Til hovedinnhold

En umulig oppgave

Hovedtillitsvalgt Stein Talleraas og tillitsvalgt Håvard Hansen ved Oslo Nye Teater er dypt bekymret for medlemmene og kulturlivet.

Hovedtillitsvalgt Stein Talleraas og tillitsvalgt Håvard Hansen ved Oslo Nye Teater er dypt bekymret for medlemmene og kulturlivet. (Foto: Martin Halsos)

Oslo Nye Teater er truet av budsjettkutt.

25.10.2024 av Martin Halsos
Sist oppdatert: 25.10.2024

Høyre-byrådet i Oslo vil kutte kraftig i bevilgningene til Oslo Nye Teater. Det kan føre til at 40 – 50 årsverk forsvinner og at Oslo mister sitt eget teater og en nesten hundre år gammel kulturinstitusjon. Hovedtillitsvalgt Stein Talleraas og tillitsvalgt Håvard Hansen er begge forbanna på byrådet og mener at byrådets kutt er en nedleggelse maskert som omstilling.

Sjokk og vantro

- Vi er i sjokk og vantro og dypt bekymret for medlemmene og byens kulturliv. I oslobudsjettet for 2025 foreslår Høyre-byrådet å kutte støtten til Oslo Nye Teater med neste 40 millioner. Det er nesten halvparten av støtten vi får fra Oslo kommune. Sjefen vår, kulturbyråd Anita Lervik North vil ikke si hvor det skal kutte, men legger byrden over på oss og det nye styret. Det er en umulig oppgave, og ansvarsløst av en byråd, mener vi.

Må legge ned scener

- Kuttet stemmer ikke med hva Høyre og Venstre sa i valgkampen. I byrådets politiske plattform gis det fagre løfter om mer ressurser til kulturlivet og samt å sikre kulturell infrastruktur (Hammersborgerklæringen 2023 – 2027). Men, i stedet er det fare for at noen av teatrets scener må legges ned: Oslo Nye Teater hovedscenen, Centralteateret (med Teaterkjelleren) eller Trikkestallen. Ansvaret for å finne ut av dette har byråden lagt på det nye styret, og uansett løsning, vil det gå ut over tilbudet til byens befolkning og særlig barn og unge. I 2023 besøkte 122 000 teatret, og 19 000 var på lokale kulturarrangementer og turneer (Årsrapport Oslo Nye Teater 2023). I verste fall kan Oslo Nye miste 1 100 publikumsplasser med kuttet. Trikkestallen, som kan bli teatrets eneste publikumsarena, har 230 plasser. Der Oslo kommune brukte 90 millioner på 1 427 publikumsplasser, vil de nå kunne ende opp med å bruke 53 millioner på 230 plasser, sier Stein Talleraas.

Ingen vilje til å lytte

- Det er ganske vanskelig å forholde seg til dagens kulturbyråd, som kommer fra eiendomsbransjen. Vi har sendt brev og eposter og det har vært både høring og spørretimer i bystyret. For oss virker det som at det eneste målet er å finne penger, slik at valgløftet om kutt i eiendomsskatten kan innfris. Vi føler at hun allerede har bestemt seg. Vi er ikke enig i hennes tolkning av tallene, og vi vet at vi har bedre økonomi enn hva byråden bruker i argumentasjonen. Våre regnskaper er offentlige og der er det tydelig å se hvordan tidligere styrer har bygget opp egenkapital. Når vi kommer med motsvar, opplever vi at hun bare fortsetter med de samme påstandene, eller ikke svarer i det hele tatt, forteller Håvard Hansen som også sitter i styret til Oslo Nye Teater som ansattes representant.

Håper byrådet snur

Vi har fortsatt håp om at byrådet vil snu. Men man kan lett bli motløs når man møter et enøyd byråd, men vi har mange med oss. Over 2000 oslofolk møtte opp foran Oslo rådhus i solidaritet med Oslo Nye Teater da forslaget om kutt ble lagt frem den 25. september. Her på huset står alle fagforeningene samlet. Vi samarbeider tett med Norsk skuespillerforbund, Creo og NTL, og vårt publikum skal ikke merke at vi er i en vanskelig situasjon. The show must go on -  som det heter, avslutter Stein Talleraas og Håvard Hansen.

Relaterte artikler:

;
Hei, jeg er Fagforbundets chatbot. Hva kan jeg hjelpe med?