Vi tar kampen for yrkesskade til Stortinget
Hvis brannfolk skader seg på jobb, eller blir ramma av sjukdom som følge av arbeidsoppgaver blir søknad om yrkesskadeerstatning ofte avslått av NAV. Et samlet fagmiljø møtte på Stortinget og krevde endringer. Her er de tre kravene.
05.01.2024
Sist oppdatert: 11.01.2024
Brannfolk har som jobb å redde liv og verdier. De gjør en ekstraordinær innsats, ofte med fare for egen helse og sikkerhet. Derfor mener Fagforbundet at det er uakseptabelt at denne yrkesgruppa står på bar bakke hvis de blir utsatt for skade eller sykdom som følge av den viktige jobben dem gjør.
- Brannfolk løper inn i brennende hus når andre løper ut. Vi er helt avhengige av dem når ulykker skjer. Men når ulykker rammer dem selv, er de dårligst sikret. Lovens vilkår om usedvanlig belastning i forhold til hva som er normalt i arbeidet gjør at åpenbare yrkesskader ofte avvises. Dette gjelder både reelle hendelser og øvelser. De blir møtt med at tunge løft og høy risiko er normalt i brannyrket og får dermed ingen erstatning, sier leder for yrkesseksjonen samferdsel og teknisk, Ingunn Jacobsen.
Loven legger opp til forskjellsbehandling
Ordlyden i loven er: «Som arbeidsulykke regnes en plutselig eller uventet ytre hending som medlemmet har vært utsatt for i arbeidet.» Det betyr at ansatte i brann- og redning ofte kan se langt etter å få godkjent yrkesskadeerstatning, fordi loven tolkes slik at ulykker i forbindelse med oppdrag og øvelser ikke er «plutselig eller uventet».
- Dagens lovverk er ikke tilpasset dagens arbeidsliv. Derfor er det helt nødvendig å gjøre endringer for å sikre at alle arbeidstakere, også de som arbeider i risikoyrker – blir dekket dersom det skjer helseskadelige hendelser. Vi kan ikke akseptere at våre brannfolk ikke får erstatning, fordi du har jobber i et yrke hvor det er høy risiko for skade, sier Jacobsen.
Nå tar organisasjonene i brann-Norge saken til Stortinget for å endre lovverket.
På initiativ fra Fagforbundet og SV ble det avholdt et miniseminar for stortingspolitikere 5. januar. Fagforbundet, Delta, Nito, Samfunnsbedriftene, Brannmenn mot Kreft og Norsk Brannfaglig Landsforbund sto sammen om arrangementet.
Dette er våre krav for å sikre brannfolk og brannforebyggere/feiere en ordentlig yrkesskadedekning
- at folketrygdloven § 13-3 annet ledd endres slik at sammenligningen med hva som er normalt i arbeidet strykes: Som arbeidsulykke regnes også en konkret tidsbegrenset ytre hending som medfører en usedvanlig påkjenning eller belastning
- at det innføres tilsvarende yrkesskadedkning som i Politiloven § 23, i Brann- og eksplosjonsvernloven slik at brannfolk som er avhengig av realistiske øvelser og operativ trening sikres yrkesskadedekning
- At yrkessykdomslista oppdateres i tråd med IARCs klassifisering av brannyrket som sikkert kreftfremkallende slik at kreft som rammer brannfolk og feiere godkjennes som yrkessykdom