Til hovedinnhold

Ny kulturlov behandles på Stortinget

May-Britt Sundal (Fagforbundet), Monica Larsson (NoKu), Morten Gjelten (NTO) og Line Anni Solbakken (KS)

May-Britt Sundal (Fagforbundet), Monica Larsson (NoKu), Morten Gjelten (NTO) og Line Anni Solbakken (KS) (Foto: Heidi Anderssen-Dukes)

Det kuttes i hele kommunal sektor, men kultur og fritid er spesielt utsatt. Det er bekymringsfullt når vi vet hvor mye helse, forebygging og frivillighet vi får ut av de kommunale kronene som brukes på kultur.

15.01.2025 av Heidi Anderssen-Dukes
Sist oppdatert: 15.01.2025

I årets første uke ble kulturloven behandlet på Stortinget. Et samlet kulturfelt var fornøyde med at armlengdes avstand ble forankret i ny kulturlov. Selv om vi hadde ønsket oss krav til kulturplaner i alle kommuner, tror vi den nye paragrafen som stiller krav om at kommunene må lage en skriftlig oversikt over alle kulturtjenestene, vil bidra til bedre planlegging og anerkjennelse av de ulike kulturtjenestene. 

Noen av våre medlemmer jobber i tjenester som ikke er nevnt i lovverket i det hele tatt. De som jobber i fritidsklubb er opptatt av en sterkere beskyttelse for deres tjeneste. Når kommunene er i den økonomiske situasjonen vi har nå, er dette virksomheten som står øverst på lista over tjenester det kan kuttes i. En paragraf som omhandler infrastrukturkravet, kunne vært mer spesifikk på barn og unges behov.

Her kan du lese Fagforbundets høringssvar

Et sterkere lovverk alene ikke utløser mer midler

Våre medlemmer rapporterer om store nedskjæringer på kulturområdet.  Vi har hatt et håp om at en revidering av kulturloven, skulle forplikte kommunene til å sikre fritids- og kulturvirksomhet for barn og ungdom, i henhold til Barnekonvensjonens artikkel 31.  

En tydeligere lovtekst kan knytte fritidsklubbene juridisk sammen med det øvrige tjenesteapparatet, slik at de ikke faller utenfor samarbeidsstrukturer som er avgjørende for tverrfaglig samarbeid med oppvekstsektoren. 

Armlengdes avstand-prinsippet forankres i kulturloven

Profesjonell kultursektor styrkes gjennom den nye kulturloven. Det er avgjørende for kultursektoren som ytringsarena at  ikke kulturinstitusjoner blir utsatt for politisk innblanding. Kultursektoren på de ulike forvaltningsnivåene har ulike behov, i kommunene vil det være nødvendig med virkemidler for å integrere ulike grupper i kultursektoren. Særlig barn med funksjonsnedsettelser eller fra lavinntekstfamilier må kunne få spesialtilpasninger. Slik vi ser det, vil ikke den nye lovteksten være til hinder for dette. 

;
Hei, jeg er Fagforbundets chatbot. Hva kan jeg hjelpe med?