Til hovedinnhold

Blir man friskere av å få dårligere råd?

Sykelønnsordningen er vår tids beste velferdsordning og nå er den under angrep. Vi kan ikke lenger ta for gitt at vi vil være økonomisk trygge når sykdom rammer.

16.12.2024 av Karianne Sten Solheim
Sist oppdatert: 16.12.2024

Blir man friskere av å få dårligere råd?

Sykelønnsordningen er vår tids beste velferdsordning og nå er den under angrep. Vi kan ikke lenger ta for gitt at vi vil være økonomisk trygge når sykdom rammer.

Nylig ble det brudd i forhandlingene om inkluderende arbeidsliv (IA-avtalen). Siden 2001 har det vært et systematisert arbeid mellom staten, arbeidsgivere og arbeidstakere med sykefravær, uten å kutte i sykelønna. Fra nyttår 2025 vil det ikke lenger finnes noen IA-avtale. Dermed kan det bli kutt i sykelønnsordningen dersom det blir borgerlig flertall på Stortinget etter valget til høsten.

Vil sikre arbeidsfolk trygghet 

For Fagforbundet Innlandet er det viktig å sikre at arbeidsfolk er økonomisk trygge når de er syke. Vi skal ikke ha et klasseskille mellom de som må møte på jobb og de som kan ha hjemmekontor. Mange av våre medlemmer blir dessuten syke av arbeidet sitt. Vi tror ikke på kutt i lommeboken, men anerkjenner at sykefraværet er høyt og ber om at det ses på tiltak for å få et arbeidsliv for alle, og om alle skal delta må man tåle at ikke alle kan delta med 100% kapasitet hele tiden.  Vi må se på tiltak knyttet til arbeidsbelastning og underbemanning. Innlandskommuner er verst i klassen på deltidsproblematikk, vi mener økt grunnbemanning bidrar til at arbeidsbelastningen går ned og at flere ønsker å jobbe heltid, samtidig som de klarer stå lenger i jobb uten belastningskader.

I IA-forhandlingene var det enighet om mange av tiltakene som ble foreslått til ny avtale. Men helt i sluttspurten av forhandlingene var det kun LO som sto opp for at arbeidsfolk skal få full lønn under sykdom i en lengre periode enn 2 år.   

Noen av tariffavtalene våre, slik de er i dag, sikrer full lønn under sykdom. Men det gjelder ikke alle. Å sikre en sykelønnsordning for alle arbeidstakere er nødvendig for ikke å skape økt økonomisk ulikhet.

Høyre-partiene vil kutte sykelønna

I partiet Høyre verserer det ulike forslag til sykelønnskutt. Frp vil «ansvarliggjøre den enkelte arbeidstaker ved korttidsfravær», som må tolkes som at de vil innføre en karensdag, nemlig at man trekkes i lønn første dag man er syk.

Partiet Venstre synes at man skal gå ned til 80 prosent av lønna om man heltidssykemeldt mer enn seks måneder (i dag får man full lønn første året man er syk).

En helsefagarbeider tjener i snitt 535 000 kroner, 80 prosent av den lønna er 429 000 kroner.

For en barne- og ungdomsarbeider som i snitt tjener 487 000 kroner, betyr 80 prosent av lønna 390 000 kroner. Det gir harde, merkbare kutt å miste en femtedel av lønna si.

LO kjemper nå en beinhard kamp for sykelønna til norske arbeidsfolk, også for medlemmene i forbundene som ikke er med i LO. Som LO-forbund er Fagforbundet overrasket over at Unio, YS og Akademikerne ikke står sammen med oss for å hindre at folk taper på å bli syke. De står heller sammen med NHO, som kjemper for at arbeidsfolk skal få dårligere vilkår ved sykdom, og angriper dem som kjemper for sykelønnsordninga – nemlig LO.

;
Hei, jeg er Fagforbundets chatbot. Hva kan jeg hjelpe med?