arrangøren: «I en bærekraftig helse- og omsorgstjeneste spiller teknologi og digitalisering en stadig viktigere rolle. Men hvordan påvirker dette arbeidsoppgavene og oppgavedelingen til helsefagarbeideren? Spesielt er det en økende diskusjon om forskjellene mellom sykepleiere og helsefagarbeidere i helse- og omsorgssektoren. Hvordan kan teknologiperspektivet påvirke arbeidsdelingen og samarbeidet mellom disse yrkesgruppene? Og hvordan kan kommunene og helseforetakene tilpasse seg til den teknologiske utviklingen og samtidig sikre at de ansatte har riktig kompetanse og utnytte hverandres kompetanse på best mulig måte? I dette innlegget vil vi diskutere disse spørsmålene og utforske mulighetene og utfordringene som følger med teknologi og oppgavedeling i en bærekraftig helse- og omsorgstjeneste.»