Til hovedinnhold

Veileder

VEILEDNING FOR KOMMENDE OG NÅVÆRENDE PENSJONISTER I FAGFORBUNDET TEOLOGENE

I Fagforbundet teoLOgenes handlingsplan står det at en skal arbeide for en livsfasepolitikk som tar de ulike gruppers utfordringer på alvorlig. Pensjonistutvalget i teoLOgene jobbet vår 2020, etter oppfordring fra styret, en veileder for pensjonister i fagforeningen. Dette veiledningsdokumentet legges også ut på denne nettsiden.

Her ligger link til aktuelle ressurser for pensjonister i fagforeningen og beskrivelse av noen utfordringer knyttet til pensjon, som er greit for aktuelle medlemmer å være klar over. Det vil også foreligge en veiledning for inngåelse av kontrakt ved vikartjeneste der.


Ellers henviser vi til : https://www.fagforbundet.no/rettigheter-i-arbeidslivet/pensjon/


Her står nyttig info til våre pensjonistmedlemmer og kontaktinfo ang ulike spørsmål. Mange pensjonistmedlemmer i Fagforbundet er også aktivt med i Pensjonistforbundet ( https://pensjonistforbundet.no/ )

Livsfasepolitikk i Teologene – Pensjonistfasen

Fagforbundet TeoLOgene skal jobbe for :
• At det gis råd og veiledning til prester som skal avslutte tjenesten som yrkesaktiv
• At pensjonistene blir hørt i saker som er aktuelle for dem
• At pensjonistprestene i TeoLOgene blir brukt ut fra deres kompetanse og erfaring
• At pensjonistene blir inkludert i fellesskapet
• Gode lønns- og arbeidsforhold for pensjonister som fortsatt ønsker å jobbe i Den norske kirke
• Å bidra til at det blir en mer ensartet praksis i hvordan bispedømmene tilrettelegger for pensjonisters vikartjeneste
• Å søke samarbeid med Presteforeningen for å stå sterkere sammen om pensjonistenes vilkår - se Presteforeningens pensjonistveileder 
• At den årlige reguleringen av alderspensjon under utbetaling skal være gjenstand for forhandlinger mellom partene i Trygdeoppgjøret.
•At Pensjonistforbundet skal få tilbake forhandlingsretten ( som man mistet i 2011)
•At minstepensjonistenes vilkår skal bedres
•At Samordningsfellen ( det at offentlig ansatte taper på å jobbe etter fylte 67 år) skrotes.


Viktig om pensjonistlønn i Staten (fra Statens pensjonskasse)
Alderspensjonister kan bli engasjert i staten eller skoleverket på pensjonistlønn. Da blir som hovedregel ikke alderspensjonen hos våre medlemmer redusert.
Alderspensjonister kan inngå avtale med arbeidsgiver om arbeid etter gitte vilkår og pensjonistlønn. Hvis du er alderspensjonist og blir engasjert på pensjonistvilkår, det vil si at du får pensjonistlønn, beholder du som hovedregel pensjonen fra oss uten reduksjon. Dette gjelder uavhengig av hvor mye du tjener.


Noen kriterier for å bli engasjert på pensjonistlønn må være oppfylt:
• Det er en forutsetning at du har hel/delvis alderspensjon fra Statens pensjonskasse.
• I Statens personalhåndbok står blant annet: Det er en forutsetning at slikt engasjement skal gjelde kortvarig (tilfeldig) arbeid, og ikke være oppgaver av fast og varig karakter, og skal heller ikke være en videreføring av tidligere arbeidsforhold.
• Pensjonistlønn kan ikke kombineres med AFP og uførepensjon.


Pensjonistlønnen per 1. januar 2022:
• 224 kroner per time


Teologene mener at denne satsen bør justeres opp årlig slik at den følger lønnsutviklingen for øvrig. Vi vil jobbe målrettet for dette framover. Det er også en problemstilling at slikt engasjement skal kun være kortvarig (tilfeldig) arbeid, gjerne i mange tilfeller i kirken forstått som kun noen uker. Mange opplever maksgrense på inntil 6 måneder i vakanseperioden ift. med permisjon eller i påvente av utlysning og tilsetting av ny prest. Teologene vil jobbe med denne problemstillingen fremover i samarbeid med PF.

Enkeltmannsforetak

I dag er det enkelte bispedømmer som etter veiledning fra kirkerådet til stiftsdirektører sendes regning fra prester med enkeltmannsforetak, men at det er opp til hvert bispedømme å avgjøre. Fagforbundet Teologene ser et behov for at det ryddes opp i praksisen, og at det blir like forhold over hele landet.
Teologene mener at situasjonen med enkeltmannsforetak viser at vilkårene for pensjonistlønn er for dårlig i DnK. Fagforbundet teoLOgfene har i utgangspunktet ingen prinsipielle motforestillinger mot at medlemmer i gitte situasjoner oppretter enkeltmannsforetak. Det må være opp til den enkelte å vurdere hvorvidt det er noe man vil.
Men Fagforbundet teoLOgene er svært skeptisk til at kirken baserer sin virksomhet på utstrakt bruk av korttidskontrakter/innleie via enkeltmannsforetak. Dette er særdeles problematisk og noe Fagforbundet arbeider mot på alle områder. Dette svekker de ansattes rettigheter og reduserer våre medlemmers trygghet til forutsigbar inntekt osv. Dette vil Fagforbundet teoLOgene derfor arbeide imot. Vi vil kjempe for at pensjonistlønnen forbedres.

Pensjonister som ressurs


I fremtidens kirke er vi helt avhengig av, i tillegg til nyrekruttering til yrket og få flere som er utdannet i yrket til å velge kirkelig tjeneste, å legge til rette for at flere pensjonister kan tjenestegjør i DnK og oppfatter dette som attraktivt.
Pensjonister vikariater utgjør nå ca. 60 årsverk i DNK. Derfor er det viktig å legge til rette for denne tjenesten slik at den kan utføres på ryddige måter.
Fagforbundet teoLOgene vil kjempe for en god tjenestepensjonsordning i en fremtidig folkekirke. Vi vil nøye vurdere alternative pensjonistordninger som vil bli drøftes på kirkemøtet. I sentralt kontaktmøte og drøftinger vil vi sette krav om at prester i DnK beholder og helst forbedrer de pensjonsrettighetene en har i dag. Dette er viktig også med tanke på nyrekruttering og beholde arbeidstakere i kirken.

 

Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?