Til hovedinnhold

Ny utredning: Dårlig kvinnearbeidshelse koster samfunnet 59 milliarder kroner årlig

Mette Nord forventer at de gode tiltakene som er foreslått av utvalget følges opp.

Mette Nord forventer at de gode tiltakene som er foreslått av utvalget følges opp. (Foto: Kjell-Erik Kallset/Fagforbundet)

En ny offentlig utredning understreker behovet for en omfattende satsing på kvinners arbeidshelse i Norge. – Denne utredningen viser behovet for at HMS-arbeidet rustes opp, så vi får tatt et nødvendig krafttak for kvinners arbeidshelse, sier leder i Fagforbundet, Mette Nord.

01.04.2025 av Informasjonsavdelingen
Sist oppdatert: 03.04.2025

– Det betyr bedre HMS-arbeid på slitasjeskader, og ikke minst emosjonelle belastninger og det psykososiale arbeidsmiljøet, presiserer hun.

Rapporten fra Kvinnearbeidshelseutvalget viser at samtidig som kvinner i Norge har høy yrkesdeltakelse, jobber mange kvinner deltid og er overrepresentert i yrker med høy arbeidsbelastning og betydelige helserisikoer.

Utredningen er ledet av lege Nina Tangnæs Grønvold, og overlevert til arbeidsminister Tonje Brenna 1. april 2025. Den dokumenterer at norske kvinner har et klart høyere sykefravær enn menn, spesielt i kvinnedominerte sektorer som helse- og omsorg, undervisning og renhold. Muskel- og skjelettlidelser samt psykiske lidelser dominerer som årsaker til sykefravær og frafall fra arbeidslivet. Sykefraværet blant gravide er også betydelig høyere enn hos ikke-gravide kvinner.

Psykososiale belastninger

En viktig årsak til helseproblemene er kombinasjonen av psykososiale belastninger som emosjonelle krav, lav selvbestemmelse og fysisk tungt arbeid. I tillegg begrenses kvinners faglige utvikling ofte av utbredt deltidsarbeid og utfordrende turnusordninger.

Rapporten anslår at disse helseproblemene koster samfunnet hele 59 milliarder kroner årlig. Samtidig påpekes et stort samfunnsøkonomisk potensial ved å forbedre arbeidsmiljøet og redusere sykefraværet gjennom forebyggende tiltak og bedre tilrettelegging.

Foreslår 47 tiltak

Utvalget bak rapporten anbefaler en bred satsing på bedre arbeidsmiljø og helsefremmende tiltak. Blant forslagene er styrket HMS-arbeid, bruk av digitale hjelpemidler, bedre lederstøtte og tiltak for å forebygge emosjonelle belastninger, vold og trusler.

Heltid er viktig

Et sentralt tiltak er også å øke andelen kvinner i heltidsstillinger, noe som forbindes med bedre arbeidsmiljø, mer stabil arbeidstid og høyere kvalitet på tjenester.

Fagforbundets leder synes utredningens forslag inneholder mye bra

– Det som blir viktig framover er at tiltakene tas tak i og at det ikke blir ord i en skuff. Ved at de iverksettes, vil de gjøre en forskjell for kvinner rundt omkring på alle små og store arbeidsplasser. Dette er et godt grunnlag, det er nå jobben begynner, avslutter Mette Nord.

Les mer om Kvinnearbeidshelseutvalget her.

;
Hei, jeg er Fagforbundets chatbot. Hva kan jeg hjelpe med?