Helse og sosial på Arendalsuka 2024
Her finner du en oversikt over helse- og sosialfaglige arrangementer Fagforbundet deltar på under Arendalsuka 2024. Flere av arrangementene blir også strømmet.
07.08.2024
Sist oppdatert: 09.08.2024
Mandag
Kl. 14.00: Kvinnearbeidshelse
Sted: Bankgården. Les mer på programsiden på arendalsuka.no.
Debatt arrangert av Fagforbundet. Iren Luther (leder, yrkesseksjon helse og sosial og AU medlem) deltar for Fagforbundet.
Leder av kvinnearbeidshelseutvalget, Nina Tangnæs Grønvold innleder til debatt med deltagere fra arbeids- og organisasjonslivet.
Kl. 16.00: Frakoblet ungdom - hvordan koble dem på igjen?
Sted: Arendal bibliotek. Les mer på programsiden på arendalsuka.no.
Dette arrangementet blir strømmet.
Debatt arrangert av Mental Helse. Jeanette Lea Romslo (leder, Fagforbundet Ung) deltar for Fagforbundet.
Beskrivelse fra arrangøren: Over 70.000 ungdommer mellom 20 og 30 år er utenfor skole, jobb eller trygdeytelser, og antall unge uføre er doblet de siste 10 årene. I følge NAV-sjef i Innlandet, Bjørn Lien, er psykiske lidelser den store driveren. Hva gjør vi for å sikre at ungdom ikke faller utenfor og hva gjør vi for å bringe de tilbake? Hvordan kan vi forebygge bedre, hva kan politikerne gjøre og hva kan partene i arbeidslivet bidra med?
Mental Helse inviterer til samtale og debatt om ungdom, utenforskap, arbeidsliv og psykisk helse. Vi drøfter utfordringer og ser på løsninger. Med parter fra arbeidslivet, politikere, Norsk Psykologforening og Mental Helse.
Tirsdag
Kl. 10.30: Hvordan motvirke privatisering i helsesektoren - hva kan vi lære av Sverige?
Sted: Bankgården. Les mer på programsiden på arendalsuka.no.
Samtale arrangert av Fagforbundet. Helene Harsvik Skeibrok (nestleder) deltar for Fagforbundet.
Tidligere statsråd og leder for Socialdemokratene i Stockholm, Anders Ygeman og leder av tankesmien Arena Idè, Lisa Pelling forteller hva som er utviklingen i Sverige når det gjelder privatisering av helse- og omsorgssektroren. De er i samtale med nestleder i Fagforbundet, Helene Harsvik Skeibrok om hva vi i Norge, kan lære av de svenske erfaringene.
Samtalen ledes av Hans Martin Aase, enhetsleder for sykehus i Fagforbundet.
Kl. 13.00: Kunstens rolle i eldreomsorg
Sted: Aldringsteltet. Les mer på programsiden på arendalsuka.no.
Dette arrangementet blir strømmet.
Foredrag arrangert av Verdighetsenteret. Iren Luther (leder av yrkesseksjon helse og sosial) deltar for Fagforbundet.
Beskrivelse fra arrangøren: Panelsamtale om kulturformidling, kunst og frivillighet i eldreomsorgen.
I samtalen kommer vi inn på kompetansefeltet rundt formidling i eldreomsorgen samt tilgjengelighet for kunst- og kulturopplevelser i hverdagen for eldre.
Regjeringens mål med Den kulturelle spaserstokken er å sørge for profesjonell kunst- og kulturformidling av høy kvalitet til eldre. Har profesjonelle utøvere nok kompetanse på kulturformidling til gruppen eldre? Hvordan sikre gode samarbeidsplattformer mellom det profesjonelle og det amatørbaserte kulturtilbudet til denne målgruppen? Og hvilken kunnskap er viktig for frivillige og medarbeidere på institusjon, aktivitetssenter eller i hjemmetjenesten når det kommer til å legge til rette for kulturdeltakelse for eldre?
Kl. 14.30: Skal retten til tjenester hjemme være absolutt?
Sted: Lille Hotell. Les mer på programsiden på arendalsuka.no.
Dette arrangementet blir strømmet.
Debatt arrangert av KS Kommunenes organisasjon. Iren Luther (leder av yrkesseksjonen og medlem av Helspersonellkommisjonen) deltar for Fagforbundet.
Beskrivelse fra arrangøren: Yngre mottakere av omsorgstjenester utgjør en større kostnad i Norge sammenliknet med andre land. En rapport antyder at årsaken er nedbygging av institusjoner, og at en større andel helsetjenester ytes i hjemmet. Dersom gruppen yngre øker og får flere eller dyrere tjenester over tid, vil det gi større kostnadsutfordringer enn en økning i andelen eldre. Hvor lenge har vi råd og kapasitet til dette?
Kl. 14.30: Hvordan skal vi prioritere innenfor helsesektoren for å møte fremtidens utfordringer?
Sted: Clarion Hotel Tyholmen. Les mer på programsiden på arendalsuka.no.
Debatt arrangert av Helse Midt-Norge RHF, Helse Nord RHF, Helse Sørøst RHF og Helse Vest RHF. Mette Nord (leder) deltar for Fagforbundet.
Beskrivelse fra arrangøren: Norsk helsesektor står overfor dramatiske utfordringer i årene som kommer. Den medisinske utviklingen, en aldrende befolkning, for få leger og sykepleiere og annet helsepersonell og krevende økonomiske rammer gjør at det er vanskelig å skape en felles forståelse av hva likeverdige tjenester betyr. Mange land står overfor samme utfordring. I Danmark la Robusthedskommisionen nylig fram sin rapport med flere forslag til endringer. Har Norge noe å lære derfra?
Onsdag
Kl. 09.00: Det holder ikke alltid å ha rett…
Sted: Sørlandet sykehus Arendal. Les mer på programsiden på arendalsuka.no.
Dette arrangementet blir strømmet.
Debatt arrangert av Sørlandet sykehus HF. Christin Ø. Haslestad (leder yrkesseksjon helse- og sosial, Fagforbundet Agder) deltar for Fagforbundet.
Beskrivelse fra arrangøren: Vi lever i en tid hvor diagnoser googles og pasienthistorier er godt mediestoff. Hvordan påvirker dette helsepersonell og tjenestetilbudene?
Kl. 10.15: Kva skal KI gjere, kva bør det ikkje gjere?
Stad: Bankgården. Les meir på programsida på arendalsuka.no.
Samtale arrangert av Fagforbundet, Yrkesseksjon helse og sosial og Yrkesseksjon kontor og administrasjon. Ingrid Wergeland (kommunikasjonsrådgiver), Eskild Hustvedt (rådgiver, Yrkesseksjon helse og sosial) og Eirik Randsborg Lie (personvernombud) deltek for Fagforbundet.
Frå mange hald vært Kunstig Intelligens løfta fram som ei løysing på mange av utfordringane i helsetenestene. Yrkesseksjon helse og sosial og Yrkesseksjon kontor og administrasjon, vil ta deg med bak hypen, flosklane og hybrisen. Me spør folk som faktisk kan noko om dette om kva som eigentleg er moglegheitane og ser på fallgruvane og dei etiske dilemmaene knytta til KI i helse.
Kl. 11.00: Vikarbyråer løser ikke bemanningsutfordringene i helse og omsorg
Sted: Lille Hotell. Les mer på programsiden på arendalsuka.no.
Dette arrangementet blir strømmet.
Debatt arrangert av KS. Helene Skeibrok (nestleder) deltar for Fagforbundet.
Beskrivelse fra arrangøren: Bemanningsbehovet i helse og omsorg øker, og mange kommuner bruker store ressurser på å leie inn vikarer fra byråer. Hvordan kan regjeringen, kommunene og arbeidstakernes organisasjoner snu utviklingen slik at kommunene kan tilby tjenester bedre og mer effektivt med egne ansatte?
Kl. 15.30: Digitalisering og tillitsreform i NAV
Sted: Bankgården. Les mer på programsiden på arendalsuka.no.
Samtale arrangert av Fagforbundet og FO - Fellesorganisasjonen. Trond Finstad (arbeidsutvalget), Iren Luther (arbeidsutvalget) og Øyvind Spjøtvold (tillitsvalgt/veileder, Fagforbundet/NAV) deltar for Fagforbundet.
FO og Fagforbundet inviterer til to panelsamtaler om temaene digitalisering og tillitsreform i NAV. Ina Libak i arbeidsutvalget i FO leder panelsamtalene.
I samtalen om digitalisering møter hun Trond Finstad i arbeidsutvalget i Fagforbundet, teknologidirektør i Arbeids- og velferdsdirektoratet Heidrun Larsen Reisæter og forbundsleder i Blindeforbundet Terje André Olsen.
Det blir det lagt opp til en kort pause før neste samtale som skal handle om tillitsreform i NAV og et spennende prosjekt med Ungdomslønn i Trondheim. Her kommer kunnskapsdirektøren i Arbeids- og velferdsdirektoratet Yngve Åsholt, veileder og tillisvalgt på NAV Lerkendal Øyvind Spjøtvold, og ungdomsleder og forfatter Kaisa Hansen-Suckow.
Kl. 19.45: Live podkast "Hele laget"
Sted: Bankgården. Les mer på programsiden på arendalsuka.no.
Fagforbundets ukentlige podkast. Denne uken deltar Christin Haslestad, ambulansearbeider og leder av yrkesseksjon helse og sosial i Fagforbundet Agder, og Anette Trettebergstuen, AP-politiker og medlem av arbeids- og sosialkomitéen på Stortinget.
Torsdag
Kl. 09.00: Helsepersonell i front i alle kriser
Sted: Kulturkammeret. Les mer på programsiden på arendalsuka.no.
Dette arrangementet blir strømmet.
Debatt arrangert av NKVTS og Legeforeningen. Helene Harsvik Skeibrok (nestleder) deltar for Fagforbundet.
Beskrivelse fra arrangøren: Hva skjer med personell som jobber i «front» gjennom en pandemi og andre helsekriser? Helsepersonell som jobber i front er vår viktigste ressurs i beredskap og respons ved helsekriser. Hvordan vi ivaretar helsa deres gjennom kriser er avgjørende både for arbeidet som gjøres der og da – men også for bærekraften i responsen over tid. Dette er en kjempeutfordring nasjonalt og internasjonalt.
Kl. 12.30: God tannhelse skal ikke være en luksusvare: hvordan kan vi gjøre tannhelseordningen mer sosial?
Sted: Frivillighetsteltet. Les mer på programsiden på arendalsuka.no.
Debatt arrangert av Velferdsalliansen EAPN Norway. Jeanette Romslo (leder, Fagforbundet Ung) deltar for Fagforbundet.
Beskrivelse fra arrangøren: God tannhelse skal ikke være en luksusvare: hvordan kan vi gjøre tannhelseordningen mer sosial?
Norske aviser forteller stadig om en økende andel personer som velger bort tannlegebesøk på grunn av dårlig økonomi. Dette går hardest utover sårbare og vanskeligstilte grupper, som i tillegg til fysiske plager må håndtere skam og negative holdninger forbundet med dårlig tannhelse. Enkelte tiltak har blitt iverksatt opp igjennom årene, men folk som sliter faller fremdeles utenfor.
God tannhelse har med andre ord blitt en luksusvare - sånn kan vi ikke ha det i velferdsstaten! Derfor inviterer vi politikere og andre med kompetanse på feltet til å diskutere hvordan tannhelsetjenesten kan gjøres mer sosial og rettferdig, og sammen finne løsninger som kan hjelpe alle.
Kl. 14.00: Hvor lenge godtar fagbevegelsen dårlig yrkesskadedekning?
Sted: Bankgården. Les mer på programsiden på arendalsuka.no.
Samtale arrangert av Fagforbundet. Ingrid Wergeland (rådgiver) og Mette Nord (forbundsleder) deltar for Fagforbundet.
Fagbevegelsen har i flere tiår etterspurt forbedringer i yrkesskadereglene, som er lite tilpasset dagens arbeidsliv. Mange yrkesgrupper opplever dårlig dekning både for skader og sykdommer, og regelene rammer særlig kvinnedominerte yrker hardt. Nå har regjeringen annonsert forbedringer.
Et forslag til en ny liste over sykdommer som kan godkjennes som yrkesskade er nå på høring, og regjeringen sier at arbeidsulykkebegrepet skal gjennomgås.
Hvordan kan det ha seg at de som har størst risiko for å skade seg har dårligst vern?
Hvorfor er politiet sikret yrkesskadedekning på øvelser, men ikke ambulansepersonell?
Hva mener arbeidsgiverne?
I bankgården viser vi hvordan jussen slår ut i praksis før vi diskuterer hva som bør gjøres. Det blir anledning til å stille spørsmål fra publikum.
Ordstyrer er Ingrid Wergeland.
Velkommen!
Kl. 16.15: 4 nye år med IA-avtalens bransjeprogram med søkelys på partssamarbeidet i sykehjem
Sted: Bankgården. Les mer på programsiden på arendalsuka.no.
Seminar arrangert av Fagforbundet.
Ny IA-avtale
Hva betyr det for sykehjem å jobbe partssammensatt?
Hvorfor er det så viktig å jobbe partssammensatt for fremtidens eldreomsorg?
Hva bidrar egentlig IA bransjeprogram sykehjem med?