Til hovedinnhold

Hyllest til kokkene

kokk Tommy Bergesen, sentralkjøkken Haraldsplass diakonale sykehus

kokk Tommy Bergesen, sentralkjøkken Haraldsplass diakonale sykehus (Foto: Jan Lillehamre / Fagforbundet)

Den 20. oktober feiret vi kokkens dag, en dag dedikert til å hylle alle de fantastiske kokkene som gjør hverdagen litt bedre for oss alle.

21.10.2024 av Svein Tore Heltne, Janina Fenne, Jeron Joseph
Sist oppdatert: 21.10.2024

Kokkens dag er ikke bare en dag for å anerkjenne de store kjøkkensjefene på gourmetrestauranter, men også for å hedre de som jobber på sykehjem, eldrehjem, skoler og barnehager. Disse kokkene er ofte usynlige helter som spiller en avgjørende rolle i livene til mange mennesker.

Kokker som gjør en forskjell

Kokker på sykehjem og eldrehjem har en spesielt viktig jobb. De lager mat for mennesker som ofte har behov for spesialkost tilpasset helseutfordringer tygge- og svelgevansker eller andre sykdommer. Maten må være næringsrik, smakfull og presentert på en måte som vekker appetitten, selv når matlysten er lav. Disse kokkene bidrar ikke bare til de eldres helse, men også til deres livskvalitet – et måltid kan være dagens høydepunkt for mange.

I skoler og barnehager spiller kokkene en annen, men like viktig rolle. De sørger for at barn får sunn og balansert mat som gir dem energi til å lære og leke. De må ofte tilpasse måltidene etter allergier og spesielle kostbehov, samtidig som de skaper retter som barn liker. Kokkene er også viktige i arbeidet med å fremme matglede og gode kostholdsvaner tidlig i livet. Det er ikke bare mat de lager – det er også en investering i fremtidens helse og velvære.

 

Fagforbundets politikk for kokker

Fagforbundet er opptatt av å sikre gode arbeidsvilkår for kokker, uansett hvor de jobber. Kokkefaget er fysisk krevende, og det er derfor viktig med trygge og gode arbeidsforhold. Fagforbundet jobber for at kokker skal ha rett til en anstendig lønn, gode pensjonsordninger og et arbeidsmiljø som ivaretar deres helse. Videre er det et fokus på å sikre at det finnes nok ressurser på kjøkkenene, slik at kokkene har tid og mulighet til å lage kvalitetsmat, selv under press.

I tillegg jobber Fagforbundet for at kokkefaget skal få den respekten det fortjener. Maten som lages på sykehjem, i skoler og i barnehager er en del av det offentliges velferdstilbud, og kokkene som står bak, bør sees på som en viktig del av helsesektoren og utdanningssystemet. Deres kompetanse og innsats er uvurderlig.

 

En stor takk på kokkens dag

Kokkene som jobber i våre institusjoner, fortjener all den hyllesten de kan få. Deres innsats for å gi matglede, trygghet og næring til unge og gamle er uvurderlig. På kokkens dag ønsker vi å takke dere for den omsorgen og profesjonaliteten dere viser hver dag. Takk for at dere bidrar til å gjøre hverdagen bedre for tusenvis av mennesker.

Gratulerer med dagen, kokker!

;
Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?