Til hovedinnhold

– Det må svi for arbeidsgiver å bryte loven

Lønnstyveri

Lønnstyveri (Foto: Bård Skarra)

I høst ble en arbeidsgiver for første gang dømt for lønnstyveri, etter at Fagforbundet foreslo å inkludere det i straffeloven i 2020. – Det må også svi for arbeidsgiver å bryte loven, og de må også få en straff, sier Mette Nord til Klassekampen.

23.11.2023 av André Haugen
Sist oppdatert: 24.11.2023

Lønnstyveri var forbudt også tidligere, men da under arbeidsmiljøloven. Først 2022 ble det inkludert i straffeloven, og arbeidsgivere som bryter loven kan nå straffes med fengsel i opptil seks år.

Selv om det har vært ulovlig å stjele lønn fra ansatte i lang tid, har det i liten grad blitt fulgt opp i praksis fram til i år. Men i høst kom den første straffedommen, der en restauranteier ble dømt til 30 dager betinget fengsel og til å betale erstatning på 250.000 kroner etter å ha lønnet en ansatt under tariff i lang tid.

Mette Nord, leder i Fagforbundet, mener dette er et eksempel på at det nytter å endre lovverket for å bedre vilkårene til arbeidstakere. Hun mener det kan ha en prevantiv effekt.

– Det viser hvor viktig det har vært å få dette inn i straffeloven, sier hun til Klassekampen.

Tidligere har det vært en forskjellsbehandling av arbeidstakere og arbeidsgivere.

– Hvis en ansatt forsyner seg av varene til arbeidsgiver, blir hen dømt for tyveri etter straffeloven. Men arbeidsgivere har kunnet unnlate å betale ytelser, som en ansatt har rett på, uten at det ble mer enn en parantes, sier forbundslederen.

Ifølge Politidirektoratet var det i 2022 meldt 36 tilfeller av lønnstyveri til politiet. I de ti første månedene av 2023 fikk de 122 slike meldinger, skriver Klassekampen.

Relaterte artikler:

;
Hei, jeg er Fagforbundets chatbot. Hva kan jeg hjelpe med?