Til hovedinnhold

Ny landdirektør for Norsk Folkehjelp i Sør-Sudan

Henrik Stabell, landdirektør for Norsk Folkehjelp i Sør-Sudan på feltbesøk i Rumbek tidligere i år.

Henrik Stabell, landdirektør for Norsk Folkehjelp i Sør-Sudan på feltbesøk i Rumbek tidligere i år. (Foto: Moses Gum)

Henrik Stabell er Norsk Folkehjelps nye landdirektør i Sør-Sudan. Den 30. oktober ble han invitert inn til Teamsmøte med Fagforbundets Palestina-ambassadører, der to i korpset også skal holde seg oppdatert om Sør-Sudan.

31.10.2024 av Jens Christian Berg, Fagforbundets ambassadør for Sør-Sudan
Sist oppdatert: 31.10.2024

Stabell har tidligere arbeidet for Norsk Folkehjelp, og kjenner landet godt. 

Valget på nytt utsatt

Stabell ga et kort tilbakeblikk på den unge nasjonens historie, som er preget av lange perioder med borgerkrig, før og etter løsrivelsen fra Sudan i 2011. Det skulle vært avholdt valg nå i desember 2024, men det er utsatt i to år. Presidenten og hans rivaler har blitt enige om å forlenge fredsavtalen fra 2018. Siden den ble undertegnet for seks år siden, er lite satt ut i live. Det mangler fortsatt en grunnlov. De forskjellige væpnede gruppene er ikke slått sammen til en nasjonal hær. Det har ikke vært folketelling siden 2008. 
Politiske rivaler blir holdt i sjakk ved å bli tilbudt posisjoner med noe makt. 

Flyktningskrise og flom

Krigen i nabolandet i nord, Sudan, lager problemer. Nærmere 800.000 flyktninger har søkt sørover, mange av dem kommer opprinnelig fra Sør-Sudan, men rømte nordover pga borgerkrig og gjentakende flom i lavlandet. 

En oljeledning som går nordover og gjennom Sudan har skaffet gode inntekter til landet, men disse midlene har dessverre stort sett gått rett i lomma på maktapparatet. På grunn av krigen har oljeledningen vært ute av drift en periode, slik at staten ikke har kunnet betale ut lønninger til sine ansatte i snart ett år. Hverdagen er derfor vanskelig for mange.  

Deltakere fra Fagforbundet i Teamsmøte med Norsk Folkehjelp

For tiden ligger inflasjonen på ca 500 %. Da mange nå ikke får lønn, har kriminaliteten økt sterkt. Det er mange tilfeller av ran, og lokalt ansatte i utenlandske hjelpeorganisasjoner er utsatt. 

Klimaendringer har ført til flere flommer enn tidligere. I store lavtliggende områder er det vanskelig å berge avlinger, selv om landet er meget fruktbart og burde kunne blitt selvforsynt med landbruksprodukter. I delstatene sør i landet, er det opprørsgrupper som gjør det utrygt å dyrke mat. Mye mat blir derfor importert fra Uganda og Kenya. 

Kina er aktivt inne i utbygging av infrastruktur i landet. Det begynner å komme på plass veier mellom byene. Krigen i Ukraina har ført til problemer med tilgang på korn for mange land, men for Sør-Sudan har prisstigningen hatt størst virkning.  

Norge i tett dialog med myndighetene

Norge er sammen med Storbritannia og USA i en gruppe (troika) som i den senere tiden har hatt en skarpere ordbruk i dialogen med myndighetene, blant annet om utsettelsen av valget. Dette er ikke særlig populært blant landets ledere, men Norge betraktes fortsatt som en god venn.  

Det har i flere år foregått forhandlinger mellom de ulike politiske partene i Sør-Sudan, både blant de som er i posisjon og de som har søkt tilflukt i nabolandene. Forhandlingene har pågått i Nairobi, Kenya, og har resultert i noen protokoller der partene er enige om viktige mål. Det hevdes likevel at mange bare er interessert i å skaffe seg selv gode posisjoner, fremfor å hjelpe til med å bygge landet. 

Norsk Folkehjelp har som mål å styrke sivilsamfunnet og har avtale med mange lokale partnere. Les mer på Norsk Folkehjelps egne nettsider. 

Bildet er hentet fra Norsk Folkehjelps side på Facebook. Flom høsten 2024. 
;
Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?