Landskonferansen for ungdomsarbeidere
Fritidsklubber er en nødvendig ressurs i lokalsamfunnet, men fritidsklubbens kvalitet avhenger av ungdomsarbeideren.
21.11.2024
av
Knut Remi Heimvik, Leder yrkesseksjon kirke kultur og oppvekst fylkeskrets Vestland
Sist oppdatert: 21.11.2024
På den siste dagen av landskonferansen i Kongsberg, hadde jeg gleden av å dele mine tanker om fritidsklubbenes viktige rolle i samfunnet. Som styremedlem i Fagforbundets yrkesseksjon kirke, kultur og oppvekst, og med mange års erfaring fra fritidsklubbfeltet, ser jeg daglig hvordan klubbene gir ungdom en trygg og kreativ arena.
Historisk sett ble fritidsklubber etablert for å forebygge kriminalitet og gi ungdommen et alternativ til gaten. I dag har de utviklet seg til kulturverksteder hvor ungdom kan danse, skate, spille og delta i ungdomsstyrte prosjekter. Dette er mulig takket være dedikerte ungdomsarbeidere som bidrar med miljøarbeid, ledelse, medvirkning og kulturaktiviteter.
En unik rolle
Fritidsklubber er en kommunal tjeneste som spiller en unik rolle i tverrfaglig samarbeid. De tilbyr en arena hvor ungdom kan delta frivillig og påvirke sin egen hverdag, noe som krever en spesifikk kompetanse som skolen ikke kan tilby. Dessverre er ikke fritidsklubber lovfestet, noe som gjør dem sårbare for budsjettkutt.
Vi i Fagforbundet mener at fritidsklubber bør lovfestes for å sikre deres fremtid. Det er viktig at ungdomsarbeidere får tilgang til nødvendig utdanning og at deres kompetanse blir anerkjent og brukt i kommunal tjenesteutvikling. Samarbeidet med Ungdom og Fritid og Universitetet i Sørøst-Norge om en bachelorgrad for fritidsklubbansatte er et skritt i riktig retning.
Å fjerne klubbene får konsekvenser
Fritidsklubber kan ikke fjernes uten konsekvenser. De er en viktig del av lokalsamfunnet, og vi må jobbe for å sikre deres plass i kommunebudsjettene. Jeg oppfordrer alle ungdomsarbeidere til å være stolte av arbeidet de gjør og til å bruke sine tillitsvalgte for å påvirke politiske beslutninger.
Landskonferansen i Kongsberg bød på mange inspirerende øyeblikk. Vi startet med å feire Gjensidigestiftelsens tildeling på 270 millioner kroner, som vil gi et betydelig løft til fritidsklubbene. Oliver Lovrenski delte sin historie om å bryte ut av et kriminelt miljø og viktigheten av å ha noen å snakke med og meningsfulle aktiviteter. Dette understreker hvor viktig fritidsklubbene er for ungdom som trenger støtte og veiledning.
Takk til alle som bidro til en inspirerende konferanse.