Til hovedinnhold

Fagforbundet krever egnet arbeidstøy til alle

To barn og en voksen i barnehage

Godt og hensiktsmessig arbeidstøy er nødvendig for å sikre ansattes helse og deres evne til å utføre jobben sin. (Foto: Mostphotos / sandnes 1970)

Nødvendig arbeidstøy til alle ansatte er en viktig likestillingssak som Fagforbundet mener bør lovfestes. Ansatte i for eksempel barnehager, SFO, og helse- og omsorgstjenester beveger seg mye og er mye ute. De trenger å holde seg varm om vinteren og de går svært lange strekninger i løpet av en arbeidsdag, og har behov for sko som reduserer belastningen på føtter og ledd.

19.09.2024 av Uttalelse fra Fagforbundets landsstyre, 19. september 2024
Sist oppdatert: 24.09.2024

Fagforbundet utfordrer de politiske partiene til å støtte vårt krav om at alle ansatte skal ha rett på riktig og nødvendig arbeidstøy og arbeidssko. Dette er en viktig likestillingssak som Fagforbundet mener bør lovfestes. Fagforbundets landsstyre er fornøyd med at Arbeiderpartiet i forslaget til nytt partiprogram foreslår at alle ansatte skal ha rett på arbeidsklær betalt av arbeidsgiver, og vi oppfordrer de andre partiene til å vedta det samme før stortingsvalget.

Godt og hensiktsmessig arbeidstøy er nødvendig for å sikre ansattes helse og deres evne til å utføre jobben sin. Selv om arbeidsmiljøloven slår fast at arbeidsgiver er ansvarlig for å utstyre de ansatte med det de trenger, fungerer det ikke slik i praksis. Mange av Fagforbundets medlemmer blir både våte og kalde gjennom skiftende årstider, for eksempel i hjemmesykepleien og barnehagene.

Gode sko er også arbeidstøy

Våre medlemmer forteller om store forskjeller fra arbeidsplass til arbeidsplass, og at det ofte er en påfallende kjønnsdimensjon: Arbeidsplasser med en stor andel menn, som tekniske yrker, har ofte alt de trenger av klær og sko. Samtidig må ansatte innen kvinnedominerte yrker, blant annet i helsevesenet, barnehager og skolefritidsordning (SFO), betale for arbeidstøyet selv. Dette er en viktig likestillingssak som med rette skaper sterkt engasjement blant våre medlemmer.

Fagforbundet mener det er urimelig av arbeidsgiverne å forvente at arbeidstakeren skal slite ut private sko og ytterklær som er nødvendig på jobb. Ansatte i for eksempel barnehager, SFO, og helse- og omsorgstjenester beveger seg mye og er mye ute. Mange går svært lange strekninger i løpet av en arbeidsdag, og har behov for sko som reduserer belastningen på føtter og ledd. Fagforbundet mener skotøy og ytterklær må tilpasses både været og aktiviteten ansatte jobber i.

Det bør være en selvfølge at helsearbeidere har egnede arbeidssko og ytterklær av god kvalitet, som ikke flyttes mellom pasienter og helsearbeiderens privatliv og slik risikerer å bringe smitte den ene eller andre veien. Egnet arbeidstøy er et viktig HMS-tiltak for å få ned sykefraværet, både ved at ansatte holder seg varme, og ved at de ikke tar med seg smitte hjem til seg og sine.

Riktig arbeidstøy bør lovfestes

Fagforbundet mener myndigheter og arbeidsgiver må sørge for å finansiere arbeidstøy, og vi mener at retten til egnet arbeidstøy skal bli tydeligere lovregulert. Det må slås fast at arbeidsgiver skal holde nødvendig arbeidstøy og fottøy som er tilpasset arbeidsplassen og ulike årstider. Arbeidstøyet må være egnet både for kvinner og menn, og det må også inkludere varmetøy, regntøy og hansker.

Fagforbundet vil i tida fram til stortingsvalget utfordre alle de politiske partiene til å støtte kravet vårt om at alle ansatte skal ha rett på betalt arbeidstøy og arbeidssko.

;
Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?