Fagforbundet vil at barnevernet fortsatt skal være kommunenes ansvar
Fagforbundet tror ikke et statlig barnevern betyr flere hender, mer stabilitet og lavere turnover. Forbundet ønsker også å styrke bruken av spesialiserte fosterhjem for å gi et mest mulig individuelt tilbud til fosterhjemsbarna. Det er blant innspillene Fagforbundet har kommet med i høringen til NOU 2023:7 Trygg barndom, sikker fremtid.
19.06.2023
av
Marthe Myhr, rådgiver i Fagforbundet
Sist oppdatert: 17.01.2024
Det finnes ingen entydig gruppering av hvilke barn som kommer inn under barnevernets omsorg. Det er ulike behov, ønsker, utfordringer og opprinnelse. Det er bra at det settes et fortsatt søkelys på de utfordringer som finnes. Dette bidrar både til å avdekke svakhetene, samtidig som det også kan gi grunnlag for å skape bærekraftige endringer.
Et styrket kommunalt barnevern kan bistå barn og familier før problemene blir alvorlige. Barnevernet kan drive forebyggende og langsiktig arbeid, og de skal gi riktig hjelp til riktig tid når det trengs.
Fagforbundet krever
- Fosterforeldre har ikke gode nok vilkår til å gjøre jobben på best mulig måte. Fagforbundet krever at fosterforeldre må få et tydeligere mandat, sterkere rettigheter og en bedre økonomisk trygghet. I de saker hvor fosterhjem er en erstatning for institusjon, vil Fagforbundet at både stat og kommune må ta ansvar for å beskytte både barn og oppdragstakere.
- Fagforbundet vil sikre at fosterforeldre og beredskapsforeldre er godt nok rustet til å ta på seg foreldrerollen for et barn.
- Fagforbundet støtter forslag om fosterhjem tilpasset barns behov for relasjon, omsorg og behandling. Det vil være avgjørende at Bufetat får tilført økonomisk støtte for å kunne tilby de spesialiserte fosterhjemmene, bistandsplikt er nøkkelbegrepet. Da de økonomiske rammene for Bufetat stadig endres, er det som regel tiltak uten bistandsplikt som først blir utfordret.
- Vi må gi rom for at de ansatte i barnevernet får utøve faget sitt, tid til å lære av hverandre og å diskutere vanskelige spørsmål. Det må være tid for faglig utvikling og det skal være tid til å bli trygg i jobben som ny. Det handler om tid, kapasitet, rom, trygghet og tillit til å utøve faget sitt – og om å stille de riktige spørsmålene. En statliggjøring av barnevernet vil ikke nødvendigvis føre til mer tid, flere hender, mer stabilitet og lavere turnover.
- Ved å opprettholde spesialiserte fosterhjem, vil barn gis tiltak som er mer rettet mot deres behov, enn hva et ordinært forsterket fosterhjem vil gi. Fagforbundet støtter på bakgrunn av dette et forslag som kan bidra til at barn får tiltak som er tilpasset den enkelte, slik at barn og unge i dag som flyttes på institusjon heller kan flyttes i et spesialisert fosterhjem. Fagforbundet vil at dette tiltaket skal utvikles, tilpasses og utvides.