Til hovedinnhold

Ny kunnskap om leselyst

Tone Larssen Rogne fra Sølvberget deltar i panelsamtale under IBBY

Tone Larssen Rogne fra Sølvberget deltar i panelsamtale under IBBY (Foto: Tone Larssen Rogne)

International Board on Books for Young People (IBBY) er en internasjonal ideell organisasjon som arbeider for å spre kunnskap om barne- og ungdomslitteratur og for å gi tilgang til gode bøker til barn og unge uansett hvor du bor. Nylig arrangerte de en kongress i Trieste i Italia, der ny kunnskap om hvordan lesing virker på barns hjerneutvikling ble presentert.

09.09.2024 av Tone Larssen Rogne
Sist oppdatert: 09.09.2024

IBBY ble stiftet i 1953 og i dag finnes det over 80 IBBY seksjoner rundt over hele verden. IBBY Norge ble stiftet i 1956. Tone Larssen Rogne jobber til daglig som rådgiver ved Sølvberget i Stavanger, og representerer Fagforbundet i seksjonen Libraries for children and young adults section i IFLA, Tone deltok på kongressen.

Kongressen samler forfattere, illustratører, bibliotekarer, pedagoger, forleggere, forskere og andre som tror på bokens, bildets og fortellingens betydning for barn og unge i hele verden.

Som en del av seksjonen Children and young adults var Tone en del av programposten som handlet om Actors of change. Der snakket hun om at seksjonen har startet en bokklubb med utgangspunkt i bærekraftsmålene på Instagram. Andre i seksjonen snakket om kandidatene de har nominert til ALMA (Astrid Lindgren Memorial Award). De nominerte i år jobber for å fremme lesing i områder og situasjoner med krise.

IFLA Section Nominations for 2025 Prize:

  1. Fundacja Powszechnego Czytania, Polish foundation (Poland)
  2. Read with Me (Iran)
  3. Lajee Center (Palestine)
  4. SERAJ Library Project (Palestine)

Noe av som gjorde mest inntrykk på Tone fra kongressen var det som ble presentert av forskerne Stanislas Dehaene, Kate Nation og Lynne Murray som hadde hver sin presentasjon om hvordan vi lærer og hva er det bøkene kan tilføre barns utvikling.

Tone forteller at hun lærte mye som er relevant for den nye lesestrategien regjeringen har lansert. Vi må begynne tidlig med lesing. Det er noen helt andre områder som aktiveres i hjernen når du blir lest for og lærer å lese enn de som ikke får det og det har mye å si for barns utvikling senere i livet. Vi vet også av forskningen til Trude Hoel fra Lesesenteret på UiS at foreldre i Norge leser mindre for barna sine enn tidligere. Men forskningen til (Hutton, et al, J. Pediatrics, 2015) viser at ikke bare mengden hjemmelesing som er assosiert med hjerneaktivitet i områder i hjernen for språk, evnen til å tolke historier (narrative understanding) og visuell forestillingsevne (mental imagery) er viktig, men også kvaliteten av lesingen med sine foreldre. God kvalitet betyr i denne sammenheng ikke hvilke bøker du leser for barnet ditt, men hvordan.

God kvalitet på lesingen er:

  • Interaktiv
  • Varm og positiv
  • Følger og bygger på interessen til barnet
  • Oppfordre til barnets engasjement
  • Lage sammenheng mellom innholdet i boken, med barnets egne erfaringer

Kate Nation snakket også mye om hva som skiller «Book language» og »Spoken language» i konteksten av barnebøker. Bøkene gir mye mer mangfold i ord enn muntlig språk. Barnebøker inneholder ofte ord som er mer komplekse, abstrakte og følelsesladede enn ord som brukes i dagligdags samtaler med barn.  Når et barn kan lese eller høre noen lese gir bøkene tilgang til et språk som er annerledes enn det muntlige språket de hører regelmessig.

Med tanke på leseundersøkelsene som PIRLS og PISA mener Tone at lesestimulerende tiltak som BOKSTART og Lesefrø er noe som burde blitt nasjonale kampanjer for å løse noe av den lesekrisen vi befinner oss i Norge. Tone var nylig på et foredrag på Sølvberget med Åse Kari Hansen Wagner på Lesesenteret og som jobber tettest på PIRLS. Hun kunne fortelle at vi er tilbake til 2006 nivå og det faktisk er krise om vi ikke setter inn tiltak som gjelder for alle barn og unge og ikke bare opptil den enkelte barnehagen eller folkebibliotek og kommuneøkonomien.

Neste kongress vil bli i Ottawa i Canada i 2026.

 

;
Hei, jeg er Fagforbundets chatbot. Hva kan jeg hjelpe med?