Til hovedinnhold

Tilbake til hverdagen.

Leder av Yrkesseksjon kirke, kultur og oppvekst

Leder av Yrkesseksjon kirke, kultur og oppvekst (Foto: Fagforbundet)

Første barnehagedag, første skoledag og de første ukene med arbeid etter en lang sommerferie. Nå er det tilbake til hverdagen igjen, og i år åpner skolene med ny opplæringslov.

22.08.2024
Sist oppdatert: 22.08.2024

I disse dager skal omtrent 60000 barn begynne i første klasse på skolen. 60 000 små mennesker skal ta enda et steg ut i verden. Mot løsrivelse fra det kjente, til nye relasjoner og nye utfordringer.  

Vi husker alle den første skoledagen. Vi husker hvor spente vi var på de vi skulle gå i klasse med, hvilken lærer vi skulle få, og hva vi skulle lære. Og hvordan skulle det gå med lekser? Ville vi få venner, eller kommer vi til å bli ertet av større barn? Noen av oss grudde oss fælt, mens andre var utålmodige etter å komme i gang.  

Varme hjerter og klare hoder

Kanskje er det først i voksen alder at vi skjønner hvor viktig skoletida faktisk var? Hva medelever og ansatte betydde for oss? Kanskje fikk vi venner de første skoleåra som har fulgt oss gjennom livet, som «små, lysende fjellstuer» som Kolbjørn Falkeid sier i diktet sitt at «det er langt mellom venner». Uansett hvilke erfaringer vi tar med oss videre; de første skoleåra kan være avgjørende for det livet vi får som voksne.  

Derfor er det så viktig at de som jobber på skolen har varme hjerter og klare hoder. Jeg tror ikke verdien av å bli sett og føle seg trygg kan overvurderes. Barn som ikke føler seg trygge har dårligere forutsetninger for å lære. Alle barn har krav på et godt og trygt skolemiljø! Og det er de voksnes ansvar.  

Ungdata-undersøkelsen 2024 viser at de fleste norske ungdommer har det bra. Hele ni av ti sier de har et godt liv. De fleste har nære venner, og er fornøyde med foreldrene sine, skolen og lokalmiljøet. Mange ungdommer har en aktiv fritid, med sosiale medier, gaming, trening og organiserte aktiviteter. Samtidig kommer det fram at mobbetallene er de høyeste siden målingen begynte. Flere ungdommer rapporterer om vold fra jevnaldrende og deltakelse i slåsskamper. Flere ungdommer melder også om mistrivsel og skulking. Videre er det en økning i nasking, hærverk og bruk av alkohol og andre rusmidler.  

Ny opplæringslov

Fagforbundet organiserer ca 25000 ansatte i skoler, på alle trinn. Det er disse som nå blir de viktige voksne for elevene og kan gjøre en forskjell for den enkelte. Mange av Fagforbundets medlemmer vil komme i kontakt med de 10 prosent som av ulike grunner ikke har det så bra. For å gi elevene det trygge og gode skolemiljøet alle har krav på, er det viktig at laget rundt elevene fungerer. Laget fungerer best der hvor de ansatte også trives, har ordnede arbeidsforhold, tilstrekkelig kompetanse og medbestemmelse i arbeidssituasjonen. Dette er et leder– og arbeidsgiveransvar.  

Den nye opplæringsloven som trer i kraft ved skolestart har skapt usikkerhet på noen områder. Det har vært mye oppmerksomhet knyttet til vold og trusler og hvordan skoleansatte skal forholde seg til dette. Arbeidsgiver/skoleeier har et helt klart ansvar for at ansatte også har et trygt arbeidsmiljø.  

Fagforbundet har deltatt i et KS-initiert samarbeid for å utvikle en veileder for å forebygge vold og trusler. Vi håper dette kan bidra til noen avklaringer, og vil følge med på hvilke utfordringer våre medlemmer møter i sin arbeidshverdag. Fagforbundet mener at partene i fellesskap kan finne de beste løsningene. Derfor er det viktig å ha engasjerte plasstillitsvalgte, og aktive fagforeninger.  

Jeg ønsker alle ansatte og elever et riktig godt skoleår!  

Det er langt mellom venner 

Det er langt mellom venner. 
Mellom venner står mange bekjentskaper 
Og mye snakk. 
 
Venner ligger som små lysende stuer 
Langt borte i fjellmørket. 
Du kan ikke ta feil av dem. 

- Kolbjørn Falkeid  

;
Hei, jeg er Fagforbundets chatbot. Hva kan jeg hjelpe med?