Til hovedinnhold

Ned i grøten på lønnsoppgjøret 2025

Hva er det egentlig som skjer under lønnsoppgjøret, hva er et mellomoppgjør og får alle 4,4 prosent lønnsøkning?

03.04.2025 av Ingvild Hunsrød
Sist oppdatert: 10.04.2025

Leder for Fagforbundets avdeling for lov- og avtaleverk, Pål Skarsbak og rådgiver Renate Tårnes går ned i grøten på lønnsoppgjør i en sending du kan se her:

Illustrasjon av tariffavtale
Hva er en tariffavtale?

Tariffavtaler er felles avtaler som regulerer arbeidsforholdene for ansatte i ulike sektorer. Det er lønns- og arbeidsvilkårene dine.

 For Fagforbundet handler det om å sikre rettferdige avtaler som dekker alt fra lønn og ferie til arbeidstid og tillegg som overtid. Disse avtalene er avgjørende for å sikre at du har gode arbeidsvilkår.

Illustrasjon av Fagforbundet-folk

Hvem er det som forhandler lønna?

Det er arbeidsgiverorganisasjonene og arbeidstakerorganisasjonene. For eksempel KS for kommunene, Spekter, NHO, Oslo kommune osv. på arbeidsgiversida, og fagforbundene som for eksempel Fagforbundet, Fellesforbundet, NTL, Skolenes Landsforbund, EL og IT, på den andre siden, for arbeidstakerne.

Hva betyr det at det er et mellomoppgjør?

Det er hovedoppgjør og mellomoppgjør. I år er det et mellomoppgjør.

Hovedoppgjør finner sted annethvert år og innebærer forhandlinger om hele tariffavtalen, inkludert både lønn og arbeidsvilkår. Mellomoppgjør skjer i årene mellom hovedoppgjørene og handler kun om lønnsjusteringer. 

Får alle 4,4 prosent mer i lønn i 2025?

I gjennomsnitt får vi 4,4 prosent lønnsvekst, som er rammen fra frontfaget, men det betyr ikke at det er lønnsveksten du får se på lønnsslippen din. Ramma på 4,4 prosent er summen av tilleggene som gis. 

Det kan være forskjell for den enkelte på grunn av lokale lønnsoppgjør. Inne i den potten ligger også overheng og glidning.

Hva gjør Teknisk Beregningsutvalg?

TBU, Teknisk Beregningsutvalg beregner:

  • Hvordan lønnsveksten har vært tidligere
  • Hvordan status faktisk er
  • Prognose for prisvekst

Det er viktige tall som brukes som utgangspunkt for hva du ender opp med i lønn. 
Les mer om TBU-tallene som oppsummerer fjoråret og som ligger til grunn for årets oppgjør.

Hva menes med å sikre kjøpekraft?

Kjøpekraft er et viktig tema i hvert lønnsoppgjør. LO og Fagforbundet jobber for å sikre at du ikke mister kjøpekraft som følge av prisvekst. Lønnskravene baseres på prisforventninger som fastsettes av Teknisk Beregningsutvalg (TBU). Hvis for eksempel TBU anslår en prisvekst på 4,1 prosent, er målet at lønningene øker i samme takt for å bevare kjøpekraften.

Lønnsoppgjøret 2025: LO og NHO har blitt enige om et lønnsoppgjør som sikrer kjøpekraften

Når er lønnsoppgjøret ferdig?

Det kommer an på hvor du jobber, for jobben din hører ofte hjemme under et tariffområde. Det er forskjellige forhandlinger som skjer til ulike datoer. Hvis partene blir enige til fristen, så er lønnsoppgjøret ferdig. Men hvis de ikke blir enige, og det blir brudd, så går oppgjøret til mekling. Da får man en ny dato for det. Hvis ikke partene blir enige der heller, så kan det bli streik.

Vi oppdaterer løpende datoer for lønnsoppgjøret 2025 her.

 

;