Fagforbundet krever bedre arbeidsmiljø for ansatte som jobber tett på innbyggerne
Fagforbundet anser mobbing, trakassering, vold og trusler på arbeidsplassen som en alvorlig belastning for de som opplever det, og krever at arbeidsgiver rydder opp i dette.
05.12.2024
av
Uttalelse fra Fagforbundets landsstyre, 5. desember 2024
Sist oppdatert: 05.12.2024
Fagforbundet er bekymret for at ansatte som jobber tett på innbyggerne opplever alvorlige problemer med arbeidsmiljøet. Forskning som Sintef har utført blant Fagforbundets medlemmer viser at flere yrkesgrupper opplever vold, trusler og mobbing. Ansatte i flere yrker rapporterer om underbemanning og høyt arbeidspress, samtidig som flere yrkesgrupper ikke får dekket nødvendig arbeidstøy. Fagforbundets landsstyre krever bedre forebygging, systematisk HMS-arbeid og rett til betalt arbeidstøy.
Rapporten fra forskningsstiftelsen Sintef tar for seg tretten av Fagforbundets yrkesgrupper som har høy grad av publikumskontakt. Medlemmene i Fagforbundet har svart på spørsmål knyttet til arbeidsmiljø. De undersøkte yrkesgruppene er frisører, dyrepleiere/klinikkassistenter, trafikkbetjenter, brannforebyggere/feiere, bussjåfører, trikkeførere og kontrollører i kollektivtrafikk, ansatte ved bad- og idrettsanlegg, barnehageansatte, ansatte i tilrettelagt undervisning/spesialskoler og avdelinger, NAV-ansatte, helsesekretærer, kontorfaglig skolepersonell, helsefagarbeidere, omsorgsarbeidere, hjelpepleiere og ambulansepersonell.
Studien fra Sintef viser at arbeidsmiljøet for alle de undersøkte yrkesgruppene kan forbedres betydelig. Dette kan skje gjennom godt partssamarbeid, bedre HMS-arbeid og bruk av ny teknologi som reduserer arbeidsbelastninga.
Mobbing, vold og trusler
Ambulansepersonell er den yrkesgruppa som er mest utsatt for trusler om vold, noe hele 70 prosent av de spurte oppgir. Trusler om vold er også noe som halvparten av dem som jobber som trafikkbetjenter, helsefagarbeidere og ansatte i tilrettelagt undervisning opplever. De samme yrkesgruppene er også dem som oftest utsettes for fysisk vold, noe også barnehageansatte rapporterer om.
Frisører er den yrkesgruppa i utvalget som er mest utsatt for mobbing; 24 prosent sier at de har opplevd dette i løpet av de siste 12 månedene. Deretter følger trafikkbetjenter, bussjåfører, ambulansepersonell og dyrepleiere.
Fagforbundet anser mobbing, trakassering, vold og trusler på arbeidsplassen som en alvorlig belastning for de som opplever det, og krever at arbeidsgiver rydder opp i dette. Gode rutiner og forebyggende tiltak må utvikles i samarbeid mellom arbeidsgivere og arbeidstakere, for å beskytte de ansatte.
Høy publikumskontakt fører til stress
Mange av de ansatte i de undersøkte yrkesgruppene opplever det som ekstra belastende å jobbe med å håndtere andre menneskers personlige problemer. Dette oppleves særlig av ambulansepersonell, NAV-ansatte, barnehageansatte, helsefagarbeidere, frisører, dyrepleiere/klinikkassistenter og ansatte i tilrettelagt undervisning. Høy belastning over tid kan gi økt stress, utbrenthet og depressive symptomer.
Barnehageansatte, helsefagarbeidere, frisører og bussjåfører opplever økende arbeidspress som skyldes underbemanning og manglende anerkjennelse og sosial støtte.
En viktig jobb for Fagforbundet er å løfte yrkesgruppene, og framheve betydningen av den jobben de gjør. Vi krever en bemanning som sikrer tilstrekkelig rekruttering og god kvalitet i tjenestene, samt gode fysiske og psykososiale arbeidsforhold, slik at det er mulig å stå i jobb fram til pensjonsalder.
Arbeidsklær og arbeidssko
Mange av dem som har svart på undersøkelsen rapporterer om store private utlegg til nødvendig arbeidstøy og arbeidssko. Frisører (83 prosent) og barnehageansatte (81 prosent) får i liten grad arbeidstøy fra arbeidsgiver, og de opplever at klærne slites hardt. I motsetning til disse tallene finner vi at yrker som bussjåfører, trikkeførere og kontrollører i høy grad får klær fra arbeidsgiver, og er fornøyd med det de får.
Fagforbundet vil i tida fram til stortingsvalget utfordre alle de politiske partiene til å støtte kravet vårt om at alle ansatte skal ha rett på betalt arbeidstøy og arbeidssko som er tilpasset den jobben og de klimaforholdene de jobber under.
På bakgrunn av funnene i rapporten har Fagforbundets landsstyre følgende krav:
- Det må utvikles tiltak mot mobbing, vold og trusler på arbeidsplassen, i et samarbeid mellom arbeidsgivere og ansatte.
- Det må sikres bedre og tilstrekkelig bemanning i yrkesgruppene som jobber tett på innbyggerne.
- De politiske partiene må før stortingsvalget gjøre klart at de støtter kravet om at ansatte skal få dekket nødvendig arbeidstøy og arbeidssko.