Til hovedinnhold

Høyresida forhandler fortsatt i Trondheim

BEKYMRA: – Jeg er bekymra for at det vil bli hardere arbeidsliv med Høyre ved makta, sier Mats Monsen, leder av Fagforbundet Trondheim.

BEKYMRA: – Jeg er bekymra for at det vil bli hardere arbeidsliv med Høyre ved makta, sier Mats Monsen, leder av Fagforbundet Trondheim. (Foto: Martine Grymyr)

Trondheim har vært AP-styrt de siste 20 åra. Tre dager etter valget pågår forhandlingene fortsatt for fullt. Kan det være høyresida sin tur denne gangen? 

14.09.2023 av Martine Grymyr
Sist oppdatert: 14.09.2023

– Akkurat nå er det veldig åpent hva det blir. Arbeiderpartiet og venstresida har flere muligheter for flertall enn det høyresida har, forklarer leder av Fagforbundet Trondheim, Mats Monsen.

– Det blir en utfordrende øvelse å få flertall for Høyre, de må ha med seg mange småpartier om de skal klare å ta makta. De må ha med Venstre, MDG, Frp, Pensjonistpartiet, Krf, Industri- og Næringspartiet og Senterpartiet. MDG sier det er uaktuelt å samarbeide med Frp, og Frp vil ikke samarbeide med MDG.  

– AP har allerede med seg Rødt og SV. MDG og SP har ikke bestemt seg ennå, men de vil få mest gjennomslag i en rødgrønn allianse. Jeg har trua på at vi får til et godt styringsdyktig alternativ til slutt. 

Hvorfor tror du høyresida gjorde et så godt valg i Trondheim? 

– Jeg tror det er fordi Høyre ikke har turt å snakke høyt om at de ønsker å privatisere offentlige tjenester. Jeg vet at flertallet av velgerne ikke ønsker Høyre-politikk, og derfor har de ikke snakka om det. Samtidig har AP fortsatt samme mandat som tidligere, de har ikke tapt noen. Problemet er at AP ikke har klart å mobilisere mange nok av dem som satt på gjerdet. 

Hvordan blir arbeidslivet i Trondheim hvis Høyre tar over roret? 

– Ordførerkandidat for Høyre, Kent Ranum, har sagt at han er villig til å privatisere hjemmetjenesten i Trondheim. Bare der er det er rundt 800 ansatte. De har også sagt at de skal få ned sykefraværet. Hvordan de skal gjøre folk friskere bare ved å vinne valget, vet ikke jeg, og ved privatisering er det en kjent sak at det blir dårligere lønns- og arbeidsvilkår for de ansatte. Jeg er bekymra for at det vil bli hardere arbeidsliv med Høyre ved makta 

;
Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?