Til hovedinnhold

Advarer mot kutt i sykelønna: - Vi lover et helvete!

Steinar Krogstad er gjest i ukens episode av Hele Laget.

Steinar Krogstad er gjest i ukens episode av Hele Laget. (Foto: LOH)

Det kommer stadig alarmerende oppslag om at sykefraværet i Norge er høyt, og at det er altfor dyrt. Men er det rett medisin å trekke folk i lønn fordi de er syke?

06.11.2024 av Informasjonsavdelingen
Sist oppdatert: 07.11.2024

Her i landet gir sykelønnsordningen deg full lønn fra første dag du er syk og borte fra jobb. Men høyresidepartier som Fremskrittspartiet og Venstre åpner for å kutte i denne. Også i Høyre er det sterke krefter som tar til orde for kutt. Steinar Krogstad er andre nestleder i LO og sykelønnsgeneral. Han tror høyresida vet veldig godt hva som venter dem om de vil kutte i sykelønna. 

– Det blir et sant helvete. Det vil ikke vi i LO godta. Da vi fikk sykelønnsordningen i 1979 var det nettopp fordi det var et klasseskille, hvor funksjonærer og folk som jobba i bedre betalte stillinger fikk lønn under sykdom, mens arbeidsfolk ikke fikk det. En svekka sykelønn vil være ramme lavtlønte hardt, sier Krogstad i den nye episoden av podkasten Hele laget.  

Vanskelig å sammenligne land

De som vil kutte i sykelønna trekker ofte fram at sykefraværet er lavere i Sverige. Krogstad har selv jobbet i et selskap med ansatte i hele Skandinavia. Han mener det er å vanskelig å sammenligne land, fordi ordningene er så ulike. 

– I Sverige har man karensdager, som gjør at man trekkes i lønn fra første dag man er syk, men man får også lavere inntekt etter det. I Danmark er det mye enklere å si opp folk, og det er klart: er du syk, og bli sagt opp er du ikke lenger i sykefraværsstatistikken. Dette er eksempler på hvor lite sammenlignbart det er, sier Krogstad.  

Han forhandler i disse dager med NHO og Staten om å få på plass en ny avtale om Inkluderende arbeidsliv (IA-avtalen). Disse forhandlingene er noe av grunnen til at debatten har blusset spesielt mye opp i det siste. 

Kan ikke jobbe i barnehage på hjemmekontor

Mange av Fagforbundets medlemmer jobber tett med andre mennesker. Barn i barnehagen, eldre på pleiehjemmet og syke på sykehuset er mennesker som ikke bør utsettes for småsyke ansatte. I tillegg er dette jobber man ikke kan ta med seg hjem, og ha en hjemmekontordag om man føler seg pjusk. Den tidligere håndverkeren Krogstad er opptatt av at emosjonell belastning over tid, også er noe IA-avtalen bør ta inn. 

Emosjonell belastning kan gjøre folk syke

– Som snekker kunne det hende at jeg ikke fikk tid til å gjøre alt jeg skulle. Men om jeg ikke rakk å sette opp en vegg, ble jeg ikke liggende våken om natta av dårlig samvittighet og bekymring. Der er det noe helt annet å jobbe med mennesker. Er det en man skulle ha hjulpet eller sett til, som man ikke rakk å gi nok stell eller omsorg, er det emosjonelt slitsomt. Og det kan man bli syk av. Derfor er bemanning viktig for å hindre sykefravær, avslutter han. 

Her finner du flere episoder av «Hele laget».

;
Hei, jeg er Fagforbundets chatbot. Hva kan jeg hjelpe med?