Til hovedinnhold

Åpent brev til kirkerådet om satsning på LIM-arbeid fremover

avtroppende leder av727 og HTV for Fagforbundet rDnk

avtroppende leder av727 og HTV for Fagforbundet rDnk (Foto: teoLOgene)

20.03.2025
Sist oppdatert: 20.03.2025

Et teologisk imperativ for Den norske kirke i en urolig tid for likestilling, inkludering og mangfold

Den norske kirke (Dnk) står overfor et betydelig moralsk ansvar i vår tid, der verdier likestilling, inkludering og mangfold stadig settes på prøve. Politisk retningsendring, spesielt fra USA, har påvirket holdninger til disse viktige verdiene. Som en betydningsfull moralsk aktør, er det et teologisk imperativ at DnK tar skikkelig ansvar for å fremme likestilling og inkludering (LIM) innen egen organisasjon. I en tid preget av utrygghet, er det avgjørende å fokusere på dette arbeidet enda mer.

Mye godt arbeid er allerede utført i Dnk, hvilket viser vilje og engasjement. Imidlertid er det nødvendig å evaluere seg selv tydeligere og systematisk på alle nivåer for å hindre bias og fremme reell inkludering. For å dokumentere utviklingen på ulike mangfoldsområder bør Dnk implementere effektive verktøy for måling og evaluering, både kvantitative og kvalitative. Grundige evalueringer gir innsikt i styrker og utfordringer og danner grunnlag for framtidige strategier

I dag opplever mange grupper økt usikkerhet. Dnk har en plikt til å stå opp for dem uten stemme. Jesu lære om kjærlighet og aksept for alle mennesker gjør det uforenlig med kirkens budskap å være passiv overfor sosial urett i samfunn og arbeidsliv. Dnk bør derfor gå tydelig  i front for å aktivt jobbe med likestilling, inkludering og mangfold (LIM). Lederskap i kirken har også en viktig rolle som allierte for grupper kirken historisk har vært dårlig til å inkludere. Biskop Mariann Buddes modige lederskap, hvor hun utfordret Trump til å vise miskunn mot marginaliserte grupper, bør være et forbilde.

Det er lett å si at vi ikke har råd til å prioritere dette arbeidet og tiltak i stramme økonomiske tider. Men når har rettferdighet og inkludering blitt noe Dnk kan sette på vent? Det handler om troverdighet. Ved å prioritere likestilling, inkludering og mangfold på egne arbeidsplasser åpner vi for nytenkning og innovasjon, noe som vil styrke kirkens relevans og forbedre framtidens omdømme.

Fremtidige generasjoner, spesielt Generasjon Z, vurderer karrierevalg basert på verdier organisasjoner representerer. De søker inkluderende arbeidsplasser. DnK kan lede an i denne utviklingen og bli en attraktiv arbeidsplass for framtiden. Investering i likestilling, inkludering og mangfold vil også bli sett på som investering i kirkens egen fremtid. Det trengst tatt rekrutteringsutfordringen i betraktning.

Kjære kirkeråd, bispedømmeråd, fellesråd og ledere i Dnk! I urolige tider er det viktig at Dnk går foran og gir trygghet som arbeidsgiver. Dette arbeidet må prioriteres. Vi har en mulighet til å skape endring, og vi må gripe den for å legge grunnlaget for en kirke som er relevant, inkluderende og berikende for alle.

Dnk må møte motstanden og stå aktivt på den rette siden av historien. Kirken bør fremstå som en arbeidsgiver med integritet og bygge bro til et mer rettferdig og inkluderende samfunn. Nå er tiden for handling, så vi må sørge for at kirkens stemme for likestilling og inkludering blir hørt og respektert.

Et viktig tiltak er å skape psykologisk trygghet gjennom gode evalueringsverktøy og vurdere sertifisering, for eksempel via ordninger som likestilt arbeidsliv. Dette vil bidra til å redusere gapet mellom fine ord og reell handling på LIM-feltet.  Som avtroppende HTV for Fagforbundet i rDnk håper jeg Dnk som arbeidsgiver ser sitt ansvar på dette området fremover.

Thore Wiig Andersen

Leder Fagforbundet teoLOgene

HTV for Fagforbundet i Dnk

;
Hei, jeg er Fagforbundets chatbot. Hva kan jeg hjelpe med?