Til hovedinnhold

Torsdag 26. september 2024
Fagseminar: Psykiske helseproblemer-, lidelser og samtidig rusproblematikk i helse- og omsorgstjenester: forståelse og håndtering

26
sep.
2024
09:00 15:00

Sted
Hausmansgate 6
Oslo

Arrangør
Fagforbundet Pleie og Omsorg Oslo

Kontaktperson
Fatmira Maksuti
91136794

fatmira.maksuti@fagforbundet.org

Bildet vi stadig oftere får presentert i media er at vi står midt oppe i en epidemi av psykisk uhelse, særlig blant unge. Også den voksne delen av befolkningen synes plaget av psykiske helseproblemer. Dette bildet males også i store deler av den vestlige verden for tiden, så spørsmålet er om vi ikke kan tale om en pandemi av psykisk uhelse? Mennesket er som art svært utsatt for å oppleve psykiske problemer. Noen omtaler psykisk uhelse som en kostnad ved menneskets største evolusjonære fortrinn; vår store og komplekse hjerne. Psykiske helseplager rammer mange av oss en eller flere ganger i løpet av livet. Ansatte som jobber med mennesker i alle livets faser bør derfor være forberedt på å møte borgere med ulike former for psykiske helseproblemer- og lidelser.

Men hva er egentlig psykisk uhelse? Hva er forskjellen mellom psykiske helseproblemer og psykiske lidelser? Hva er psykose? Schizofreni? Og kan man bli frisk fra schizofreni? Hva gjør at noen mennesker opplever fullstendig tap av mening, livsglede og tiltakslyst – og som til slutt kan bli så oppslukende at noen av dem ønsker å slutte å leve? Hva er angst? Og hva er det som gjør at noen opp slutter å gå ut blant folk og som gjør at selv hverdagslige og enkle gjøremål blir vanskelige og kanskje umulig å gjennomføre for dem?

I dette fagseminaret skal vi se nærmere på psykiske helseproblemer og -lidelser, ved å fokusere på de mest kjente – og mest utbredte av disse: psykoselidelser (herunder særlig schizofreni), ulike typer stemningslidelser og angstlidelser. Andre eksempler på psykisk uhelse vil også bli behandlet, men i mindre grad. Rusbruk og rusproblemer oppstår svært ofte i forbindelse med psykisk uhelse. Vi ser også at rusbruk i alle aldersgrupper og samfunnslag er økende. Dette gjelder både for alkohol, men også for narkotiske stoffer. Dette er en kompliserende faktor ved helse- og omsorgsarbeid og kan virke til å øke symptombelastningen og helseproblemene for allerede utsatte brukergrupper.

Diagnoser, som ovenstående eksempler viser til, står sentralt i nåtidens forståelse og behandling av psykisk uhelse. I seminaret skal vi imidlertid se nærmere på noen avgjørende problemer med både kunnskapsgrunnlaget for, men også praksisene rundt diagnostiering. Det er kanskje ikke like opp-og-avgjort hva som kvalifiserer til å være psykisk uhelse og til å få psykisk helsehjelp og behandling som mange kanskje tror? Og er egentlig de ulike diagnosene så lette å skille fra hverandre?

I seminaret vil deltakerne også få kunnskaper om hvordan man best kan hjelpe mennesker med ulike former for psykisk uhelse. Søkelyset vil bli satt på aldersgruppene voksne og eldre borgere. Seminaret vil likevel også kunne være relevant for ansatte i tjenester som retter seg mot barn og unge.

Om Erlend:

Erlend R. Maagerø-Bangstad har en doktorgrad i personorientert helsearbeid og jobber til daglig som førsteamanuensis ved VID vitenskapelige høgskole hvor han er programansvarlig for SEPREP Tverrfaglig Utdanningsprogram. Dette er en tverrfaglig videreutdanning i behandling, rehabilitering og oppfølging av mennesker med alvorlige psykiske lidelser og ruslidelser.

Erlend har i tillegg årelang erfaring fra å lede boligtilbud for mennesker med alvorlig psykiske lidelser og ruslidelser. Erlend er en erfaren kursholder og legger opp til et seminar der forståelsen av og møte med personer med psykiske helseproblemer og -lidelser vil stå i fokus, men som også vil utfordre noen utbredte myter om psykisk uhelse og hvordan man bør behandle disse.

Hei, jeg er Fagforbundets chatbot. Hva kan jeg hjelpe med?