Den norske kirke kan ikke diskriminere på samlivsform ved ansettelser
På Kirkemøtet 2023, ble spørsmålet om adgangen til å vektlegge samlivsform ved tilsetting i Den norske kirke, en viktig sak. Fagforbundets respons i høringsrunden forut for Kirkemøtet var krystallklar: Tiden var overmoden for å binde tilsettingsorganene til en ikke-diskriminerende praksis.
15.03.2023
av
Bjarne Kjeldsen, rådgiver i Fagforbundet
Sist oppdatert: 26.02.2024
Åpen og inkluderende folkekirke
Fagforbundet har lenge arbeidet for at Den norske kirke skal være en åpen og inkluderende folkekirke. Både som trossamfunn og arbeidsgiver. Viktige saker har vært kampen for likekjønnedes rett til å inngå ekteskap og Den norske kirke slutter å benytte seg av unntakene i likestillings- og diskrimineringslovverket. Dette er politikk som blant annet er forankret i Yrkesseksjon Kirke, kultur og oppveksts hovedlinjer. Når Kirkemøtet vedtok å fjerne adgangen til å vektlegge samlivsform ved tilsetting i Den norske kirke, har vi langt på vei kommet i land med den formelle likestillingen. Det er gledelig.
Reell likestilling i kirken
Samtidig har historien lært oss at kultur og uformelle strukturer kan utgjøre en vel så stor diskriminerende kraft som vedtak og ordninger. I 2021 så Kirkerådet behov for å gjennomføre en arbeidsmiljøundersøkelse blant kvinnelige prester. Resultatet viste at alt for mange opplevde ulike grader av diskriminerende adferd og holdninger, 40 år etter at den første kvinnelige presten ble ordinert i Norge. Nå må arbeidet for reell likestilling i Den norske kirke også handle om LHBT+.
Har ansvar som folkekirke
Fagforbundets engasjement for utviklingen i Den norske kirke handler om flere hensyn. Som arbeidstakerorganisasjon med en tydelig mangfolds- og likestillingspolitikk, er det naturlig å kjempe for at de ansatte i Den norske kirke skal ha de samme rettigheter som i arbeidslivet ellers.
En annen viktig dimensjon for Fagforbundet, er at Den norske kirke har et særlig ansvar som majoritetskirke og folkekirke. Denne posisjonen er uforenelig med praksis og verdier som går motstrøms med arbeidet for mangfoldssamfunnet.