Anerkjennelse av Sannhets og forsoningskommisjonens rapport
En erkjennelse av fornorskingspolitikkens negative virkninger og videre prosess til anerkjennelse og forsoning.
29.10.2024
av
Jorunn H Mikkelsen, fylkesleder Fagforbundet Finnmark
Sist oppdatert: 29.10.2024
Fagforbundet Finnmark støtter kommisjonens vurderinger og forslag til tiltak som de kommer frem i rapporten. Vi mener samtidig at rapporten ikke representerer et fullstendig bilde av historien, og heller ikke inneholder en uttømmende liste over tiltak som kan eller vil bli nødvendig for reparasjoner og forsoning. Det er stor grunn til å takke Sannhets- og forsoningskommisjonen for et grundig og viktig arbeid.
Starten på prosessene for forsoning etter fornorskningen
Fagforbundet Finnmark stiller seg solidarisk med samers, kveners/norskfinners og skogfinners egne vurderinger og deres rett til å definere egne behov og egen fremtid.
Vi mener at Sannhets- og forsoningskommisjonens rapport markerer starten på prosessene for forsoning etter fornorskningen. Rapporten er viktig for å belyse de strukturelle og store samfunnsmessige omkostningene, samt de personlige historiene og lidelsene som resultat av historiske urettferdigheter samtidig som den peker ut en retning for fremtiden.
Det er viktig å anerkjenne at mye er tapt, og ikke vil kunne repareres. Vi krever dog at samfunnet etterstreber seg reparasjoner der det fortsatt er mulig. Sametinget, kommuner, fylkeskommuner og organisasjoner må settes økonomisk i stand til å løse utfordringene og utføre tiltakene som er nødvendige for å oppnå forsoning og likeverd.
Gode prosesser er nødvendig
Fagforbundet Finnmark mener at politisk vilje og gode prosesser er nødvendig for å kunne følge opp både de foreslåtte tiltakene fra kommisjonen samt andre tiltak som materialiserer seg på sikt. For oss er det viktig å sikre at det samiske folk som urfolk har de samme muligheter for å sikre og utvikle språk, kultur og samfunnsliv på lik linje med resten av samfunnet. Stortinget, offentlige institusjoner, kommunene og andre instanser må samarbeide om prosesser med mål om forsoning til det beste for samfunnet. Arbeidet videre må derfor hensynta og sikre det materielle grunnlaget for samiske samfunn og samisk kultur.
Involvere et bredt spekter av samfunnsområder
Vi vil minne om Sannhets- og forsoningskommisjonens avsluttende ord i rapporten;«Kommisjonen har foreslått tiltak for videre forsoning, men verken kommisjonen, Stortinget eller regjeringen kan vedta en tilstand av forsoning. Det er en samfunnsprosess som vil ta tid, og som må involvere et bredt spekter av samfunnsområder og aktører. Viljen til forsoning må vises i handling. Her har de som sitter i maktposisjoner, et særlig ansvar, og det venter store utfordringer.»
Det er viktig i den videre prosessen med sannhets- og forsoningsarbeidet å foreta en kartlegging av organisasjonens arbeid som knytter seg til det samiske, kvenske/norskfinske og skogfinner. I dette arbeidet må man hensynta de lokale forholdene i organisasjonen og hvordan fornorskingsprosessene har påvirket språk, kultur og identitet. Stortingets behandling er også viktig å ta med i kartleggingen. Når organisasjonen har gjort sin kartlegging og kommet med innspill så ønsker vi en sak tilbake for å beslutte videre prosess og behandling.
Vedtatt i representantskapet Fagforbundet Finnmark.