Til hovedinnhold

Streiket seg til ny pensjonsordning i barnehagene

streikemarkering Oslo

streikemarkering Oslo (Foto: Birgit Dannenberg / Fagforbundet)

Seinhøstes 2022 var pensjon tema i lønnsoppgjøret for ansatte i private barnehager. Den aller hardeste nøtta var spørsmålet om utforming av pensjonsordningene for de barnehageansatte. Partene lykkes ikke med å bli enige og det ble streik om pensjon.

07.11.2023
Sist oppdatert: 07.12.2023

Kravet var på mange måter enkelt. Medlemmene ville ha en pensjonsordning som ga lik utbetaling for kvinner og menn som varte fra folk gikk av med pensjon og livet ut. I tillegg skulle de ha en AFP (avtalefestet pensjon) som tilsvarer den andre arbeidstakere i privat sektor har.  

Streiket en måned 

Etter en streik som varte en måned kom partene, PBL på den ene siden og Fagforbundet, Utdanningsforbundet og Delta på den andre, fram til en ny pensjonsordning for de ansatte i private barnehager. Det ble også enighet om AFP, men innføring ble utsatt til 2025.  

Senere ble det inngått tilsvarende avtale med barnehagene i Norlandia. 

Vinteren 2023 ble det igjen streik i denne sektoren. Denne gangen med NHO på den ene siden av bordet og de samme arbeidstakerorganisasjonene på den andre. Kravet var det samme; en trygg og god pensjonsordning som var mest mulig lik den ansatte i de kommunale barnehagene har. Igjen førte kampen fram og også disse medlemmene fikk en tilsvarende pensjonsordning.  

Spares store summer 

For å bli enige avtalte partene om en overgangsordning. Det spares i alt 7 prosent av lønna til tjenestepensjonen. Fra 2023 til 2025 betaler arbeidstaker selv 2,5 prosent og arbeidsgiver 4,5 prosent. Fra 2025 skal arbeidsgiver spare 5 prosent og arbeidstaker 2 prosent og ordningen bli enda mer lik ordningen i kommunene.  

Lik pensjon for kvinner og menn 

For Fagforbundet er kravet om at pensjonen skal vare livet ut og gi lik utbetaling for kvinner og menn et helt sentralt krav. Siden kvinner lever litt høyere enn menn må det også spares opp et litt høyere beløp for at det skal kunne gå an å nå detter målet. Derfor spares det opp en prosent mer for kvinner enn for menn, kall det gjerne en likepensjonspremie. Det er ikke lov å spare opp mer en sju prosent av lønna til framtidig pensjon, men i dette tilfellet er det altså et unntak som gir kvinner enn litt høyere sparing. Dermed slipper de å leve i mange år, bare på folketrygden sin.  

 

 

;
Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?