Hva hadde samfunnet vært uten fagarbeideren?
I 2023 var det flere søkere til videregående skole som hadde yrkesfag som førstevalg kontra studieforberedende fag. Det er positivt, spesielt når det snakkes om at Norge kommer til å trenge 100.000 fagarbeidere innen 2035. Ifølge NAV vil yrkesfag og fagbrev være en av de sikreste veiene til jobb i fremtiden.
24.11.2023
av
Linn Flataune, medlem av sentralt ungdomsutvalg
Sist oppdatert: 24.11.2023
Vi så i pandemien at vi trenger tverrfaglig yrkeskompetanse, og hele laget for å få hjulene til å gå rundt på arbeidsplassene. Derfor er det viktig at fagarbeiderne får det de fortjener, både i form av status i samfunnet, men også i form av ei lønn og leve av.
Vi trenger en rådgivertjeneste i ungdomskolen som fremsnakker yrkesfag, slik at elevene ikke bare søker yrkesfag, men at de velger å fullføre den utdanningen med et fag- og svennebrev etter endt læretid. Ofte kan elever med gode karakterer få høre at de burde velge studieforberedende, men vi trenger at disse «skoleflinke» elevene i alle yrker.
Arbeidslivet trenger hele laget. Hele laget med de uten formell kompetanse, fagarbeiderne og de med høyere utdanning!
Fordelene med å velge yrkesfag er mange, du vil komme deg raskt ut i jobb og får lønn under utdanningen dersom du blir lærling. Studielån trenger man ikke å tenke på, og man kommer seg raskere inn på boligmarkedet. Som fagarbeider har man også mulighet for fagskole som gir faglig påfyll og en bredere kompetanse i arbeidslivet.
Selv fikk jeg høre på ungdomsskolen at det lønnet seg å søke studie forberede da mulighetene var så mye mer etter dette, og at man da kunne søke høyere utdanning etter videregående. Heldigvis hadde jeg foreldre som sa jeg måtte tenke på å utdanne meg til et yrke hvor man var sikra jobb. Og da falt valget fort på yrkesfag, noe jeg er evig takknemlig for den dag i dag. For hvor hadde samfunnet vært uten de som velger å bli fagarbeider!