Til hovedinnhold

Fagforbundet støtter tannhelseutvalget på at alle skal ha likeverdig tilgang till tannhelsetjenester

Guttitannlegestolentannlegeogassistent

Mange unge dropper den årlige tannsjekken fordi de ikke har råd - det jobber Fagforbundet Ung med å få en slutt på. (Foto: Mostphotos)

Tannhelseutvalget har gått grundig igjennom tannhelsetjenesten i Norge. Fagforbundet er svært fornøyd med forslagene til forbedring, spesielt det om at alle skal ha rett til nødvendige tannhelsetjenester. Det har Fagforbundet kjempet for i mange år.

27.09.2024 av Informasjonsavdelinga
Sist oppdatert: 27.09.2024

– Vi er svært fornøyde med at utvalget foreslår at alle skal ha rett til nødvendige tannhelsetjenester. De foreslår også flere tiltak som vil sikre likeverdig tilgang til tannhelsetjenester av høy kvalitet. Det er på høy tid at tennene blir sett på som en del av kroppen, sier Jeanette Romslo, leder i Fagforbundet Ung. 

Jeanette Lea Romslo, leder i Fagforbundet Ung
Fagforbundet Ung og leder Jeanette Lea Romslo står i frontlinja for å få tannhelse inn i egenandelsordningen. (Foto: Ingvild Hunsrød)

Tennene er en del av kroppen!

Jeanette Romslo påpeker at forslaget sitt innstilling er et viktig steg mot likeverdig tilgang til helsetjenester og fortsetter: 

– Fagforbundet har lenge arbeidet for at tannhelse skal inngå i egenandelsordningen. Vi mener at tennene er en del av kroppen, og at det ikke skal være noen forskjell på å brekke en arm eller en tann. Dessverre ser vi at unge, eldre og uføre er spesielt utsatte for dårlig tannhelse, noe vi ikke kan akseptere. Mange unge dropper den årlige sjekken fordi de ikke har råd til å gå til tannlegen, sier lederen i Fagforbundet Ung.

Vil utvide offentlig ansvar

Utvalget foreslår blant annet å utvide det offentlige ansvaret for tannhelsetjenester, med mål om å sidestille tannhelse med andre helsetjenester. Dette kan innebære en gradvis utvidelse av offentlig dekning, økt bruk av egenandelstak, og en strengere regulering av private tannhelsetjenester. Utvalget foreslår også at det offentlige skal dekke tannregulering for unge. 

– Kampen for bedre munnhelse er en sak som forener våre yngste og eldste medlemmer. Allerede før prisveksten var det så mange som en tredjedel av befolkningen som utsatte eller unngikk tannlegebesøk på grunn av økonomi. Det er på høy tid at alle får tilgang til tannhelsetjenester, uavhengig av hvor tykk lommebok man har, avslutter Romslo. 

Relaterte artikler:

;
Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?