Nyheter
Fikk hjelp til å holde familien samlet
Adelia Mateus, 23 år, har brukt de siste tre årene som hovedomsorgsperson for søskenflokken sin som er syv barn i alderen 5 til 21 år. Da de mistet foreldrene og hadde få ressurser til å klare seg, ble lokalsamfunnsprogrammet en redning som gjorde en enorm forskjell i deres liv. Hjelpen fra Fagforbundets medlemmer til SOS Barnebyer i Huambo, Angola går også til familier i lokalsamfunnet, slik som til Adelia.
Fra Barnebyen til egen skjønnhetssalong
22 år gamle Agmilson har realisert en drøm som mange bare tør å håpe på. Han vokste opp i SOS Barnebyen i Huambo der han fikk sin første erfaring med hårklipp, og har nå åpnet sin egen skjønnhetssalong. Salongen tilbyr både hårklipp og manikyr, og har allerede blitt en populær destinasjon i nabolaget.
Kollektivet – veien til selvstendighet
Overgangen fra en trygg tilværelse med en SOS-mor som tar vare på alt, til et selvstendig voksenliv i Angola, kan virke overveldende for de fleste. For å lette denne prosessen får de unge som har vokst opp i SOS-familiehusene muligheten til å bo i kollektiv i noen år. Her lærer de å stå på egne bein før de tar fatt på voksenlivet fullt ut.
På egne bein med store drømmer
Vi kjører på en humpete jordvei på vei for å besøke Antonio. Han kom til Fagforbundets barneby da han var 10 år, sammen med broren og søsteren sin. Nå er han 23 og har etablert seg med en butikk han har bygget på bestemorens tomt.
Ny barnebykontaktperson for Fagforbundet Østfold
Kristin Gjerløw har tatt over oppgaven som barnebykontakt i Fagforbundet Østfold og kan allerede glede seg over syv nye bidragsytere på representantskapet i nye Østfold i mars. Fra før av har fylket 278 faste givere
Ny barnebykontakt for Fagforbundet Ung
Fagforbundet Ung har siden 2021 hatt en egen kontaktperson for Fagforbundets SOS-barneby i Angola. Marte Sofie Thorbjørnsen er klar til å ta fatt på oppgaven etter Vebjørn Stigen som nå er barnebykontakt for Fagforbundet Telemark.
Medisinstudenten som ble SOS-mor i Rogalandshuset
Fagforbundet Rogaland har fulgt med det såkalte «Rogalandhuset» i barnebyen helt siden åpningen i 2010. SOS-mor Cristina har blitt et kjært ansikt. 14 år etter at Fagforbundet traff henne for første gang, blir hun nå pensjonist. Hun kan se tilbake på mange begivenhetsrike år og stunder med ungene i SOS-huset. Hun har også utvilsomt satt sitt preg på barnebyen da alle de tolv SOS-familiehusene lå samlet.
Ny barnebykontakt for Fagforbundet Rogaland
Torill H. Herigstad tar over som barnebykontakt for Fagforbundet Rogaland. Torill er leder for Yrkesseksjon helse og sosial, og har hatt et langvarig engasjement for barnebyen. Hun har fulgt SOS-mor Cristina og «Rogalandshuset» helt fra starten og er imponert over familiehusene.
SOS-barnebyen i Huambo på full fart inn i framtiden
Siden forrige nyhetsbrev har det skjedd store forandringer i Huambo. SOS-barnebyers internasjonale strategi, om å satse i større grad på alternativ omsorg og flytte SOS-familier fra barnebyen og inn i boligstrøk i Huambo by og landsbyene, har gått fortere enn forventet.
Ære være Barnabyhe!
Fagforbundets SOS-barneby kjennetegnes av gode, stabile ansatte i administrasjonen, familiehusene, barnehagen, skolen og som koordinatorer i lokalsamfunnsprogrammet. I tillegg har barnebyen dyktige og stabile frivillige som er helt avgjørende for at lokalsamfunnsprogrammet skal lykkes. Barnabyhe (55) er en av dem.
Ny barnebykontakt for Fagforbundet Ung
Fagforbundet Ungs leder, Jeanette Lea Romslo, har gitt stafettpinnen som barnebykontakt videre til Vebjørn Stigen. Vebjørn (28) er frikjøpt ungdomstillitsvalgt i Fagforbundet Vestfold og Telemark.
Ny barnebykontakt i Fagforbundet Finnmark
Vi ønsker Sølvi Weronika Gullhav velkommen som ny barnebykontakt i Fagforbundet Finnmark. Hun gleder seg til å fortsette det gode arbeidet i fylket.
Ny barnebykontakt i Fagforbundet Innlandet
Marianne Bratsveen har tatt over vervet som barnebykontakt for Fagforbundet Innlandet etter Alexander Dahl. Marianne er kirketjener og leder yrkesseksjon kirke, kultur og oppvekst.
Ny leder av Fagforbundets barneby
Andresa Loureiro har ambisiøse planer for barnebyen i Angola. – Min motivasjon for å jobbe for SOS-barnebyer, er å gjøre en forskjell i lokalsamfunnet, sier den nye lederen.
Hjertelig gjensyn i Angola
Nå går tiden fortere, sier vi når vi blir voksne. Årene flyr, sier vi når vi blir skikkelig voksne. For små barn er fire år en liten evighet. Det er mer enn fire år siden Fagforbundet besøkte barnebyen. En liten evighet.
Angola: Fattigdom i et rikt land
Mange tillitsvalgte i Fagforbundet forbinder Angola først og fremst med barnebyen de har bidratt til å bygge. Landet er også Norges viktigste handelspartner i Afrika. Samtidig som Norge har tjent milliarder av kroner på virksomheter i landet, er mange av innbyggere svært fattige. Da Angolas president var på besøk i Norge i november, fikk det lite oppmerksomhet.
Barnebyens første pensjonist
Tolv år har gått siden Fagforbundets SOS-barneby i Angola åpnet, og nå har SOS-mor Demilda blitt barnebyens første pensjonist. Demilda søkte stillingen som SOS-mor da hun ble pensjonist som lærer. I søknaden sin fortalte Demilda at hun alltid har jobbet med barn, og hadde mer å gi. Barnebyen har satt stor pris på hennes kompetanse og varme hjerte for barn.
Bli med på barnebyens solsikkekonkurranse
I fjor startet vi vår egen solsikkekonkurranse for å spre glede og engasjement for Fagforbundets SOS-barneby i Angola. I år gjentar vi suksessen. Solsikken er SOS-barnebyers blomst og den symboliserer betydningen av god omsorg. Akkurat som et solsikkefrø trenger næring og solas kjærlighet for å gro og blomstre, trenger barn god omsorg for å utvikle sine iboende evner og bli ressurssterke voksne.
Behovet for å bli elsket har vi med oss hele livet
I Fagforbundets barneby har normaldagen etter pandemien så smått begynt å komme. De fleste restriksjoner er nå opphevet, og dermed så fortsetter prosessen med at flere unge nå skal flytte til ungdomsleiligheter.
Fagforbundets SOS-barneby gir grobunn for framtidsdrømmer
Det er tolv år siden barnebyen tok imot de første barna, og nå har flere av dem flyttet til egne ungdomsleiligheter i Huambo by. Det har vært en gledefylt, spennende og litt skummel prosess for de unge, SOS-mødrene og SOS-administrasjonen.