Til hovedinnhold

Midten Hva skjer med AFP

For de som er født i 1963 eller seinere, altså er 60 år eller yngre, får vi nye regler for AFP i offentlig sektor. Den vil ha likhetstrekk med AFP i privat sektor, men vil også være litt annerledes. I 2025 vil de som er født i 1963 være 62 år og vil være de første som kan ta ut den nye offentlige AFP-en.

02.11.2023
Sist oppdatert: 07.11.2023

For Fagforbundet er begge ordningene viktige. Mens en stor andel av medlemmene er omfattet av offentlig AFP, så er også et stort mindretall omfattet av den private ordningen. Det vil for eksempel gjelde private barnehager, medlemmer i Posten, i en rekke privat helseinstitusjoner, kultursektoren, frisører og mange andre virksomheter. 

Fellesforbundet sa nei til å revidere AFP

Fellesforbundets landsmøte stemte nylig ned LOs ønske om å reformere AFP-ordningen i privat sektor og ville heller videreføre ordningen som den er nå. De mener det er mulig å tette de såkalte hullene i ordningen uten å legge om ordningen. Med hull i ordningen menes det første fremst at det er så utrolig lett å tape retten til AFP dersom man av en eller annen grunn ikke fyller kravene som settes for å kvalifisere seg til den, for eksempel et krav om at man er yrkesaktiv i en AFP-bedrift når man fyller 62 år. Det er en rekke andre slike krav, men det fører for langt å gå inn på den her og nå.  

Veien videre

-- Det må bli opp til representantskapet i LO og avgjøre den videre veien for privat AFP. Dette må jo bli tema når rep-skapet skal vedta retningslinjene for vårens lønnsoppgjør. Det er flere sider ved dette. Det er lett å forstå at Fellesforbundet vil verne om den ordningen de har og kjenner, men for Fagforbundet er debatten en litt annen. Mange av våre medlemmer i privat sektor greier aldri å kvalifisere seg til AFP, slik regelverket er nå. Dermed er dette også likestillingskamp og en kamp for de med lav lønn og tunge stillinger, sier Pål Skarsbak leder av enhet for lov og avtaleverk i Fagforbundet.  

I den nye offentlige AFP-en tjener man opp en betinget rettighet i løpet av karrieren og kan ikke tape hele AFP-en.  

;
Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?