Dette må du vite om pensjon
Pensjon er det du skal leve av når du blir gammel, men for mange er det et komplisert tema. Det trenger det ikke å være.
20.11.2024
av
Informasjonsavdelingen
Sist oppdatert: 21.11.2024
Fagforbundets pensjonsekspert Steinar Fuglevaag er gjest i denne ukas episode av podkasten Hele laget.
– Alle snakker om at pensjon er vanskelig. Men nei, det er fullt mulig å få oversikt over det store bildet på en helt akseptabel måte. Glem alle kompliserte overgangsregler. Skrell det ned til det som gjelder deg, og luk rett og slett unna støyet, sier Fuglevaag.
I episoden gir Fuglevaag deg en oversikt over det viktigste du må vite. Han går gjennom hva du bør tenke på, enten du er ung eller nærmer deg pensjonsalder.
Noen av rådene er imidlertid universelle.
Den viktige AFP-en
– Finn ut av hva slags pensjonsordning arbeidsgiveren din har. Har du tariffavtale? Har du AFP? Det siste er spesielt viktig, i hvert fall når du nærmer deg slutten av 40-årene, sier Fuglevaag.
I utgangspunktet har alle i offentlig sektor rett til AFP. For privat sektor er det verre. Der må arbeidsplassen ha tariffavtale, og da må det være nok som er fagorganiserte. Det bør man være spesielt oppmerksom på etter hvert som man blir eldre, påpeker pensjonseksperten.
Det gjelder særlig hvis du bytter jobb, arbeidsgiver sier opp tariffavtalen eller hvis arbeidsplassen privatiseres.
1,5 millioner kan bli borte
For å kvalifisere til AFP må du ha jobbet i en bedrift som har det de siste syv av ni årene før 62-årsdagen din.
– Og du kan ikke bomme med én dag, sier Fuglevaag.
Hvis du ikke holder tunga rett i munnen, eller er uheldig, kan du gå glipp av mye penger.
– En gjennomsnittlig AFP er mellom 50 og 70 000 kroner i året. Hvert år. Så ganger du det opp med forventa levetid på 20 til 25 år, så er det snakk om 1,5 million kroner som kan bli borte. Det er fryktelig mye som noen da dessverre går glipp av, sier Fuglevaag.