Hvorfor og hvordan lage årsturnus?
Årsturnus er en ikke-rullerende arbeidsplan som kan være et godt virkemiddel for å organisere virksomheten med flere heltidsstillinger og faglig forsvarlig bemanning ut fra oppgaver og aktiviteter til enhver tid. Nå kan du laste ned eller bestille veileder for årsturnus.
26.09.2024
Sist oppdatert: 26.09.2024
Andre positive effekter kan være bedre arbeidsmiljø og redusert sykefravær. Årsturnus kan dessuten bidra til bedre tilpasning av bemanning etter svingninger i bemanningsbehovet.
Dette heftet går igjennom momenter som det er viktig å være kjent med i forbindelse med planlegging og utarbeidelse av årsturnus.
Hva er årsturnus?
Årsturnus er en ikke-rullerende arbeidsplan som strekker seg over 52 uker. All arbeidstid og fritid planlegges for 52 uker frem i tid. Det kan også planlegges etter kalenderen for en kortere periode enn ett år. Da brukes gjerne begrepet «kalenderplan». I denne veilederen brukes årsturnus gjennomgående, men de samme vurderingene kan legges til grunn ved planlegging for en kortere periode enn ett år. Med «årsturnus» er det i denne beskrivelsen ikke ment noe annet enn «arbeidsplan» etter arbeidsmiljøloven § 10-3.
Hensikten med en årsturnus er blant annet å sikre
- faglig forsvarlig bemanning ut fra oppgaver og aktiviteter til enhver tid
- bedre samordning og samarbeid mellom enheter og personalgrupper
- mer forutsigbare arbeidsplaner for de ansatte
- bedre oversikt for virksomhetens ledelse
- redusert behov for ekstravakter, mertid og overtid
- bedre kostnadskontroll
- tid til kompetanseutvikling og forskning
- god fordeling av arbeid på «ubekvem arbeidstid»
Gå til materielldatabasen for å laste ned heftet
Samarbeider om heltid
Fagforbundet, KS, FO, Delta og Norsk Sykepleierforbund arbeider sammen for å utvikle en heltidskultur i helse- og omsorgssektoren. En heltidskultur er avgjørende for å sikre kvalitet, bedre arbeidsmiljø og tilstrekkelig kompetanse i tjenestene.