Til hovedinnhold

Menns helse og likestilling fortjener mer oppmerksomhet

Den internasjonale mannsdagen handler ikke om å sette menn opp mot kvinner, men om å erkjenne at også menn har unike utfordringer som må tas på alvor i et likestilt samfunn.

Den internasjonale mannsdagen handler ikke om å sette menn opp mot kvinner, men om å erkjenne at også menn har unike utfordringer som må tas på alvor i et likestilt samfunn. (Foto: Bildet er tatt av Jose Antonio Alba fra Pixabay)

19.november markeres den internasjonale mannsdagen, en dag som har som formål å rette søkelyset mot menns helse, likestilling og positive rollemodeller. Dessverre er denne dagen ofte oversett i Norge, noe som er synd med tanke på de utfordringene mange menn står overfor i dagens samfunn.

19.11.2024 av Marianne Bratsveen
Sist oppdatert: 19.11.2024

Mannsutvalgets rapport, som ble publisert tidligere i år, avdekker flere alvorlige forhold som understreker hvorfor denne dagen er viktig. For eksempel viser rapporten at menn topper statistikkene for selvmord, frafall i skolen og ensomhet. Tre av fire som tar sitt eget liv i Norge er menn, og frafallet i videregående skole er markant høyere blant gutter enn blant jenter. Rapporten peker også på at menn i større grad enn kvinner unngår å oppsøke helsehjelp, noe som fører til at sykdommer ofte oppdages for sent.

På arbeidsmarkedet er det også store utfordringer. Mannsdominerte yrker som industri og bygg- og anleggsbransjen er mer utsatt for automatisering og tap av arbeidsplasser. Samtidig opplever menn som ønsker å jobbe i tradisjonelt kvinnedominerte yrker, som helse og omsorg, fortsatt stigma og mangel på tilrettelegging.

Fagforbundet Innlandet er spesielt opptatt av å løfte fram disse problemstillingene. Som Norges største fagforbund ser vi tydelig hvordan kjønnsroller og forventninger påvirker arbeidshverdagen til våre medlemmer. Mange menn møter usynlige barrierer i arbeidslivet, og vi ser at stigma knyttet til det å be om hjelp ofte også preger deres helse og livskvalitet.

Den internasjonale mannsdagen handler ikke om å sette menn opp mot kvinner eller om å konkurrere om oppmerksomhet med kvinnedagen 8. mars. Det handler om å erkjenne at også menn har unike utfordringer som må tas på alvor i et likestilt samfunn.

Fagforbundet Innlandet mener at det er viktig å bryte tabuer. Menn må føle seg trygge på å snakke om følelser, om helse og om de utfordringene de møter. Dette krever at vi som samfunn åpner opp for en mer nyansert diskusjon om kjønnsroller og forventninger, samtidig som vi sikrer at hjelpetilbudene er tilgjengelige og tilpassede.

Mannsutvalgets rapport er et viktig steg i riktig retning, men rapporter alene er ikke nok. Vi trenger handling – fra politikere, arbeidslivet og oss som medmennesker. La oss bruke 19. november som en anledning til å fremme forståelse, inkludering og helse for alle, uavhengig av kjønn.

Fagforbundet Innlandet oppfordrer alle til å anerkjenne viktigheten av mannsdagen og bidra til et samfunn der alle har like muligheter og trygghet – uansett hvem de er.

;
Hei, jeg er Fagforbundets chatbot. Hva kan jeg hjelpe med?