Til hovedinnhold

Fagforbundet på Arendalsuka

Fagforbundets leder, Mette Nord, i vervemodus på Arendalsuka i fjor.

Fagforbundets leder, Mette Nord, i vervemodus på Arendalsuka i fjor. (Foto: Arendalsuka)

Fagforbundet er sterkt til stede på Arendalsuka - med representanter i ulike debatter og egne seminarer. Se oversikt her!

09.08.2024
Sist oppdatert: 12.08.2024

Mandag

Kl. 11.00: Hvordan skal fremtidens system for høyere utdanning se ut?

Sted: Arendals Fossekompani. Les mer på programsiden på arendalsuka.no.
Dette arrangementet blir strømmet.

Debatt arrangert av Organisasjon for Norske Fagskolestudenter (ONF). Alexander Liane (nesleder, Fagforbundet Ung) deltar for Fagforbundet.

Beskrivelse fra arrangøren: Hva skal høyere utdanning tilby, hva skal samfunnsmandat(ene) være og hvor vil vi med høyere utdanning?
Det er et sterkt behov for å se nærmere på dimensjonering innen høyere utdanning og fordelingen mellom høyere akademisk og høyere yrkesfaglig utdanning (HUY). I 2024 er det mellom 300 000 og 350 000 som tar høyere utdanning i Norge. Under 10% av disse tar høyere yrkesfaglig utdanning (fagskoler), og over 90% tar høyere akademisk utdanning (universitet og høyskoler).
Norsk industri trenger flere med HYU i framtiden. Norsk helsevesen trenger flere helsefagarbeidere med HYU i framtiden. Grønn omstilling krever flere med teknisk HYU. Kompetansebehovsutvalgets (KBU) temarapport 2022 understreker at utviklingstrekk som digitalisering, aldrende befolkning og det grønne skiftet gjør at etterspørselen etter høyere yrkesfaglig utdanning (HYU) med all sannsynlighet også vil øke i fremtiden. KBU fremhever viktigheten av at HYU får en større plass i dagens utdanningssystem.
For at dette skal bli en realitet mener ONF at utdanningene må være anerkjente, synlige og fremstå som naturlige deler av en karrierevei. Skal vi oppnå dette, og derigjennom dekke det kritiske kompetansebehovet, må finansieringen av fagskolesektoren styrkes, HYU må tilbys på nivå 6-8 i Nasjonalt kvalifikasjonsrammeverk (NKR) og HYU må få en tilkobling til European Credit Transfer and Accumulation System (ECTS).
I denne paneldebatten ønsker vi å få med helt sentrale ungdomspolitikere for å diskutere hvordan systemet for høyere utdanning skal se ut i fremtiden. Vi ønsker at paneldeltakerne er visjonære på vegne av utdanningssektoren.
Innledning ved UNiO-studentene, Norsk studentorganisasjon (NSO), Fagforbundet Ung og Organisasjon for Norske Fagskolestudenter (ONF).
Politisk debatt med representanter fra de fire ungdomspartiene Fremskrittspariets ungdom (FpU), Unge Høyre (UH), Arbeidernes ungdomsfylking (AUF) og Sosialistisk Ungdom (SU)

Runa Fiske, Studentkoordinator i LO-studentene, leder arrangementet.

Kl. 13.00: Tar fleksibiliteten knekken på norsk arbeidsliv?

Sted: Kulturkammeret. Les mer på programsiden på arendalsuka.no.

Debatt arrangert av Arbeidsforskningsinstituttet/OsloMet. Trond Finstad (leder for Yrkesseksjon kontor og administrasjon) deltar for Fagforbundet.

Beskrivelse fra arrangøren: Har det sneket seg inn en følelse blant de fleste arbeidstakere at hjemmekontor nå er en rettighet? Og hva betyr det i så fall for arbeidslivet? Er hjemmekontor og økt fleksibilitet et udelt gode eller står et tidligere trygt og rettighetsbasert arbeidsliv i fare?
På noen få år har arbeidslivet endret seg ganske drastisk i mange land, Norge inkludert. Hvor og når vi jobber som har endret seg. Nye digitale muligheter gjør det mye lettere å jobbe hjemmefra i dag og det ser ut til at vi har tatt vanene fra koronatiden, med mye hjemmejobbing, med oss inn i det normale arbeidslivet. Men hva betyr det egentlig? For slike store endringer skaper også store ringvirkninger for hele resten av arbeidslivet og fritiden vår.
Vi prøver å gi svar. Arbeidsforskningsinstituttet er ledende når det gjelder forskning på hjemmekontor, og Cathrine Egeland og Wendy Nilsen kommer til å legge frem ny forskning rundt moderne fleksibilitet i arbeidslivet og konsekvenser av hjemmekontor. Etterfulgt av debatt.

Kl. 14.00: Kvinnearbeidshelse

Sted: Bankgården. Les mer på programsiden på arendalsuka.no.

Debatt arrangert av Fagforbundet. Iren Luther (leder, yrkesseksjon helse og sosial og AU medlem) deltar for Fagforbundet.

Leder av kvinnearbeidshelseutvalget, Nina Tangnæs Grønvold innleder til debatt med deltagere fra arbeids- og organisasjonslivet.

Kl. 14.30: Ungdomsmedvirkning – er det verdt bryet?

Sted: Torvet 10. Les mer på programsiden på arendalsuka.no.

Debatt arrangert av FN Studentene. Jeanette Lea Romslo (leder, Fagforbundet Ung) deltar for Fagforbundet.

Beskrivelse fra arrangøren: Er du klar for en engasjerende diskusjon om ungdommens fremtid? FN-Studentene Norge stiller spørsmål om ungdommens stemmer virkelig er viktig. Her får du innsikt i hvordan unge kan få reell innflytelse i samfunnet, og hvorfor deres deltakelse er avgjørende for både personlig vekst og samfunnets utvikling.
Denne spennende panelsamtalen setter engasjert ungdom i dialog med erfarne samfunnsaktører. Sammen utforsker de muligheter og utfordringer knyttet til ungdomsmedvirkning. Hør fra eksperter, engasjerte ungdommer og beslutningstakere som deler sine erfaringer og kunnskap om hvordan ungdommens stemmer kan bli en kraftfull ressurs.
Bli med på en inspirerende og innsiktsfull samtale som setter ungdommens rolle i fokus, hvorfor bare noen velger å engasjere seg, og konsekvensen av at stadig flere velger å være stille.

Aleksander Snarheim, tidligere sentralstyremedlem i Natur og Ungdom og årets ungdomsdelegat til FNs Naturtoppmøte. Jobbet med miljø og ungdomsmedvirkning i flere år.
Jakob Øvensen Aanderaa er styreleder i Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner (LNU). Han har sju års erfaring fra Elevorganisasjonen, hvor han hovedsakelig engasjerte seg i Operasjon Dagsverk. Jakob har studert informatikk og har satt psykologstudiet på vent. LNU består av 100 medlemsorganisasjoner med til sammen rundt 600 000 medlemmer. Paraplyorganisasjonen jobber for at barn og unge skal kunne delta i frivillige og demokratiske fellesskap, og påvirke samfunnet rundt seg.
Jeanette Lea Romslo er leder av Fagforbundet Ung som organiserer over 50 000 unge under 30, og er lokalpolitiker i Hå kommune. Hun har vert politisk aktiv siden 2013, og stilt som ordførerkandidat for SV ved to valg. Hun er opptatt av at unge skal bli tatt på alvor, og at unge får være med og bli hørt i politiske prosesser.
Kari Helene Partapuoli er generalsekretær i Plan International Norge. Hun er utdannet sosialantropolog og har vært leder for Utviklingsfondet, Antirasistisk Senter og Dannerhuset i København, et krisesenter som jobber for å stoppe vold mot kvinner og barn. Plan International er en global barnerettighetsorganisasjon med særlig fokus på jenters rettigheter, og har ungdomsmedvirkning som et viktig prinsipp.
Maria Timmann Mjaaland er ungdomsdelegat til FNs klimatoppmøte. Hun har tidligere vært på toppmøtet gjennom KFUK-KFUM, som er verdens største barne- og ungdomsorganisasjon. Ellers studerer hun bachelor i statsvitenskap på UiO.

Kl. 15.30: Vi er totalberedskapen

Sted: Bankgården. Les mer på programsiden på arendalsuka.no.

Debatt arrangert av LO. Mette Nord (forbundsleder) deltar for Fagforbundet.

Beskrivelse fra arrangøren: LOs medlemmer utgjør totalberedskapen, ikke bare i Forsvaret, men i kommuner, i industri og i matbutikker og så videre. Denne seansen skal handle om trussel- og risikobilde vi står overfor, hva som kreves for å stå imot, og hvordan arbeidslivets parter kan bidra.

Kl. 16.00: Frakoblet ungdom - hvordan koble dem på igjen?

Sted: Arendal bibliotek. Les mer på programsiden på arendalsuka.no.
Dette arrangementet blir strømmet.

Debatt arrangert av Mental Helse. Jeanette Lea Romslo (leder, Fagforbundet Ung) deltar for Fagforbundet.

Beskrivelse fra arrangøren: Over 70.000 ungdommer mellom 20 og 30 år er utenfor skole, jobb eller trygdeytelser, og antall unge uføre er doblet de siste 10 årene. I følge NAV-sjef i Innlandet, Bjørn Lien, er psykiske lidelser den store driveren. Hva gjør vi for å sikre at ungdom ikke faller utenfor og hva gjør vi for å bringe de tilbake? Hvordan kan vi forebygge bedre, hva kan politikerne gjøre og hva kan partene i arbeidslivet bidra med?
Mental Helse inviterer til samtale og debatt om ungdom, utenforskap, arbeidsliv og psykisk helse. Vi drøfter utfordringer og ser på løsninger. Med parter fra arbeidslivet, politikere, Norsk Psykologforening og Mental Helse.

Kl. 17.00: Hvordan kan vi håndtere overflodsbølgen av tekstiler?

Sted: Bankgården. Les mer på programsiden på arendalsuka.no.

Samtale arrangert av Fagforbundet, KS, Samfunnsbedriftene og Handel og kontor. Mette K. Haugen (rådgiver) deltar for Fagforbundet.

Kommunene får ansvar for utsortering av tekstilavfall fra 2025. For å sikre at tekstilavfallet blir en ressurs som kan utnyttes, trengs kompetanse og teknologi for ettersortering og fabrikker som kan gjøre nytte av tekstilavfallet.

Kl. 17.00: Hva skjer i svensk politikk?

Sted: Bankgården. Les mer på programsiden på arendalsuka.no.

Debatt arrangert av Fagforbundet. Mette Nord (forbundsleder) deltar for Fagforbundet.

I Sverige styrer Moderaterna, Kristdemokraterna og Liberalerna, med Sverigedemokraterna som støtteparti. Hva betyr dette for arbeidslivspolitikken og klimapolitikken?
Anders Ygeman, tidligere statsråd for Socialdemokratene i Sverige og Lisa Pelling, leder av tankesmien Arena Idè, vil i samtale med Wegard Harsvik, statssekretær på SMK og Fagforbundets leder Mette Nord om disse temaene.
Møteleder er Trond Jensrud, Fagforbundet
Det blir musikkinnslag ved: Hanna & Maria's Twangaroo

Kl. 18.30: Kommunal tjenestepensjon: Konkurranse eller konflikt, hva skjer i 2024?

Sted: Torvscenen. Les mer på programsiden på arendalsuka.no.
Dette arrangementet blir strømmet.

Debatt arrangert av Aon Norway. Steinar Fuglevaag (spesialrådgiver forhandlingsenheten) og Anne Green Nilsen (arbeidsutvalget Leder) deltar for Fagforbundet.

Beskrivelse fra arrangøren: Debatten "Kommunal tjenestepensjon: Konkurranse eller konflikt?" arrangeres av Aon Norway og samler representanter fra Høyre, LO, Fagforbundet, KLP og Storebrand for å utforske konkurransen om offentlig tjenestepensjon og dens relevans.
Historien om konkurransen om kommunal tjenestepensjon har vært turbulent. Fra den gang Pink Floyd ga ut albumet "The Wall" og Norske Folk rigget scener for Storebrand 100 kunder, har konkurransen gått i bølger. I 2018 hadde Storebrand bare én kommunekunde, men de siste årene har de gjenopptatt satsingen.

Vi ser frem til en engasjerende debatt og håper å se deg der!

Kl. 19.30: Kickoff for hele fagbevegelsen

Sted: Bankgården. Les mer på programsiden på arendalsuka.no.

Mingling arrangert av Fellesforbundet.

Beskrivelse fra arrangøren: Bli med på fagbevegelsens store kickoff!

Tirsdag

Kl. 09.30: Er rettigheter alltid rett?

Sted: Lille Hotell. Les mer på programsiden på arendalsuka.no.
Dette arrangementet blir strømmet.

Debatt arrangert av KS Kommunenes organisasjon. Mette Nord (leder) deltar for Fagforbundet.

Beskrivelse fra arrangøren: Alle sier at vi ikke kan fortsette som før. Men står rettighetssamfunnet i veien for bedre tjenester? Hvordan kan vi tenke annerledes, løse opp i lover og regelverk og samtidig ivareta innbyggernes interesser på en god måte?
I årene fremover vil vi ha mindre helsepersonell per pasient. Det betyr at vi ikke kan levere kommunale tjenester på samme måte som i dag. Hvilke veivalg og endringer må til?

Hvordan påvirker rettighetsfesting den lokale handlefriheten?
Hvordan påvirker rettighetsfestingen kommuners innretning og kommunal organisering av tjenestene?
Hvordan bidrar retningslinjer og veiledere inn?
Hva gjør det med de prioriteringsutfordringene som kommunene har og vil stå overfor?

Kl. 10.30: Hvordan motvirke privatisering i helsesektoren - hva kan vi lære av Sverige?

Sted: Bankgården. Les mer på programsiden på arendalsuka.no.

Samtale arrangert av Fagforbundet. Helene Harsvik Skeibrok (nestleder) deltar for Fagforbundet.

Tidligere statsråd og leder for Socialdemokratene i Stockholm, Anders Ygeman og leder av tankesmien Arena Idè, Lisa Pelling forteller hva som er utviklingen i Sverige når det gjelder privatisering av helse- og omsorgssektroren. De er i samtale med nestleder i Fagforbundet, Helene Harsvik Skeibrok om hva vi i Norge, kan lære av de svenske erfaringene.
Samtalen ledes av Hans Martin Aase, enhetsleder for sykehus i Fagforbundet.

Kl. 11.00: Slik kan en kompetansereform i kommunene bli

Sted: Lille Hotell. Les mer på programsiden på arendalsuka.no.
Dette arrangementet blir strømmet.

Debatt arrangert av KS. Odd Haldgeir Larsen (nestleder) deltar for Fagforbundet.

Beskrivelse fra arrangøren: Mer og annerledes kompetanseutvikling i arbeidslivet skal bidra til å møte eldrebølgen, klimakrisen og KI-revolusjonen. Hva må til for kommunal sektor?

Kl. 12.00: Hvordan øke boligbyggingen og bidra til at flere kan eie egen bolig?

Sted: Kulturkammeret. Les mer på programsiden på arendalsuka.no.
Dette arrangementet blir strømmet.

Debatt arrangert av Husbanken og Norske Boligbyggelags Landsforbund SA (NBBL). Jeanette Romslo (leder, Fagforbundet Ung) deltar for Fagforbundet.

Beskrivelse fra arrangøren: Eierlinjen står sterkt i Norge. Flertallet bor godt og trygt i en bolig de eier selv. Men de siste tre årene har bo- og levekostnadene økt. Det har redusert kjøpskapasiteten for mange – færre har nå råd til en ordinær bolig mellom 2,5-5 millioner kroner. Samtidig har byggekostnadene for nye boliger økt kraftig. Konsekvensen er at salg og igangsetting av nye boliger har falt kraftig. Dagens manglende boligforsyning vil kunne prege norsk økonomi og velferdsutvikling i lang tid fremover. Manglende boligbygging og samtidig befolkningsvekst gjør at prisene på bolig ventes å holde seg høye i årene som kommer. Flere husstander, herunder enslige og andre med ordinære og lavere inntekter, vil få større utfordringer med å kjøpe bolig. Særlig i pressområdene vil mangel på nye boliger og prisutviklingen føre til at de økonomiske forskjellene forsterkes. For mange synes drømmen om å eie egen bolig mer og mer uoppnåelig.
Hvordan kan vi hjelpe flere til å eie egen bolig når situasjonen er så krevende både for de som ønsker å kjøpe bolig og for boligprodusentene? Er problemet at kjøperne mangler kapital, eller at det er for få boliger å kjøpe? Hjelper det en førstegangsetablerer med ordinær inntekt at det bygges nye og dyre boliger? Hva kan staten gjøre? Kommunene? Og hva med boligprodusentene? Har Husbanken de rette virkemidlene for å avhjelpe situasjonen?
Husbanken og NBBL ønsker velkommen til debatt om de store boligpolitiske utfordringene. I panelet møtes deltakere fra bolig- og eiendomsnæringen og kommunesektoren. Sammen skal de belyse hvilke tiltak som trengs for å øke boligbyggingen, og hvordan de ulike aktørene kan bidra til at flere kan oppnå drømmen om å eie egen bolig.

Kl. 12.30: Kompetanse på budsjett: Hvem skal betale?

Sted: Clarion Hotel Tyholmen. Les mer på programsiden på arendalsuka.no.

Debatt arrangert av Kompetansereformsutvalget og Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse (HK-dir). Mette Nord (leder) deltar for Fagforbundet.

Beskrivelse fra arrangøren: Kompetanseutvikling er avgjørende for å møte fremtidens arbeidsliv, men hvem skal ta regningen? Og hvordan kan vi sikre at investeringer i kompetanse gir best mulig avkastning for alle parter?
Kompetansereformutvalget og HK-dir inviterer til panelsamtale.

Kl. 12.30: Politikk, penger og makt - boligbygging og gettolov

Sted: Blom restaurant. Les mer på programsiden på arendalsuka.no.

Debatt arrangert av First House og Estate Media. Jeanette Lea Romslo (leder, Fagforbundet Ung) deltar for Fagforbundet.

Kl. 13.00: Kunstens rolle i eldreomsorg

Sted: Aldringsteltet. Les mer på programsiden på arendalsuka.no.
Dette arrangementet blir strømmet.

Foredrag arrangert av Verdighetsenteret. Iren Luther (leder av yrkesseksjon helse og sosial) deltar for Fagforbundet.

Beskrivelse fra arrangøren: Panelsamtale om kulturformidling, kunst og frivillighet i eldreomsorgen.
I samtalen kommer vi inn på kompetansefeltet rundt formidling i eldreomsorgen samt tilgjengelighet for kunst- og kulturopplevelser i hverdagen for eldre.
Regjeringens mål med Den kulturelle spaserstokken er å sørge for profesjonell kunst- og kulturformidling av høy kvalitet til eldre. Har profesjonelle utøvere nok kompetanse på kulturformidling til gruppen eldre? Hvordan sikre gode samarbeidsplattformer mellom det profesjonelle og det amatørbaserte kulturtilbudet til denne målgruppen? Og hvilken kunnskap er viktig for frivillige og medarbeidere på institusjon, aktivitetssenter eller i hjemmetjenesten når det kommer til å legge til rette for kulturdeltakelse for eldre?

Kl. 13.00: Bør Norge ha en plan for sluttfasen?

Sted: Impact Hub Agder Arendal. Les mer på programsiden på arendalsuka.no.

Samtale arrangert av Forum for utvikling og miljø (ForUM), Naturvernforbundet, Forum for utvikling og miljø (ForUM), World Wildlife Fund (WWF) og Besteforeldrenes klimaaksjon (BKA). Helene Harsvik Skeibrok (nestleder) deltar for Fagforbundet.

Beskrivelse fra arrangøren: På vegne av ForUM ønsker vi velkommen til panelsamtale!

Kl. 13.00: Hvordan skape et seriøst arbeidsliv?

Sted: Bendiksklev 10. Les mer på programsiden på arendalsuka.no.

Samtale arrangert av Mesterbrevnemnda og Fagforbundet.

Mesterbrevnemda og Fagforbundet inviterer til samtale om hvordan man kan skape et mer seriøst arbeidsliv. Vi har fått med oss den svenske riksdagspolitikeren Anders Ygeman fra Socialdemokratene, viseadministrerende direktør i NHO Anniken Hauglie og Fellesforbundets leder Jørn Eggum til å samtale om temaet.
Hva skjer i Norge og hva skjer i Sverige når det gjelder utviklingen av arbeidslivet? Hvilke tiltak fungerer for å skape et mer seriøst arbeidsliv?
Daglig leder i Mesterbrevnemda André Kristiansen ønsker velkommen og avdelingsleder for Politikk og samfunn i Fagforbundet Trond Jensrud leder samtalen.
Arrangementet avholdes i Mesternes hus, Bendiksklev 10.
Velkommen!

Kl. 14.30: Skal retten til tjenester hjemme være absolutt?

Sted: Lille Hotell. Les mer på programsiden på arendalsuka.no.
Dette arrangementet blir strømmet.

Debatt arrangert av KS Kommunenes organisasjon. Iren Luther (leder av yrkesseksjonen og medlem av Helspersonellkommisjonen) deltar for Fagforbundet.

Beskrivelse fra arrangøren: Yngre mottakere av omsorgstjenester utgjør en større kostnad i Norge sammenliknet med andre land. En rapport antyder at årsaken er nedbygging av institusjoner, og at en større andel helsetjenester ytes i hjemmet. Dersom gruppen yngre øker og får flere eller dyrere tjenester over tid, vil det gi større kostnadsutfordringer enn en økning i andelen eldre. Hvor lenge har vi råd og kapasitet til dette?

Kl. 14.30: Hvordan skal vi prioritere innenfor helsesektoren for å møte fremtidens utfordringer?

Sted: Clarion Hotel Tyholmen. Les mer på programsiden på arendalsuka.no.

Debatt arrangert av Helse Midt-Norge RHF, Helse Nord RHF, Helse Sørøst RHF og Helse Vest RHF. Mette Nord (leder) deltar for Fagforbundet.

Beskrivelse fra arrangøren: Norsk helsesektor står overfor dramatiske utfordringer i årene som kommer. Den medisinske utviklingen, en aldrende befolkning, for få leger og sykepleiere og annet helsepersonell og krevende økonomiske rammer gjør at det er vanskelig å skape en felles forståelse av hva likeverdige tjenester betyr. Mange land står overfor samme utfordring. I Danmark la Robusthedskommisionen nylig fram sin rapport med flere forslag til endringer. Har Norge noe å lære derfra?

Kl. 17.30: Flere eldre i arbeid – hva må til for å lykkes?

Sted: Aldringsteltet. Les mer på programsiden på arendalsuka.no.
Dette arrangementet blir strømmet.

Debatt arrangert av Pensjonistforbundet. Odd Hallgeir Larsen (nestleder) deltar for Fagforbundet.

Beskrivelse fra arrangøren: Pensjonsreformen slår fast at dagens og fremtidens yrkesaktive må jobbe stadig lenger. Dermed blir det enda viktigere at arbeidslivet er inkluderende og verdsetter eldre arbeidstakere. Må det bli slutt på lukrative sluttpakker for å kvitte seg med spreke 62-åringer? Hvordan gi eldre arbeidstakere samme muligheter og rettigheter som sine yngre kolleger? Hva må arbeidsgiverne gjøre - og hva må arbeidstakerne bidra med?
Dette er en stor endring, ikke minst når det gjelder holdninger. Hva må til for å lykkes?

Kl. 18.15: Slå av, slapp av - en litt komisk fortelling om å balansere arbeid og fritid

Sted: Bankgården. Les mer på programsiden på arendalsuka.no.

Samtale arrangert av Fagforbundet. Trond Finstad (medlem i Fagforbundets arbeidsutvalg og leder for yrkesseksjon kontor og administrasjon) deltar for Fagforbundet.

Trenger vi en lovfestet rett til å koble av? Eller er vi allerede sikret av arbeidsmiljøloven? Klarer vi i dagens arbeidsliv å sikre fritid eller har vi alltid et øye på jobben?
Et arrangement med fokus på retten til å koble av (the right to disconnect) og balansen mellom arbeid og fritid. Arrangementet er et faglig kveldsarrangement med en litt lett og morsom vri. Komiker Guri Barka leder sofasamtalen og vi får blant andre høre fra forskere, fagbevegelsen og sjefen sjølv. Kom for å koble av og nyte, og kanskje du til og med får noen gode grunner til å virkelig koble av.

Kl. 18.30: Hvordan kan vi løfte omstillingsevne og læring i arbeidslivet?

Sted: Samfunnsteltet. Les mer på programsiden på arendalsuka.no.
Dette arrangementet blir strømmet.

Debatt arrangert av Kompetanseforbundet.

Beskrivelse fra arrangøren: Store drivere i verdensøkonomien, teknologiske endringer og omstilling mot lavutslippssamfunnet endrer måten vi jobber på. Dette vil kreve mer læring i arbeidslivet og at den læringen som finner sted kan settes bedre i system slik at potensialet ved livslang læring kan tas fullt ut. Det er varslet ny kompetansereform fra regjeringen og utvalget som skal gi sin anbefaling jobber nå frem sin anbefaling.
I arbeidslivet fylles det på med kompetanseheving gjennom en rekke etterutdanningstilbud. Tilbake står arbeidstakere sjelden med håndfaste bevis på kompetansen som er tilegnet som kan tas med til nye arbeidsgivere eller bygges på senere i arbeidskarrieren. Kompetanseforbundet, NHO, KS, NITO og Fagforbundet har gått sammen om å se på muligheten for innføring av Kompetanseattester i Norge, som en oppfølging på EU sine anbefalinger rundt micro-credentials. Kan dette bli et nytt verktøy som løfter læringen i arbeidslivet og bidra til sterkere omstillingsevne i tiden som kommer? Vi legger frem anbefalingene fra rapporten og legger opp til en debatt med politikere og parter i arbeidslivet.

Onsdag

Kl. 08.30: Fag-bevegelse

Sted: Bankgården. Les mer på programsiden på arendalsuka.no.

Kultur/aktivitet arrangert av Fagforbundet.

Morgentrim med ulike organisasjoner og samarbeidspartnere.

Kl. 09.00: Det holder ikke alltid å ha rett…

Sted: Sørlandet sykehus Arendal. Les mer på programsiden på arendalsuka.no.
Dette arrangementet blir strømmet.

Debatt arrangert av Sørlandet sykehus HF. Christin Ø. Haslestad (leder yrkesseksjon helse- og sosial, Fagforbundet Agder) deltar for Fagforbundet.

Beskrivelse fra arrangøren: Vi lever i en tid hvor diagnoser googles og pasienthistorier er godt mediestoff. Hvordan påvirker dette helsepersonell og tjenestetilbudene?

Kl. 10.15: Kva skal KI gjere, kva bør det ikkje gjere?

Stad: Bankgården. Les meir på programsida på arendalsuka.no.

Samtale arrangert av Fagforbundet, Yrkesseksjon helse og sosial og Yrkesseksjon kontor og administrasjon. Ingrid Wergeland (kommunikasjonsrådgiver), Eskild Hustvedt (rådgiver, Yrkesseksjon helse og sosial) og Eirik Randsborg Lie (personvernombud) deltek for Fagforbundet.

Frå mange hald vært Kunstig Intelligens løfta fram som ei løysing på mange av utfordringane i helsetenestene. Yrkesseksjon helse og sosial og Yrkesseksjon kontor og administrasjon, vil ta deg med bak hypen, flosklane og hybrisen. Me spør folk som faktisk kan noko om dette om kva som eigentleg er moglegheitane og ser på fallgruvane og dei etiske dilemmaene knytta til KI i helse.

Kl. 11.00: Vikarbyråer løser ikke bemanningsutfordringene i helse og omsorg

Sted: Lille Hotell. Les mer på programsiden på arendalsuka.no.
Dette arrangementet blir strømmet.

Debatt arrangert av KS. Helene Skeibrok (nestleder) deltar for Fagforbundet.

Beskrivelse fra arrangøren: Bemanningsbehovet i helse og omsorg øker, og mange kommuner bruker store ressurser på å leie inn vikarer fra byråer. Hvordan kan regjeringen, kommunene og arbeidstakernes organisasjoner snu utviklingen slik at kommunene kan tilby tjenester bedre og mer effektivt med egne ansatte?

Kl. 12.30: Bidrar klima- og miljøomstillingen til å øke forskjellene i Norge i dag?

Sted: Bankgården. Les mer på programsiden på arendalsuka.no.

Debatt arrangert av LO. Mette Nord (forbundsleder) deltar for Fagforbundet.

Beskrivelse fra arrangøren: I dette arrangementet ønsker LO å sette søkelys på de sosiale utfordringene og mulighetene i den grønne omstillingen, med et spesielt fokus på hvordan klima- og miljøpolitikken påvirker - og påvirkes av graden av ulikhet i samfunnet.
Bidrar klima- og miljøpolitikken til økende forskjeller i Norge i dag?
Vurderes sosiale og fordelingsmessige konsekvenser av ulike klima- og miljøtiltak godt nok i politiske prosesser? Hvordan kan vi forbedre dette?
Hva er fagbevegelsens rolle i å redusere ulikheter, og hvorfor er det viktig for å sikre en ambisiøs grønn omstilling?
Hvordan koble kampen for lave ulikheter og ambisiøs klimapolitikk for å få folk med oss?
Med disse spørsmålene ønsker LO å skape debatt og refleksjon rundt sammenhengene mellom de tekniske løsningene som er nødvendige for å minimere global oppvarming, og de sosiale løsningene vi er avhengige av for å skape bred oppslutning for ambisiøs klima- og miljøpolitikk.
Journalist og forfatter Linn Stalsberg vil være ordstyrer og lede arrangementet.

Kl. 13.00: Hva skal til for å få seniorene til å stå (litt) lenger i jobb?

Sted: Kulturkammeret. Les mer på programsiden på arendalsuka.no.
Dette arrangementet blir strømmet.

Seminar arrangert av Velferdsforskningsinstituttet NOVA og OsloMet. Helene Skeibrok (nestleder) deltar for Fagforbundet.

Beskrivelse fra arrangøren: Å øke sysselsettingen blant eldre har blitt en stadig viktigere politisk målsetting de siste årene. Selv ett års utsettelse av yrkesavgangen vil gi en betydelig økonomisk samfunnsgevinst. Mye taler også for at det skulle være mulig å få seniorene til å stå (litt) lenger i jobb. Helsen har blitt bedre, ønsket avgangsalder har økt og insentivene i pensjonsreformen gjør det økonomisk lønnsomt å utsette yrkesavgangen, for å nevne noe. Likevel går utviklingen sakte. Er det fordi arbeidslivet egentlig ikke er så interessert i eldre arbeidskraft?
Vi vil her presentere funn fra forskning og diskutere hindringer og muligheter for økt sysselsetting i eldre år. Panelet vil bestå av representanter fra arbeidsgiver- og arbeidstakerorganisasjoner, samt Senter for seniorpolitikk, som nettopp jobber for å synliggjøre den viktige ressursen som eldre arbeidstakere utgjør.

Kl. 13.00: Har god kommunikasjon gjort yrkesfag trendy?

Sted: Bendiksklev 10. Les mer på programsiden på arendalsuka.no.

Samtale arrangert av Mesterbrevnemnda og Hekt. Jeanette Lea Romslo (leder, Fagforbundet Ung) deltar for Fagforbundet.

Beskrivelse fra arrangøren: De siste årene har yrkesfag økt i popularitet. Ikke siden 2012 har flere unge søkt seg til yrkesfag. Hele 53 prosent av dem som har søkt videregående opplæring til høsten har yrkesfag som førsteønske.

Kl. 15.30: Digitalisering og tillitsreform i NAV

Sted: Bankgården. Les mer på programsiden på arendalsuka.no.

Samtale arrangert av Fagforbundet og FO - Fellesorganisasjonen. Trond Finstad (arbeidsutvalget), Iren Luther (arbeidsutvalget) og Øyvind Spjøtvold (tillitsvalgt/veileder, Fagforbundet/NAV) deltar for Fagforbundet.

FO og Fagforbundet inviterer til to panelsamtaler om temaene digitalisering og tillitsreform i NAV. Ina Libak i arbeidsutvalget i FO leder panelsamtalene.
I samtalen om digitalisering møter hun Trond Finstad i arbeidsutvalget i Fagforbundet, teknologidirektør i Arbeids- og velferdsdirektoratet Heidrun Larsen Reisæter og forbundsleder i Blindeforbundet Terje André Olsen.
Det blir det lagt opp til en kort pause før neste samtale som skal handle om tillitsreform i NAV og et spennende prosjekt med Ungdomslønn i Trondheim. Her kommer kunnskapsdirektøren i Arbeids- og velferdsdirektoratet Yngve Åsholt, veileder og tillisvalgt på NAV Lerkendal Øyvind Spjøtvold, og ungdomsleder og forfatter Kaisa Hansen-Suckow.

Kl. 15.30: Tillitsreformene - hva skjer nå?

Sted: Kulturkammeret. Les mer på programsiden på arendalsuka.no.

Annet arrangert av Oslomet - Storbyuniversitetet. Mette Nord (leder) deltar for Fagforbundet.

Beskrivelse fra arrangøren: Tillitsreformene, som startet i Danmark i 2011, har nå spredt seg til hele Skandinavia. Siden 2015 har Oslo kommune arbeidet med tillitsreformer, og i 2017 ble tillit innført som et grunnleggende prinsipp for styring og ledelse. Oslo kommunes arbeid har senere dannet forbilde for tilsvarende reformer andre steder, ikke minst for regjeringens nasjonale tillitsreform. Men det er ulike meninger om behovet og innholdet i disse reformene.

Kl. 16.45: Selvgjort er velgjort - nasjonal skyløsning for og av folket

Sted: Bankgården. Les mer på programsiden på arendalsuka.no.

Debatt arrangert av Fagforbundet. Trond Finstad (leder digitalisering) og Ingrid Wergeland (moderator) deltar for Fagforbundet.

Velkommen til paneldebatt knyttet til etableringen av en nasjonal skytjeneste! Skal informasjonen om norske innbyggere settes ut til kommersielle aktører eller bør den lagres av det offentlige selv?
Fagbevegelsens arbeid med å utrede og etablere en nasjonal skytjeneste har foregått siden 2019. Det er viktig at opplysninger om innbyggere og ansatte lagres trygt i Norge og tilliten til forvaltningen er avhengig av sikker lagring. Fagforbundets medlemmer må være trygge på at den informasjonen de henter inn fra innbyggerne ikke blir solgt, misbrukt eller kommer på avveie. Offentlige virksomheter er vel selv best egnet til å ta seg av denne oppgaven? Eller?

Kl. 17.05: Fagbrev i IT-sikkerhet - Løsningen på IT-sikkerhetsproblemene?

Sted: Bankgården. Les mer på programsiden på arendalsuka.no.

Debatt arrangert av Fagforbundet. Trond Finstad (digitaliseringsansvarlig) og Ingrid Wergeland (debattmoderator) deltar for Fagforbundet.

Kan fagopplæringen redde IT-bransjen? Velkommen til paneldebatt! Partene i arbeidslivet har tatt intitiativ til å etablere fagbrev i IT-sikkerhet. Det er et generelt underskudd på IT-kompetanse i arbeidslivet og manglende IT-sikkerhet er en betydelig samfunnsutfordring. Lærlingeordningen kan sikre offentlig sektor kompetanse på dette området dersom et nytt fagbrev blir realisert.
Dagens utdanningsprogram består av to IT-fagbrev, ett for utvikling og ett for drift.

Kl. 19.45: Live podkast "Hele laget"

Sted: Bankgården. Les mer på programsiden på arendalsuka.no.
Fagforbundets ukentlige podkast. Denne uken deltar Christin Haslestad, ambulansearbeider og leder av yrkesseksjon helse og sosial i Fagforbundet Agder, og Anette Trettebergstuen, AP-politiker og medlem av arbeids- og sosialkomitéen på Stortinget.

Torsdag

Kl. 08.00: Forskningsfrokost: Hva er den totale verdiskapingen per lærling i kommunen?

Sted: Lille Hotell. Les mer på programsiden på arendalsuka.no.
Dette arrangementet blir strømmet.

Samtale arrangert av KS Kommunenes organisasjon. Alexander Liane (fagforbundet ung, ) deltar for Fagforbundet.

Beskrivelse fra arrangøren: Spis frokost med oss og delta i en viktig samtale både for unge og for rekruttering i kommuner og fylkeskommuner!
På vegne av KS har Samfunnsøkonomisk analyse beregnet den totale verdiskapingen en lærling utgjør for kommunen.
Lærlingeordningen er avgjørende for å utdanne de fagarbeiderne vi trenger nå og i framtiden.
Mange steder er det mangel på læreplasser. Det er store forskjeller på hvor mange lærlinger som tas inn i ulike fylker og det er forskjeller mellom kommuner i samme fylke. Med stramme kommunebudsjett, kan inntak av lærlinger betraktes mer som en kostnad og derfor bli nedprioritert.

Kl. 08.30: The role of sivil society in advancing women’s rights and sexual and reproductive health and rights

Sted: Arendal bibliotek. Les mer på programsiden på arendalsuka.no.

Debatt arrangert av FOKUS Forum for kvinner og utviklingsspørsmål, Den norske jordmorforeningen, Fagforbundet, Norsk sykepleierforbund, Sex & Politikk, Norsk venstrekvinnelag, Høyres kvinneforum og Kurdish Women's Rights.

Civil society organization and women’s movement has played a key role in promoting and defending women’s SRHR across the world, including in Norway. However, many NGOs and women grassroot organization suffer from lack of funding, political repression and fierce resistance from what is commonly called “the anti-gender movement”, consisting of organizations and institutions opposed to key SRH and LGBT+ rights.
We aim to facilitate dialogue and exchange between politicians and NGO representatives on the challenges facing NGOs and women’s organisations working on SRHR issues to build understanding of the need for strengthening of financial and political support.
Key questions to be discussed:
- The role of civil society and women’s movement in defending and advancing SRHR.
- How can we best mobilize and support women’s movements, alliances and network to advance the SRHR agenda.
- The main and urgent challenges that needs to be addressed, including threats from anti-gender and anti-SRHR movements

Kl. 09.00: Helsepersonell i front i alle kriser

Sted: Kulturkammeret. Les mer på programsiden på arendalsuka.no.
Dette arrangementet blir strømmet.

Debatt arrangert av NKVTS og Legeforeningen. Helene Harsvik Skeibrok (nestleder) deltar for Fagforbundet.

Beskrivelse fra arrangøren: Hva skjer med personell som jobber i «front» gjennom en pandemi og andre helsekriser? Helsepersonell som jobber i front er vår viktigste ressurs i beredskap og respons ved helsekriser. Hvordan vi ivaretar helsa deres gjennom kriser er avgjørende både for arbeidet som gjøres der og da – men også for bærekraften i responsen over tid. Dette er en kjempeutfordring nasjonalt og internasjonalt.

Kl. 12.30: God tannhelse skal ikke være en luksusvare: hvordan kan vi gjøre tannhelseordningen mer sosial?

Sted: Frivillighetsteltet. Les mer på programsiden på arendalsuka.no.

Debatt arrangert av Velferdsalliansen EAPN Norway. Jeanette Romslo (leder, Fagforbundet Ung) deltar for Fagforbundet.

Beskrivelse fra arrangøren: God tannhelse skal ikke være en luksusvare: hvordan kan vi gjøre tannhelseordningen mer sosial?

Norske aviser forteller stadig om en økende andel personer som velger bort tannlegebesøk på grunn av dårlig økonomi. Dette går hardest utover sårbare og vanskeligstilte grupper, som i tillegg til fysiske plager må håndtere skam og negative holdninger forbundet med dårlig tannhelse. Enkelte tiltak har blitt iverksatt opp igjennom årene, men folk som sliter faller fremdeles utenfor.

God tannhelse har med andre ord blitt en luksusvare - sånn kan vi ikke ha det i velferdsstaten! Derfor inviterer vi politikere og andre med kompetanse på feltet til å diskutere hvordan tannhelsetjenesten kan gjøres mer sosial og rettferdig, og sammen finne løsninger som kan hjelpe alle.

Kl. 12.30: Står søndagen for fall?

Sted: Bankgården. Les mer på programsiden på arendalsuka.no.

Debatt arrangert av HK Norge, Virke og Fagforbundet. Mette Nord (forbundsleder) deltar for Fagforbundet.

Lov om helligdager fastslår at søndagen skal være en fridag i Norge.
Med mindre du jobber som politi, brannkonstabel, sykepleier eller et knippe andre yrker som er unntatt fra regelen, skal du med andre ord kunne disponere søndagen akkurat slik du ønsker. Hvis ikke du arbeider i en turistkommune da, naturligvis. En kommune kan søke Statsforvalteren om at deler eller hele kommunen skal bli godkjent som turistkommune. Da kan butikkene ha åpent på søndager.
I forkant av valget i 2023 gjennomførte HK en undersøkelse blant førstekandidater i de største kommune. Undersøkelsen antyder at det kommer til å bli mange søknader om turistkommunestatus i Norge fremover. Det betyr sannsynligvis at flere nordmenn må belage seg på å jobbe søndager.
HK Norge, Fagforbundet og Hovedorganisasjonen Virke inviterer til debatt for å diskutere om regelverket er tydelig nok, og om det praktiseres likt i hele landet. Vi får besøk av barne- og familieminister Kjersti Toppe (TBC), som er ansvarlig statsråd for helligdagsloven.
Vi vil også benytte anledningen til å diskutere hvor vidt helligdagsloven bør endres. Flere partier har tatt til orde for å åpne for ordinær handel på søndag.
Vi spør hvilke fordeler og ulemper en slik endring vil innebære. Vil vi se et økt forbruksmønster og vil skillet mellom arbeid og fritid viskes sakte ut? For ikke å snakke om hvilke konsekvenser en liberalisering vil ha for andre sektorer, slik som barnehager og skoler.
Vel møtt til søndagsdebatt på en torsdag!
Møtes ledes av kommunikasjonssjef i Virke, Scott Engebrigtsen.

Kl. 13.00: Hvorfor egen kommunale pensjonskasse?

Sted: Teaterplassen 3. Les mer på programsiden på arendalsuka.no.

Debatt arrangert av Pensjonskasseforeningen. Steinar Fuglevaag (spesialrådgiver) deltar for Fagforbundet.

Beskrivelse fra arrangøren: Vi inviterer til en debatt om hvorfor kommunene bør vurdere å etablere egen pensjonskasse. Temaet er av særlig interesse for kommunens folkevalgte, ledende ansatte og tillitsvalgte.

Kl. 14.00: Hvor lenge godtar fagbevegelsen dårlig yrkesskadedekning?

Sted: Bankgården. Les mer på programsiden på arendalsuka.no.

Samtale arrangert av Fagforbundet. Ingrid Wergeland (rådgiver) og Mette Nord (forbundsleder) deltar for Fagforbundet.

Fagbevegelsen har i flere tiår etterspurt forbedringer i yrkesskadereglene, som er lite tilpasset dagens arbeidsliv. Mange yrkesgrupper opplever dårlig dekning både for skader og sykdommer, og regelene rammer særlig kvinnedominerte yrker hardt. Nå har regjeringen annonsert forbedringer.
Et forslag til en ny liste over sykdommer som kan godkjennes som yrkesskade er nå på høring, og regjeringen sier at arbeidsulykkebegrepet skal gjennomgås.

Hvordan kan det ha seg at de som har størst risiko for å skade seg har dårligst vern?
Hvorfor er politiet sikret yrkesskadedekning på øvelser, men ikke ambulansepersonell?
Hva mener arbeidsgiverne?

I bankgården viser vi hvordan jussen slår ut i praksis før vi diskuterer hva som bør gjøres. Det blir anledning til å stille spørsmål fra publikum.
Ordstyrer er Ingrid Wergeland.
Velkommen!

Kl. 16.15: 4 nye år med IA-avtalens bransjeprogram med søkelys på partssamarbeidet i sykehjem

Sted: Bankgården. Les mer på programsiden på arendalsuka.no.

Seminar arrangert av Fagforbundet.

Ny IA-avtale
Hva betyr det for sykehjem å jobbe partssammensatt?
Hvorfor er det så viktig å jobbe partssammensatt for fremtidens eldreomsorg?
Hva bidrar egentlig IA bransjeprogram sykehjem med?

;
Hei, jeg er Fagforbundets chatbot. Hva kan jeg hjelpe med?