Til hovedinnhold

Sykelønnsforslaget provoserer

(Foto: Mostphotos)

Venstre har sparket i gang klassekampen... Kan ikke Venstres stortingsgruppe starte med å donere vekk 20% av sykelønnen sin, når de er sykemeldt etter 6 måneder, så får vi se hvordan det går?

25.09.2024 av Jeron Joseph
Sist oppdatert: 25.09.2024

I kveld på NRK Debatten var det om sykelønnsordningen og sykefraværet i Norge. Høyresiden mener at vi må kutte i sykelønnen for å redusere fraværet, men vi må spørre oss selv: Hva slags samfunn ønsker vi?

Norge har en av de laveste arbeidsledighetsratene i verden. En viktig grunn til dette er at vi har et inkluderende arbeidsliv som gir rom for alle – uansett helse, alder eller arbeidsevne. Høyere sykefravær er en naturlig konsekvens når vi ønsker at flest mulig skal kunne delta i arbeidslivet. Det handler om å gi folk trygghet til å være borte fra jobb når de er syke, uten frykt for økonomisk ruin.

Hvem har det høyeste sykefraværet?

Noen sektorer har vesentlig høyere sykefravær enn andre. En av de mest fremtredende er helse- og sosialsektoren.

Helse- og sosialtjenester har det høyeste sykefraværet i Norge. Hvorfor? I mange av disse yrkene er det ikke ønskelig at syke ansatte møter på jobb, fordi det er en risiko for å smitte andre, spesielt når man jobber med sårbare grupper som pasienter og pleietrengende.

Psykiske plager er også en av de største årsakene til sykefravær. Her ser vi en mangel på tilstrekkelige helsetilbud og oppfølging for dem som sliter psykisk. Det er en problematikk som ikke kun handler om fravær, men om mangelfull behandling og forebygging.

Kvinner er overrepresentert i sykefraværsstatistikken. En viktig faktor er at hele 2 av 3 kvinner i tredje trimester av svangerskapet har sykefravær, ofte på grunn av svangerskapsrelaterte plager. Dette er en naturlig konsekvens av biologiske forskjeller og arbeidslivets manglende tilrettelegging for gravide.

Sykefraværet reflekterer mer enn bare sykdom i befolkningen. Det handler også om hvordan vi organiserer arbeidslivet, hvilke grupper som er inkludert, og hvilke helsetilbud som er tilgjengelige. Når vi ser på hvem som blir sykemeldt og hvorfor, ser vi at sykefraværet også peker på strukturelle utfordringer som krever en dypere analyse enn bare kutt i sykelønnsordningen.

Sykefraværet i helse- og omsorgssektoren, psykiske plager og svangerskapsrelaterte fravær viser at dette ikke bare handler om at folk er "syke", men at arbeidslivet har utfordringer som må løses. Løsningen er ikke å kutte i sykelønnen, men å fortsette å utvikle et arbeidsliv som tar vare på folk – hele livet.

Vi må tørre å ha et arbeidsliv som er bygget for å inkludere, og ikke ekskludere. Som Rødts Marie Sneve Martinussen sa så treffende: «Skal vi kaste kvinner, eldre og kronisk syke ut av arbeidslivet for å få ned sykefraværet? Det samfunnet ønsker ikke jeg meg.»

;
Hei, jeg er Fagforbundets chatbot. Hva kan jeg hjelpe med?