Til hovedinnhold

Svingte fanene for rettferdig lønn

Streikende og støttespillere NHO453. Fanemarkering på Youngstorget i Oslo.

Streikende og støttespillere NHO453. Fanemarkering på Youngstorget i Oslo. (Foto: Fagforbundet)

Et godt utvalg av norsk arbeiderbevegelse trøkket på med motiverende sang og taler på Youngstorget i dag. Det ga vind i fanene for et lag av streikende i virksomheter i NHO.

15.11.2024 av Informasjonsavdelinga
Sist oppdatert: 15.11.2024

FO, Delta, Parat og Fagforbundet kjemper skulder ved skulder i den snart to uker gamle streiken. Motpart er NHO som har tilbudt uforskammet lav lønn til ansatte i asylvirksomheter, Frelsesarmeen, Norges Blindeforbund samt virksomheter innen sosiale tjenester, bo- og omsorgstilbud, barnevern, rus, psykisk helse og botilbud.

Halvor Gaustadnes, sekretær i Blindeforbundet og medlem i Fagforbundet.
Halvor Gaustadnes, sekretær i Blindeforbundet og medlem i Fagforbundet.

En av appellantene, som selv er i streik, var Halvor Gaustadnes, sekretær i Blindeforbundet og medlem i Fagforbundet. Han hadde et budskap som de frammøtte på arbeiderbevegelsens torg enkelt kunne samle seg om:

- Det er et utrolig viktig krav å få lønna opp på anstendig nivå. Jeg er kry av å stå i denne kampen. I dag er budskapet til NHO at vi ikke gir oss før vi har vunnet.

Det var et stikk til arbeidsgiver om at de streikende, 91 av dem Fagforbundet-medlemmer, ikke finner seg i å stå i en jobb som gir dårligere uttelling enn ansatte med samme arbeidsoppgaver under andre arbeidsgivere.

Store lønnsforskjeller

Kampen for å holde lønna for private virksomheter på linje med kommunalt ansatte fortsetter, og den hardner til. Tilbudet fra arbeidsgiver ville økt forskjellene, ikke redusert den. Streikevåpenet tas ikke i bruk uten grunn. Fagforbundet kan aldri akseptere at noen arbeidsfolk, som tilfeldigvis er i et avtaleområde i NHO, blir hengende etter i lønn.

Fagforbundets nesteleder Odd Haldgeir Larsen slo fast at urettferdigheten bunner i en jakt på profitt - på bekostning av de ansattes lønn.

- Vi aksepterer ikke at lønna presses nedover, bare for at arbeidsgiver skal sikre seg et høyere overskudd. Det er en kynisme som er dypt urettferdig – og som Fagforbundets medlemmer aldri vil stille seg bak.

Lønnsforskjellene er i flere tilfeller betydelige. For eksempel tjener en nyansatt helsefagarbeider, som jobber i en privat bedrift som leverer barnevernstjenester til det offentlige, nærmere 50.000 kroner mindre enn om personen hadde vært ansatt direkte i kommunen.

- Vi ønsker ikke et samfunn der private bedrifter driver kommunale tjenester på bekostning av de ansattes lønn. I Fagforbundet krever vi lik lønn for likt arbeid. Det er et rettferdig krav, sier Larsen.

Odd-Haldgeir Larsen i Fagforbundets arbeidsutvalg
Odd Haldgeir Larsen, nestleder i Fagforbundet.

;
Hei, jeg er Fagforbundets chatbot. Hva kan jeg hjelpe med?