Til hovedinnhold

Kulturuke,  ulturkuke,  tulkuruke

Leder av Yrkesseksjon kirke, kultur og oppvekst

Leder av Yrkesseksjon kirke, kultur og oppvekst (Foto: Fagforbundet)

Mandag 7.oktober legges statsbudsjettet fram, vi er bekymra for kulturen.

03.10.2024 av May-Britt Sundal
Sist oppdatert: 03.10.2024

Mandag 7.oktober legges statsbudsjettet fram, og det knytter seg stor spenning til hva dette vil bringe, ikke minst for kommunebudsjettene framover. Yrkesseksjon kirke, kultur og oppvekst har gjentatte ganger påpekt behovet for bedre bemanning i barnehager, sfo og skole. Det er høyst påkrevet at kommuneøkonomien blir styrket, slik at både barn og voksne får gode dager i barnehagene, skolene og skolefritidsordningene.  

Mange har nok også fått med seg at det varsles store kutt i på kulturfeltet. I Oslo kommune vil byrådet redusere budsjettet til Oslo nye teater med 40 prosent. Dette er i praksis det samme som å legge det ned. I flere fylker «må» de praktiske og kreative linjene på videregående skoler legges ned. Musikk, dans og drama varsles nedlagt både i Østfold og i Buskerud. Dette skjer samtidig med at regjeringen vil satse mer på de praktisk-estetiske fagene.  

Omstilling og kutt i kulturen

Nesten alle kommuner varsler at de må omstille og kutte utgifter for å få penger til de lovpålagte oppgavene. Kulturbudsjettene står (alltid) lagelig til for kutt. Kultur omtales som «ikke lovpålagt» til tross for at vi har en kulturlov. Fagforbundets kulturmedlemmer står midt i stormen. Bibliotekene får innskrenkede åpningstider. Fritidsklubber avvikles, eller overlates til frivillige. Kulturscener foreslås privatisert og kommersialisert.  

Felles for slike innsparingstiltak er at de som oftest gir liten effekt på kommunebudsjettet, men stor effekt for kulturlivet i kommunen. Det lokale kulturlivet er et finstemt økosystem hvor alle deler påvirker hverandre. En kulturscene som skal driftes av private med fortjeneste, vil gjøre det for dyrt for det lokale kulturlivet å leie lokaler.

Elever fra musikk-, dans og dramalinjer er aktive kulturarbeidere i sine lokalsamfunn. Når biblioteket får kortere åpningstider, eller færre ansatte, blir det vanskelig å realisere biblioteklovens formålsparagraf som sier at biblioteket skal ha til oppgave å fremme opplysning, utdanning og annen kulturell virksomhet, gjennom aktiv formidling og ved å stille bøker og andre medier gratis til disposisjon for alle som bor i landet.  

Kulturens betydning for folk

Fagforbundet er opptatt av kulturens egenverdi, men vi er minst like opptatt av å se på den merverdien et aktivt kulturliv skaper for innbyggerne. Kulturens betydning for folkehelsen er godt dokumentert. Kunst og kultur er også viktig for å kreativitet og skaperkraft til å finne løsninger og bidra til en bærekraftig utvikling. Så hvor fattige har vi egentlig råd til å bli?  

Heldigvis har vi et relativt velordnet arbeidsliv, som gir oss mulighet til fritid og opplevelser ved siden av arbeidet. Min oppfordring er derfor å bruke kulturlivet der du bor! Ta med deg familien, venner, eller en nabo, og gjør deg kjent med kunstnere og kulturarbeidere i ditt eget nærmiljø.   

 Kulturuke 

Mange har moret seg, eller latt seg irritere av Jan Erik Volds dikt «Kulturuke». Men noen ganger trenger vi noen, eller noe, som bringer oss litt ut av komfortsonen: 

Kulturuke 

  ulturkuke 
  tulkuruke 
  ultkuruke 
  ukturulke 
  tlukuruke 
  ukturkule 
  urtukulke 
  turlukuke 
  kulrukute 
  ultrukuke 
  kuleturuk 
  rulekukur 
  tulekukur 
  luretukuk 
  kukutelur 
 ruktukule 
 lurekuktu 
 luekuktur 
 kuktulure 
 rukletuku 
 tuklekuru 
 urukekult 
 kuruketul 

 

;
Hei, jeg er Fagforbundets chatbot. Hva kan jeg hjelpe med?