Slå ring om sykelønna
Uttalelse fra Fagforbundet Oslos Fylkesmøte 21. mars 2025.
19.03.2025
Sist oppdatert: 28.03.2025
Dagens sykelønnsordning ble innført sommeren 1978. Det var tverrpolitisk enighet på Stortinget om full lønn under sykdom og rett til egenmelding.
Jevnlige angrep fra høyresida
Angrepene på sykelønnsordninga dukker opp med jevne mellomrom, ofte fra de borgerlige partiene. I de siste årene har arbeidsgiverorganisasjonen NHO stått på barrikaden for å selge inn tanken om at sykelønnsordninga koster bedriftene enorme summer og at sykelønnsordninga dermed må opp til diskusjon. Typiske forslag når det gjelder endringer i sykelønna er innføring av karensdag (ingen sykelønn første fraværsdag) eller at sykelønn skal reduseres til 80 % utbetaling i et antall dager.
Forslagene rammer aldri forslagstiller
Det som er verdt å merke seg er at angrep på sykelønnsordninga som regel kommer fra aktører i politikken eller næringslivet som selv har avtaler som sikrer full sykelønn. Forslagene rammer aldri forslagsstillerne.
LO kjempa plutselig alene om IA-avtalen
Den første avtalen mellom regjeringen og partene i arbeidslivet om mer inkluderende arbeidsliv (IA-avtalen) ble inngått i 2001. Ett av mange elementer i avtalen var å jobbe for et målbart redusert sykefravær. En av forutsetningene i avtalen var at sykelønnsordningen ikke skulle endres i perioden. Forhandlingene om ny IA-avtale fra 2025 brøyt først sammen. LO og NHO stod steilt mot hverandre. LO krevde vern av sykelønnsordninga for ny avtaleperiode, men det godtok ikke NHO. NHO greide å få med seg de andre arbeidsgiverorganisasjonene og etter hvert også Unio, YS og Akademikerne. LO kjempa plutselig alene for arbeidsfolks rettigheter.
Vi ønsker fullt fokus på IA-virkemidlene
Til slutt har det blitt enighet om en ny IA-avtale. Fagforbundet Oslo ønsker at det blir fullt fokus på de virkemidlene som er i denne for å oppnå et mest mulig inkluderende arbeidsliv. Det viktigste for å forebygge sykefravær er stolthet og tilhørighet til arbeidsplassen, at oppgavene er tilrettelagt slik at disse kan utføres uten unødvendig høy belastning, at arbeidstiden er innrettet slik at det er mulig å hente seg inn og at bemanningen er høy nok til at oppgavene kan utføres på forsvarlig måte.
Kampen for sykelønna er ikke over
Allikevel må vi være forberedt på nye angrep på sykelønnsordninga. Selv om det for øyeblikket bare er partiet Venstre som helt tydelig sier at det må gjøres noe med sykelønna, så vet vi at vi ikke har noen allianse i Høyre og Fremskrittspartiet. Blir det borgerlig flertall etter høstens stortingsvalg vil alt igjen være i spill. Høyres løfter har vi blitt lurt av før, senest av byrådet i Oslo som garanterte at det ikke skulle konkurranseutsettes fler enn sykehjem i perioden. Det løftet varte et halvt år, fram til første budsjettforhandling.
Vi må ikke være naive. Slå ring om sykelønna! For arbeidsfolk er sikkerheten for dette å melde seg inn i et LO-forbund og stemme rødgrønt ved høstens valg.