Inkludering i arbeidslivet bidrar til verdiskaping
700.000 i arbeidsfør alder står i dag utenfor arbeidslivet. Samtidig mangler vi arbeidskraft i Norge. Arbeidsforskningsinstituttet (AFI) har forsket på hvordan man kan lede folk med hull i CV-en, og svaret er at det nødvendigvis ikke er så annerledes enn vanlig ledelse. I tillegg foreligger det nå en ny forståelse av adgangen til å kunne gjøre unntak fra kvalifikasjonsprinsippet slik at flere kan inkluderes i arbeidslivet.
14.03.2024
av
Lyra Lluka
Sist oppdatert: 14.03.2024
I forskningsprosjektet har forskerne intervjuet ledere, ansatte og NAV-ledere i 21 inkluderende bedrifter. Basert på dette har de utviklet en spørreundersøkelse som er sendt ut til et stort antall ledere i små- og mellomstore bedrifter.
Ser på inkludering som en verdi
Forskerne fant blant annet ut at det er to ting som kjennetegner inkluderende ledere. De har mye større kunnskap om støtteapparat og mulige tilskudd, slik som lønnstilskudd, mentorordninger og tilrettelegging. Den andre forskjellen handler om hvilke holdninger ledere har.
– De inkluderende bedriftene ser i større grad på det å inkludere mennesker med forskjellige erfaringer som en verdi. Lederne ser det som sitt ansvar å bidra, sier forsker Siri Yde Aksnes ved Arbeidsforskningsinstituttet AFI, OsloMet (Hvordan lede folk med hull i CV-en? - OsloMet)
Det er også ulike måter å være en inkluderende leder på. En av gruppene ledere driver med det som beskrives som ekte inkludering. Det er de lederne som tar utgangspunkt i hva arbeidstakerne evner, ønsker eller har behov for. Personene som skal inkluderes på arbeidsplassen kan ha ganske store arbeidshindringer, og det er derfor ofte nødvendig med store tilretteleggingsbehov. Det presiseres at prøving og feiling er nødvendig for å få til en god tilrettelegging.
Flere gode grunner til å være en inkluderende arbeidsplass
AFI skissererer tre gode grunner til å ansette mennesker som har vært utenfor arbeidslivet og derfor har hull i CV-en. Det er ikke nødvendigvis så annerledes enn vanlig ledelse. Det er veldig mange måter å jobbe med inkludering på, og man kan også få hjelp og støtte fra NAV på det man måtte være usikker på.
– Det gir stor glede i livet å klare å komme seg i jobb. For arbeidsplassene gir dessuten ofte arbeidsinkludering en merverdi i form av en rikere organisasjonskultur, og et hyggelig og raust arbeidsmiljø, sier hun (Hvordan lede folk med hull i CV-en? - OsloMet).
Flere kan få muligheten til å jobbe i kommunal sektor
Fagforbundet er veldig opptatt av inkudering i arbeidslivet. Både fordi vi i fremtiden vil trenge flere folk, men også fordi det er viktig at folk ikke faller utenfor. Vi er derfor veldig fornøyd med at det nå etter god dialog med kommuner, arbeids- og inkluderingsdepartementet og partene foreligger en ny forståelse av adgangen til å gjøre unntak fra kvalifikasjonsprinsippet for å inkludere flere i arbeid i kommunal sektor. Dette kan man gjøre ved å for eksempel kun lyse ut en stilling for folk som har nedsatt funksjonsevne eller personer som står utenfor arbeid, utdanning og opplæring.
Med en ny forståelse av det såkalte kvalifikasjonsprinsippet kan flere få muligheten til å jobbe i kommunal sektor. Fagforbundets leder Mette Nord deltok på KS sitt webinar om temaet. Hun er veldig glad for at flere nå får en sjanse i arbeidslivet. Unntaket skal ikke gå på bekostning av offentlige tjenester, men det vil kunne gi folk muligheten til å være en del av samfunnet.
– Dette er partsarbeid på sitt beste. Nå må vi sørge for at vi har gode systemer og strukturer sånn at vi lykkes med gjennomføringen i den andre enden, sa Nord.
Du kan lese mer om forskninsprosjektet her!
Du kan se webinaret i sin helhet her!