Til hovedinnhold

Født og oppvokst i arbeiderbevegelsen

Enblidlitteldredamemedkorthårsvartebrillerogblågensersittervedetbordienrestaurantogsmilertilkamera

LANG ERFARING: Karin Mathisen har tilbrakt 53 år av livet i fagbevegelsen. (Foto: Martine Grymyr)

Hun tar ikke komplimenter så bra, men Karin Mathisen har fått mange venner langs veien i løpet av sine 53 år i fagbevegelsen.

14.03.2024 av Martine Grymyr
Sist oppdatert: 02.04.2024

– Je er fra og har vøksi opp på Kvennstuggubrua, forteller Karin Mathisen, på ei dialekt som du bare finner inne i bygdene på Hedmarken.  

Oppklaringa måtte til etter at journalisten ved et feiltak trodde at Mathisen var fra Næroset, som derimot er ei bygd snaue fem kilometer lenger oppi lia, ikke lange stubben fra Moelv og Mjøsas bredd. 

Ettåring på klubbmøte i Jern og metall

Etter 14 år som leder av Fagforbundet Hedmark, har Karin Mathisen nå blitt leder av pensjonist- og uføreutvalget i Fagforbundet Innlandet, blitt førstevara i sentralt pensjonist- og uføreutvalg, meldt seg inn i SV og kapra seg en plass i landsstyret til Pensjonistforbundet. 
 
– Da jeg gikk av som leder for Fagforbundet Hedmark i 2017 hadde jeg bestemt meg for å ta det rolig som pensjonist. Det gikk bare i to år. I 2019 ble jeg leder av min lokale forening på fylket, og så ble jeg leder av pensjonist- og uføreutvalget i fylket i 2023, forteller Mathisen.  

Sånn er det når hjertet banker for arbeiderkamp. 

– Jeg er født og oppvokst i forbundet Jern og metall. Jeg var et og et halvt år første gangen jeg var med faren min på klubbmøte der. Han var tillitsvalgt, og han lærte meg at alt jeg gjør og alt jeg sier, det skal jeg stå inne for. Ellers skal jeg ti stille.

Alltid direkte og ærlig

Snakker du med folk som har jobba med Karin Mathisen, er det bare ros og lovord å hente. Mathisen sjøl blir rød i kinna og vil helst ikke høre for mange komplimenter. 

– Jeg tror det handler om at jeg en gang i tida tok et valg om at jeg skulle alltid være direkte og ærlig. Da veit folk at jeg mener det jeg sier, og sånn får man respekt, sier Mathisen, og fortsetter: 
– Jeg mener at man skal være ryddig, ærlig, redelig og rett fram.  Jeg veit at jeg har lett for å komme i kontakt med folk. Jeg har ingen problemer med å knytte nye vennskap, enten vi er i Tyskland, Russland eller i fylkesstyret. 

Kanskje er det derfor hun i 1984 ble henta inn av Kommuneforbundet for å bli hovedverneombud i eldreomsorgen i Oslo, eller derfor hun har lagt ei imponerende lang liste med nestleder- og lederverv bak seg, både i Kommuneforbundet og i Fagforbundet. Og det må i hvert fall ha vært derfor hun i 2019 ble æresborger av den russiske byen Sjlisselburg.
  
Nå er det ledelsen i Fagforbundet Innlandet som gir henne oppgaver, og det setter hun stor pris på. 

– Jeg får lov å delta der har jeg lyst til å være med, og der jeg føler at det er behov for at jeg er med. 

;
Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?