Til hovedinnhold

Kravet om bachelor i institusjonsbarnevernet bør ikke være absolutt

Vil øke kapasiteten i den offentlige barnevernet

Vil øke kapasiteten i den offentlige barnevernet (Foto: Mostphotos)

Det er viktigere at alle ansatte i institusjonsbarnevernet får tilgang til etterutdanning, enn et absolutt krav om bachelor. I tillegg mener Fagforbundet at det offentlige barnevernet må bygges ut.

22.01.2024 av Cecilie Haga, rådgiver i Fagforbundet
Sist oppdatert: 27.02.2024

Rapporten fra barnevernsinstitusjonsutvalget ble bestilt med et alvorlig bakteppe. Flere utredninger, rapporter og tilsyn har gjennom årene vist at barn i institusjonsbarnevernet ikke alltid får den oppfølgingen og omsorgen de trenger. Noen ganger har utfallet vært tragisk. Vi har visst en del om utfordringsbildet, men vi har hatt behov for at noen satte seg ned og formulerte konkrete og helhetlige forslag til endring.

God beskrivelse av utfordringene i barnevernet

Torsdag 26. Oktober mottok Barne- og familieminister Kjersti Toppe, og helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol rapporten fra barnevernsinstitusjonsutvalget. Utvalget foreslår 50 grep for et styrket institusjonstilbud som setter barnets behov i sentrum for tjenestene. Fagforbundet mener utvalget gir en god beskrivelse av tilstanden i tjenesten, og stiller oss bak flere av utvalgets forslag

Bedre arbeidsvilkår

Fagforbundet har hatt god dialog med utvalget underveis i arbeidet, og er spesielt glade for at de ansattes rammebetingelser, kompetanse og opplæring er viet egne kapitler. De ansatte er, som utvalget skriver, den viktigste kvalitetsfaktoren i en barnevernsinstitusjon. At de ansatte har gode arbeidsvilkår er avgjørende for at de kan yte best mulig omsorg og støtte til barna som bor der. Hele faste stillinger, helsefremmende arbeidsmiljø og arbeidstidsordninger er nødvendige forutsetninger. I tillegg vil vi påpeke at det er behov for stabilitet og forutsigbarhet i finansieringen av tjenesten. Det må gis rom for langsiktig utviklingsarbeid og kapasitetsoppbygging i det offentlige tilbudet.

Opplæring og kompetanse

I fortsettelsen av våre kommentarer om ansattes rammevilkår, så er Fagforbundet svært glade for at det er viet et eget kapittel til kompetanse og opplæring for institusjonsansatte. Vi er enige i utvalgets problemforståelse når de beskriver hvordan kravet om utdanning på bachelornivå for nyansatte har skapt store utfordringer for praksisfeltet. Vi mener derfor at utvalgets forslag 39 om å gi institusjonene muligheter til å ansette personer som er særlig godt egnet, men som ikke oppfyller utdanningskravet, som et klokt og viktig grep. Vi ber regjeringen gjennomføre dette. På sikt mener vi det er nødvendig å endre bestemmelsen i barnevernloven slik at man igjen åpner for arbeidstakere med ulik kompetanse i institusjonsbarnevernet.

I tillegg foreslår utvalget viktige grep når det gjelder muligheter for kompetanseutvikling. Vi støtter utvalgets forslag om å etablere praksisnære utdanninger, samt at utdanningene er tilgjengelige som deltidsstudium. Fagforbundet mener også at man bør se på muligheten for å utvikle fagskoleløp for arbeid i barnevernsinstitusjon. Det er viktig at kompetanseheving er tilgjengelig for alle ansatte.

Helsevesenets rolle og samarbeid mellom tjenestene

Fagforbundets styrke er at vi organiserer ansatte i alle tjenestene som møter barn og unge. Barn i institusjonsbarnevernet har gjerne behov for oppfølging fra flere ulike tjenester, og helsetjenesten er en viktig samarbeidspartner for barnevernet. Utvalget har flere forslag som berører helsesektoren. Fagforbundet støtter forslagene som bidrar til tydeligere ansvarsplassering hos helsevesenet der det er snakk om helsehjelp og behandling. Dette fordi det er helsevesenet som har kompetansen for å hjelpe disse barna. Samtidig så vil vi påpeke at helsevesenet er i en svært presset ressurssituasjon der det er mangel på både økonomiske og menneskelige ressurser. Vi vil derfor advare mot å flytte ansvar og oppgaver over til helse uten at det medfølger tilstrekkelig med midler til å møte disse.

50 konkrete forslag til endring

De ansatte i barnevernet går på jobb hver dag for å hjelpe barn og familier som trenger det. Mange opplever å få god hjelp. Det er allikevel alvorlig de gangene vi ikke lykkes. Fagforbundet er derfor glade for at vi nå har fått en helhetlig gjennomgang av institusjonsbarnevernet, og at utvalget har gitt oss 50 konkrete forslag som vil kunne styrke tjenestens muligheter til å møte barn og unges behov. Vi forventer at Regjeringen følger opp i den kommende Kvalitetsreformen i barnevernet.

Relaterte dokumenter:

;
Hei, jeg er Fagforbundets chatbot. Hva kan jeg hjelpe med?