Til hovedinnhold

Kjemper sammen for likestilling på fotballbanen og i arbeidslivet

Hege Jørgensen (Toppfotball kvinner), Mette Nord (Fagforbundet) og Lise Klaveness (Norges fotballforbund) jobber sammen for å styrke likestillinga både i arbeidslivet og på fotballbanen. (Foto: Kjell-Erik Kallset)

Hege Jørgensen (Toppfotball kvinner), Mette Nord (Fagforbundet) og Lise Klaveness (Norges fotballforbund) jobber sammen for å styrke likestillinga både i arbeidslivet og på fotballbanen. (Foto: Kjell-Erik Kallset) (Foto: Kjell-Erik Kallset)

Fotballpresident Lise Klaveness skryter av samarbeidet Fagforbundet har med jente- og kvinnefotballen i Norge. Samarbeidet blir videreført i 2025.

11.12.2024 av Informasjonsavdelinga
Sist oppdatert: 11.12.2024

– Takk for det dere gjør for Toppserien og jente- og kvinnefotballen. Jeg er helt sikker på at vi kan få løftet likestillinga i Norge ved å satse skikkelig på dette, sa president i Norges Fotballforbund, Lise Klaveness, da hun nylig besøkte Fagforbundets landsstyre.

Samarbeid for likestilling

Fagforbundet har siden 2020 hatt en samarbeidsavtale med Toppfotball kvinner, Toppserien og 1. divisjon kvinner. I tillegg til samarbeidet med kvinnefotballen på nasjonalt plan, har en rekke fagforeninger over hele landet samarbeidsavtaler som støtter jentelag i aldersbestemte klasser. Nå er Fagforbundets fotballavtale bestemt videreført også i 2025.

– Vi har hatt et samarbeid med kvinnefotballen over år. Det er et viktig samarbeidsprosjekt for Fagforbundet fordi det handler om likestilling. Vi jobber med likestilling i arbeidslivet. Mange av oss er foreldre eller besteforeldre, tanter og onkler, til unger som er i idretten. Vi ser store forskjeller på behandlinga av jenter og gutter også på idrettsarenaen. Derfor kan vi trekke noen linjer fra vårt arbeid i arbeidslivet til forholda i fotballen, sa Mette Nord, som leder et forbund hvor rundt 80 prosent av medlemmene er kvinner.

– Fagforbundet er viktig

Lederen av Toppfotball kvinner, Hege Jørgensen, fortalte landsstyret i Fagforbundet om hvordan forholdene er for jenter og kvinner i fotballen, både i Norge og internasjonalt. Hun la vekt på at det har vært en kraftig økning i interessen for kvinnefotball de seinere åra, og at stadig flere ser på kvinnekamper, både på fjernsynet og på fotballbanene

– I Norge har vi hatt ei enorm utvikling de seinere åra, blant anna fordi Fagforbundet gikk inn hos oss. Alle samarbeidspartnere er å takke for den utviklinga vi ser nå, sa Jørgensen, som understreket hvor viktig samarbeidet med Fagforbundet er.

Samtidig la Jørgensen vekt på at alt ikke er bra for jenter og kvinner som spiller fotball.

– Det er utrolig mye positivt som skjer, men fremdeles opplever vi at det er fordommer. Det føles veldig rart at fordi du driver idrett, så skal du ikke bli respektert. Du kan bli sjikanert, og det blir man fremdeles, på grunn av idretten du driver. Muligheten for å realisere ditt potensial som spiller er helt annerledes på jentesida enn på guttesida. Derfor gikk Fagforbundet inn i samarbeid med oss, sa lederen av Toppfotball kvinner.

Kjemper mot forskjeller

Fotballpresident Lise Klaveness støttet likestillingsbudskapet. Klaveness, som sjøl har vært toppspiller i fotball, har blitt et internasjonalt likestillingsikon, etter at hun sang ut mot de internasjonale fotballtoppene under FIFA-kongressen i Doha i 2022. Der sa hun at det internasjonale fotballsamfunnet burde gjøre mer for å sikre arbeidstakernes rettigheter i forbindelse med Fotball-VM i Qatar, mer for å beskytte LHBTQ-supportere og mer for å gjøre fotballen innbydende for alle.

– Likestilling i fotballen er utrolig viktig, fordi fotballen er Norges største idrett, også for jenter og kvinner. Hvis vi aksepterer at forskjellene vokser og vokser, så er det det samme som at vi indirekte og direkte, gir beskjed til døtrene våre at de er litt mindre verdt hvert eneste år, sa Klaveness da hun gjestet Fagforbundets landsstyre.

Hun la vekt på at fotball er overalt i samfunnet og at barna våre møter fotball hele tida.

– Vi kan ikke fortsette å gi jenter beskjed om at broren din, fetteren din, onkelen din, er litt mer verdt enn deg. Dette må vi gjøre noe med. Vi må selvfølgelig gjøre noe med det ved å fokusere på sporten, men det vil ikke holde. Vi må også jobbe med holdninger, og vi må ha gode støttespillere som Fagforbundet, som kommer inn fra et likestillingsperspektiv, sa Klaveness.

Relaterte artikler:

;
Hei, jeg er Fagforbundets chatbot. Hva kan jeg hjelpe med?