Til hovedinnhold

Lokale lønnsforhandlinger for ansatte i Ås kommune

Fanen til Fagforbundet Ås

Fanen til Fagforbundet Ås (Foto: Line Kvalberg)

I den norske kommunale sektoren er lønns- og arbeidsvilkår avtalt gjennom tre ulike typer forhandlingsprosesser: hovedoppgjør, mellomoppgjør og lokale oppgjør.

15.05.2024
Sist oppdatert: 15.05.2024

Hovedoppgjør 

Hovedoppgjøret er den mest omfattende forhandlingsprosessen. Prosessen gjøres hvert annet år, og omhandler de sentrale avtalene som gjelder for hele sektoren. Under hovedoppgjøret forhandles det om generelle lønnstillegg, endringer i arbeidstidsordninger, pensjonsordninger og andre sentrale vilkår som gjelder for alle ansatte innenfor den aktuelle sektoren. Resultatet av hovedoppgjøret danner grunnlaget for de lokale forhandlingene. 

I 2024 ble det enighet i lønnsoppgjøret i kommunesektoren for LO Kommunes medlemmer, som Fagforbundet er en del av. Du kan lese mer om oppgjøret og resultatet her (NB: tabellen i saken er kun for de som er i kapittel 4, kapittel 3 og 5 har individuell lønnsramme som forhandles en gang i året). 

 

Den økonomiske ramma har en vekst på 5,2% som et utgangspunkt. 

 

Mellomoppgjør 

Mellomoppgjøret er en mer begrenset forhandlingsprosess som vanligvis finner sted midtveis mellom hovedoppgjørene. Dette oppgjøret fokuserer hovedsakelig på å justere lønningene i forhold til endringer i den økonomiske situasjonen eller andre relevante faktorer som kan ha innvirkning på lønns- og arbeidsvilkårene. Mellomoppgjøret omfatter vanligvis ikke store endringer i andre arbeidsvilkår. 

 

Det er ikke mellomoppgjør i 2024. 

 

Lokale oppgjør 

Lokale oppgjør er forhandlinger som foregår på den enkelte arbeidsplass eller innenfor den enkelte kommune. Disse forhandlingene skjer årlig og tar utgangspunkt i resultatet av hovedoppgjøret. Målet med lokale oppgjør er å tilpasse og justere lønns- og arbeidsvilkårene til de spesifikke behovene og utfordringene som gjelder lokalt. Dette kan inkludere tilpasninger basert på lokale økonomiske forhold, behovet for kompetanseutvikling eller andre lokale hensyn. 

 

Ansatte med Ås kommune som arbeidsgiver har lokalt oppgjør for ansatte i kapittel 3 og 5 våren 2024. Ansatte i kapittel 4 har lokalt oppgjør i september. 

 

Hvilket kapittel er jeg i? 

Hvilket kapittel du er i, er regulert i hovedtariffavtalen. 

 

Sjekk hvilken stillingskode du har på lønnsslippen din. Hvilke stillingskoder som tilhører hvilke kapitler ligger i KSX. Du kan også se i hovedtariffavtalen (vedleggene bakerst). 

 

Finner du ikke ut av det, bistår vi i Fagforbundet våre medlemmer med informasjon og hjelp. 

 

Hvordan sender jeg inn lønnskrav? 

Som medlem i Fagforbundet får du tilsendt et skjema fra oss når det er tid for å sende inn ditt krav med begrunnelse til oss. 

Lederen din kan også sende inn begrunnelse. Leder sender da sin begrunnelse til administrasjonen ved f.eks. HR sjef, og ikke direkte til Fagforbundet. 

Det er Forhandlingsutvalget som møtes for å gå igjennom kravene som er kommet inn. I utvalget sitter tre representanter fra Fagforbundet Ås, HR sjef, HR rådgiver, rådmannen, og en representant fra kommunens lønnsavdeling. 

 

Når er fristen? 

Er du i kapittel 3 eller 5 er frist for å sende krav til oss den 13. mai. I uke 25 er forhandlingene i gang. 

Er du i kapittel 4 er vår kravfrist er 19 juni. Forhandlingene skjer i september. 

Som medlem av Fagforbundet får du tilsendt skjema til din e-post for å sende inn krav i god tid før fristen.  

 

Jeg har flere spørsmål 

Lurer du fortsatt på noe? Du kan alltid kontakte en av oss i Fagforbundet Ås, så skal vi hjelpe deg. 

 

;
Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?