Til hovedinnhold

Kan unge stole på framtidas pensjoner

Det finnes ikke ett svar på dette, fordi er det så stor forskjell på pensjonsordningene i for eksempel offentlig og privat sektor.

07.11.2023
Sist oppdatert: 07.12.2023

Omtrent halvparten av de i privat sektor som har innskuddspensjon har en ordning der det spares to prosent av inntekten til pensjon, mange har ikke uføre- eller etterlattedekning i pensjonsordningen sin, og halvparten av de ansatte i privat sektor har ikke rett til AFP.  Det har vi i offentlig sektor, og det spares opp til 10 prosent av lønna til framtidig pensjon. 

Men det er ingen tvil om at unge på være forberedt på å jobbe lenger for å få en pensjon på om lag to tredeler av lønna. Årsaken til dette er at levealderen øker. Mange drømmer seg tilbake til pensjonsordningen vi hadde i offentlig sektor tidligere. Dit kommer vi ikke tilbake, det er ikke noe flertall i Stortinget for å skrote hele pensjonsreformen. Dessuten ble den gamle ordningen en dårligere ordning med vedtaket om levealdersjustering. Da ble det nærmest umulig å jobbe seg fram til en anstendig pensjon.  

Vi har hentet fram et eksempel på er født i 1993 og har jobbet siden hun var 22 år.  Hun jobber 75% stilling og tjener om lag 450 000.- Eksempelet viser at hun ville fått en veldig dårlig pensjon med den gamle ordningen, men at hun vil få en livsvarig pensjon på omtrent to tredeler av lønna når hun går av som 68-69-åring.. Eksempelet ble regnet ut av Actecan i forbindelse med avtalen om ny offentlig tjenestepensjon i 2018.  

 

 

;
Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?