Til hovedinnhold

Hele laget i barnevernet

Helene Skeibrok, nestleder i Fagforbundet, Bjørn Ingar Skogvang, tillitsvalgt i Bufetat og Ingrid Wergeland, rådgiver i Fagforbundet.

Helene Skeibrok, nestleder i Fagforbundet, Bjørn Ingar Skogvang, tillitsvalgt i Bufetat og Ingrid Wergeland, rådgiver i Fagforbundet. (Foto: Fagforbundet)

Politikere som våger å satse, og sammensetningen av et godt lag, er det som må til for å skape et godt barnevern, mener miljøterapeut og tillitsvalgt Bjørn Ingar Skogvang.

02.04.2025 av Informasjonsavdelingen
Sist oppdatert: 03.04.2025

– Det å kjenne at du gjør en forskjell, er det beste med å jobbe i barnevernet. Når du jobber på institusjon møter du enkeltpersoner som virkelig får det bra. Og når du treffer dem ti år etterpå og ser at de har kommet langt her i livet er det stort. Jeg har møtt folk jeg har jobba med tidligere som har fått seg utdanning, god jobb, familie, har det flott! Og da blir du glad i mange mange dager. Det er nok det beste, forteller Bjørn Ingar Skogvang. 

Han er virksomhetstillitsvalgt i Bufetat, som er det statlige barnevernet. Han er også leder Fagforbundets faggruppe for barnevern og har jobba som miljøterapeut i en årrekke.

Sammensatt lag

Skogvang beskriver hvordan barnevern består av en bredde med folk, og at det er et gode.

– Vi har utrolig mange forskjellige bakgrunner, vi som jobber i barnevern. De aller fleste er enten barnevernspedagoger, sosionomer og vernepleiere. Vi har fått en økning sykepleiere, fordi vi har fått en økning i barn og unge med psykiske lidelser, så vi tenker at den kompetansen er viktig. Vi har pedagoger, lærere og barnehagelærere som jobber med de mindre barna. For de som blir plassert i barnevernet så er det jo dårlige skoleresultat, så vi satser en del for å få inn pedagoger for å hjelpe til. 

Livserfaring

Det er ikke bare lengre utdanning som gjør folk egna for å gjøre en god jobb i barnevernet.

– Vi har vi veldig mange som har livserfaring, kanskje folk som har vært borti negative miljøer selv, og kommet ut av det. Det er mange ansatte i barnevernet som av forskjellige grunner er personlige egnet til å jobbe med barn. Barne- og ungdomsarbeidere er gode, mange psykologer jobber særlig opp mot familier. Også er det mange i gruppa «diverse», forteller Skogvang. 

Utfyllende kompetanse

For at sammensetningen på de ulike institusjonene skal være best mulig, er Skogvang opptatt av at man må se på hva slags kompetense de ansatte har, og hva som trengs.

– Vi prøver hele tiden å se hva vi mangler i miljøet, heller enn å skrive på et ark at vi trenger så og så mange av den eller den gruppa. Det er bedre å tilpasse sammensetningen etter hva vi har av kompetanse. Det kan være bra å ha en med snekkerkompetanse, selv om det kanskje ikke er akkurat det vi søker etter, så kan det være en utfyllende kompetanse vi kan ha akkurat der, avslutter Skogvang.

Hør hele samtalen med Bjørn Ingar Skogvang på Fagforbundets podkast «Hele laget».

Musikken er laget av Panzerpappa. Produsent er Ingvild Hunsrød og Lars Helgerud. Programledere er nestleder i Fagforbundet Helene Skeibrok og rådgiver i Fagforbundet, Ingrid Wergeland. 

Følg «Hele laget» i podkastspilleren din. Det kommer nye episoder annenhver torsdag.

 

;
Hei, jeg er Fagforbundets chatbot. Hva kan jeg hjelpe med?