Til hovedinnhold

Sittedans

Sittedans skaper trivsel og bidrar til bedre kondisjon, koordinering og styrket muskulatur. Musikk, sang og rytme kan stimulere erindring og skape ro.

30.01.2013 av Seksjon helse og sosial
Sist oppdatert: 05.04.2019

Merk: Saken fortsetter under videoen

 

 

– Det blir folksomt i dag, smiler instruktør Bente Aasen fornøyd, og sjekker om cd-spilleren bakerst i rommet virker.

Bente jobber på sykehjemmet og har vært instruktør for sittedans i mange år. Sittedans er blitt svært populært og i dag er det ekstra mange som tar turen innom kantina. Noen er beboere på sykehjemmet, mens andre kommer utenfra. Felles for dem alle er at de er glad i bevegelse, sang og musikk.


Hva er sittedans?
– Sittedans er for alle, men passer spesielt godt for dem som har problemer med å bevege beina, sier Aasen. Hun er med i Seniordans Norge og har erfaring med flere ulike dansesjangre.

Deltakerne sitter i ring mens de danser. Med instruksjon i enkle bevegelser, i sittende stilling, kan en få en fin opplevelse av fortsatt å kunne danse. Noen ganger bruker deltakerne tau, vimpler eller bilder mens de danser. Andre ganger bruker de bare seg selv. Bevegelsene er glidende og myke. Dansen har en utpreget sosial profil og er utformet på en måte som gjør at den passer for alle.

Fysisk trening
– I tillegg til at vi har det veldig sosialt og hyggelig, er sittedans god fysisk trening. Man får bedre kondisjon og koordinering og styrket muskulatur. Vi holder på en hel time, og blir skikkelig svette på ryggen, forteller danseinstruktøren.

– Og som instruktør er det viktig å være positiv og energisk. Kroppsspråket er også viktig. Det er et mål å skape god stemning og å få alle i gruppa med. Ofte hører ikke deltakerne så godt, så det er viktig å ha tydelige bevegelser. Programmet er omtrent det samme hver gang, slik at deltakerne kan kjenne igjen musikken og bevegelsene.

Skjerper konsentrasjonen
– Mennesker med demens kan ha stort utbytte av dans, musikk og rytme. Vi holder oss til enkle og kjente sanger og da er det mange som husker tekster og synger med. Det er et godt utgangspunkt for erindring. Men andre kan også ha utbytte av sittedansen og på Busmoen bo og servicesenter er det flere grupper som er med. Vi har god stemning og det blir en hyggelig stund for alle som er glad i sang og musikk.
Instruktøren krever mye av de som deltar på timene hennes. Noen av dansene er litt vanskelige, og det krever at deltakerne har full konsentrasjon på dansen. Dette er også fin trening for hodet. Det er nemlig krevende å stokke armer og bein riktig.

Et helt liv med dans

En av deltakerne er Bergljot Bye. Hun har danset siden hun var fjorten år, og nå er hun 91.

– Jeg er tippoldemor. Men selv en tippoldemor er på ingen måte for gammel til å danse. Man kan danse hele livet, så lenge man trives med det, sier hun.

– Vi har det morsomt sammen, og dansen er med på å skape trivsel på sykehjemmet. Det er viktig å ha noe å se fram til og flere av deltakerne gleder seg til sittedansen. Vi har sittedans to dager i uken, og det kunne gjerne vært oftere, sier Bergljot, som er med hver eneste gang.
 
Alle som er glade i rytmer og bevegelser kan bli danseledere i sittedans. Noen har naturlige pedagogiske evner, er flinke til å formidle og til å skape et godt miljø, men disse egenskapene kan også trenes opp. Seniordans Norge holder kurs for deg som har lyst til å starte opp med sittedans på din arbeidsplass.


Kontakt: Seniordans Norge, Fakkelgården, 2624 Lillehammer
Telefon 61 26 05 17

http://seniordansnorge.no

;
Hei, jeg er Fagforbundets chatbot. Hva kan jeg hjelpe med?