Streaming fra Arendalsuka 2023
Mange av helsedebattene på Arendalsuka blir strømmet. Her ser du en oversikt.
09.08.2023
av
Eskild Hustvedt
Sist oppdatert: 09.08.2023
Fagforbundet deltar på debatter mandag, tirsdag og onsdag som blir strømmet.
Er du fysisk i Arendal? Det er også noen arrangementer vi deltar på som ikke blir strømmet, se den komplette lista her.
Mandag 14/8
Kl. 17.30: Har Helsepersonellkommisjonen svart på mandatet de fikk?
Strømmes på: https://fb.me/e/7u1hMDker
Oslo legeforening og Redd Ullevål Sykehus inviterer til debatt. Leder av yrkesseksjon helse og sosial, Iren Luther, deltar for Fagforbundet.
Beskrivelse fra arrangøren: «Vi inviterer til debatt om helsepersonellkommisjonens anbefalinger i rapporten Tid for handling. Rapporten har møtt kritikk og er for tiden til høring.
Er premissene riktige og er de rette konklusjonene trukket?»
Se oppføringen i programmet til Arendalsuka for mer informasjon.
Tirsdag 15/8
Kl. 09.30: Må én være hjemme?
Strømmes på: https://www.uia.no/arendalsuka
Senter for omsorgsforskning og Universitetet i Agder inviterer til debatt. Leder av yrkesseksjon helse og sosial, Iren Luther, deltar for Fagforbundet.
Beskrivelse fra arrangøren: «Innen få år vil det være nesten dobbelt så mange 80-åringer i Norge som i dag. Beveger oss mot en virkelighet der vi må ta vare på våre nærmeste selv? Der vi ikke kan regne med at velferdsstaten stiller opp når foreldrene våre får demens? Hva sier forskningen om utelatt helsehjelp ? Er Bo trygt hjemme-reformen en Bo trygt hjemme alene-reform? Hva kan vi trekke ut av utredningen Tid for handling? Er det arbeidsinnvandring som blir løsningen? Må én pårørende være hjemme fra jobb?»
Se oppføringen i programmet til Arendalsuka for mer informasjon.
Kl. 09.30: Heltid koster, men har vi råd til å la være?
Strømmes på: https://www.ks.no/
KS inviterer til debatt. Leder i Fagforbundet, Mette Nord, deltar.
Beskrivelse fra arrangøren: «Flere som jobber i hele stillinger og en heltidskultur er vesentlig for å sikre tilstrekkelig bemanning i tjenestene. På dette seminaret legger vi fram forskningsrapporten Heltid – hva koster det egentlig? Rapporten er initiert av KS sammen med partene i Heltidserklæringen og skal gi oss kunnskap om kostnader og økonomiske konsekvenser av å gå fra en deltidskultur til en heltidskultur.
Økonomi blir ofte sett på som en barriere for utvikling og omstilling, og vi ønsker å synliggjøre om, og på hvilken måte, heltid «lønner seg» også økonomisk. Heltid vil koste, men har vi råd til å la være? Det skal vi få svar på nå.
Prosjektet er utført av Fafo, Agenda Kaupang og Samfunnsøkonomisk analyse (SØA).
Hele stillinger er også et ledd i å være attraktive arbeidsgivere, og KS har hatt temaet på agendaen både som part i arbeidslivet og i interessepolitikken i en årrekke. Sammenhengen mellom heltidskultur og økonomi er et viktig perspektiv i arbeidet med mer heltid i tjenestene.»
Se oppføringen i programmet til Arendalsuka for mer informasjon.
Kl. 10.00: Psykisk helsevern - gode intensjoner møter virkeligheten
Strømmes på: https://fb.me/e/2A8jhakfC
Oslo legeforening og Redd Ullevål Sykehus inviterer til debatt. Medlem i arbeidsutvalget, Svend Morten Voldsrud, deltar for Fagforbundet.
Beskrivelse fra arrangøren: «Ekspertutvalget som har evaluert vilkåret om manglende samtykkekompetanse for bruk av tvang i psykisk helsevern, leverte sin rapport Bedre beslutninger, bedre behandling, i juni 2023. Utvalget konkluderte med at reglene for bruk av tvang må justeres, og at mangel på sengeplasser i psykiatrien er et stort problem.
Stadig flere dømmes til tvungen psykisk helsevern. En slik dom kan ses på som domstolenes reklamasjon på den utilstrekkelige behandlingen pasientene har fått frem til dommen.
Regjeringen har kommet med opptrappingsplan innen psykisk helse. Hva må gjøres?»
Se oppføringen i programmet til Arendalsuka for mer informasjon.
Kl. 13.00: Helsepersonellutfordringene: Hvordan bruke knappe ressurser best mulig?
Strømmes på: https://www.ks.no/
KS inviterer til debatt. Leder i Fagforbundet, Mette Nord, deltar.
Beskrivelse fra arrangøren: «Helsepersonellkommisjonen er omtalt som en kraftig realitetsorientering. I årene framover blir det mange flere eldre, men færre i yrkesaktiv alder. Helsepersonell blir et knapp ressurs. Hvordan kan kommunene bruke arbeidskraften best mulig? Flere spennende prosjekter prøver ut løsninger.»
Se oppføringen i programmet til Arendalsuka for mer informasjon.
Kl. 20.30: Din alderdom – ditt ansvar?
Strømmes på: https://www.arendalsuka.no/live/samfunnsteltet/
Pensjonistforbundet inviterer til debatt. Leder i Fagforbundet, Mette Nord, deltar.
Beskrivelse fra arrangøren: «Det blir stadig flere eldre. Derfor vil behovet for helse- og omsorgstjenester øke. Eldreomsorgen er allerede i krise. Helsepersonellkommisjonen hevder at det må bli færre ansatte per pasient. Er det virkelig ikke behov for mer penger og flere hender? Kan utfordringene kun løses gjennom bedre organisering, strengere prioritering og å jobbe smartere? Hva innebærer det «å ta ansvar for egen alderdom»? Er dette et ansvar alle kan ta? Hvordan kan stat, kommune og frivillig sektor hjelpe til? Vil reformer som Leve-hele-livet og Bo-trygt-hjemme redusere behovet for helse- og omsorgstjenester? Setter vi for store krav til pårørende? Og hvis det offentlige kun skal levere lovpålagte tjenester og «godt nok», får vi da et klassedelt helsevesen der de som har råd velger private løsninger?»
Se oppføringen i programmet til Arendalsuka for mer informasjon.
Onsdag 16/8
Kl. 08.30: Har vi glemt barna i den ideologiske kampen om barnevernet?
Strømmes på: https://app.myonvent.com/event/arendalsuka-nho-fellesskapet/ (krever registrering)
Senter for omsorgsforskning og Universitetet i Agder til debatt. Leder av yrkesseksjon helse og sosial, Iren Luther, deltar for Fagforbundet.
Beskrivelse fra arrangøren: «Få - om noen - velferdsområder får like stor oppmerksomhet som barnevernet, og de politiske skillelinjene er dype når det kommer til spørsmålet om det offentlige barnevernet i tillegg til offentlige og ideelle leverandører også skal bestå av tilbud fra private aktører. Karakteristikker som bendelormer og profitører om de private bidragsytere preger debatten. Men er denne oppmerksomheten egnet til å gi bedre tilbud til barn og unge som trenger hjelp fra barnevernet, og hvor er hensynet til barna i det politiske ordskiftet?
For å løse de omfattende behovene til barn og unge med behov for hjelp fra barnevernet, må vi ha et barnevern med trygge og kompetente ansatte, og som er egnet til å tilpasse seg nåværende og fremtidige behov for mangfold og omfang av gode og trygge tjenester. Dette er et barnevern som setter barn og unges behov i sentrum, ikke ideologiske oppfatninger om eierskap og organisasjonsform.»
Se oppføringen i programmet til Arendalsuka for mer informasjon.